Nyheterna senaste veckan har handlat mycket om efterspelet till mellanårsvalet den 8 november. Då Republikanernas förväntade storslam uteblev, samtidigt som Demokraterna förlorade representanthuset, har båda sidor utropats till segrare och förlorare. Debatter om vad som hände, varför och vems felet är rasar därför och skördar offer.

Bland annat har förlusten av representanthuset fått Demokraternas Nancy Pelosi att, efter fyra decennier, inse att hennes dagar som politisk maktspelare är över. Hon meddelade därför att hon inte kommer att söka någon ny ledarpost efter att hon avgår som talman i januari. Och Pelosis efterträdare, Kevin McCarthy, har samtidigt svettiga dagar. Han har fått mycket skäll för valresultatet men blev ändå nominerad till ny talman. Då Republikanernas majoritet blir så liten att en handfull röster kan avgöra talmansvalet har ett antal ledamöter som svurit på att inte stödja honom medfört trubbel. Vi får här invänta den slutliga omröstningen i januari för att se hur det går i slutändan.

I veckan deklarerade vidare Donald Trump att han ställer upp som presidentkandidat 2024. Beslutet var väntat, men då han stöttat många kandidater som förlorade i mellanårsvalet har hans stjärna börjat beskrivas som dalande. Nu skall man i och för sig aldrig räkna ut Trump, som genom åren visat sig äga en katts förmåga att komma tillbaka från dödliga skador inom både affärer och politik. Det talas emellertid nu öppet bland republikaner om att det bästa vore att Floridas guvernör Ron DeSantis, som vann återval med nästan 60 procent av rösterna, blir kandidat i stället. Han har dock så här långt avböjt att kandidera.

Ett annat ämne som det talats om i veckan är den amerikanska ekonomin. Inflationen är sedan länge hög och i början på nästa år förutspås därtill arbetslösheten stiga. Detta beror på att företagens behov av återanställningar efter covid-19 är uppfyllda och på att fler tvingas söka jobb i takt med att deras a-kassor löper ut. På toppen av detta hotar nu också en strejk som kan lamslå delar av det amerikanska järnvägsnätet, vilket riskerar förvärra ett redan prekärt varuflöde inför julen.

På tal om jul så drabbades nordöstra USA i veckan av snökaos. Och då menar jag kaos. Vissa områden fick nästan två meter blötsnö på några timmar. Folk där uppe är dock vana vid sådant och efter bara ett par dagar fungerar det mesta igen som normalt. Vilket ju kan jämföras med den röra som några ynka centimeter sockerpuder fick på lokaltrafiken i Stockholm. Det verkar som om allt prat om global uppvärmning varje år får stockholmare, SJ och andra att glömma att efter höst kommer vinter…

I delstaten New Mexico hotas en art av ökenpadda av utrotning. Deras hud avsöndrar nämligen ett hallucinogent ämne (5-MeO-DMT) som enligt de som vet har så begärliga effekter att folk fångar dem i sådana mängder att de inte hinner fortplanta sig. Vilket kan vara nog så ironiskt. En ivrig grodslickare är boxningslegenden Mike Tyson, som deklarerat att ”grodans roll är att få folk att nå sin maximala potential”. Och då han är känd för sin glupska sexuella aptit är kanske ökat libido en sådan effekt?

Till sist kan meddelas att någon i veckan på en auktion betalade närmare 2,2 miljoner kronor för Applegurun Steve Jobs gamla sandaler. Detta slog ett tidigare rekord för högsta pris någonsin betalt för utnötta sandaler som stått sig sedan 1970-talet. Priset var dock modest i jämförelse med de dryga 16 miljoner kronor någon annan betalade för Jobs exemplar av den första Appledatorn.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.