Kommer Kim Jong-uns dotter Ju An ta över efter honom? Frågan har blivit aktuell efter ett par nya bilder på far och dotter publicerats i media. För första gången fick världen en officiell bekräftelse på att han har barn.

Det var under testskjutning av Hwasong-17, en interkontinental missil, som en flicka som är hans dotter var med på bild. Enligt Sydkoreansk underrättelsetjänst rör det sig om Ju Ae, troligen 12 eller tretton år gammal. Hon nämndes första gången i västerländsk media av förre basketstjärnan Dennis Rodman, som besökte landet och Kim 2013.

Ju Ae ska vara Kims andra barn, av totalt tre. Hon höll sin far i handen, och även mamma Ri Sol-ju var med under raketuppskjutningen. En medial debut, planerad in i minsta detalj. Hon hade till exempel klätts upp i svart och rött för att matcha raketens färger. Enligt nordkoreansk statsmedia är missilerna till för att ”skydda våra barn” från amerikanska attacker. De militära lagren ska föras vidare till kommande generationer.

Men är den nu bekräftade dottern ett tecken på att Kim tänker på sina arvtagare? Det frågar sig Justin McCurry, Tokyokorrespondent i The Guardian. Kim är snart 40 och har till och från kämpat med en dålig hälsa. Ett problem är att Ju Ae är kvinna, vilket eliterna i Nordkorea skulle ha svårt att acceptera. Trots att hon är barnbarnsbarn till Kim Il-sung.

Leonid Petrov är expert på Nordkorea på International College of Management i Sidney. Han säger att om det skulle bli en kvinna som efterträder Kim, så blir det hans syster Kim Yo-jong. Hon är redan inflytelserik och har en offentlig position nära brodern.

Han menar också att det är omöjligt att bekräfta hur många barn Kim har, och om han har någon manlig arvinge. Att Ju Ae fick följa med till raketuppskjutningen är för att visa bilden av Kim som en bra pappa, och en god härskare, menar Petrov.

Kim har även tillsatt Choe Son-hui som utrikesminister, landets första kvinna på posten.

Men, än barnen för unga för att kunna ta över, om Kim skulle falla ifrån. Arbetet med att bygga upp ett förtroende för en kvinnlig efterföljare behöver inte gå fort, det finns gott om tid, så till vida att det är den långsiktiga planen. Då kommer ideologisk indoktrinering och pr användas för att skapa förtroende i landet för en kvinna som efterträdare.

Fortsatt spänt läge

Nordkorea kan beläggas med nya sanktioner, efter det senaste testet av interkontinentala ballistiska robotar förra veckan. Något som fått Kim Yo Jong att ilskna till. Hon jämför nu Sydkoreas president Yoon Suk-yeol och landets regering med idioter, som går i USA:s ledband, skriver AFP.

Den här äckliga åtgärden visar än mer tydligt att den sydkoreanska ledningen är en ”trofast hund” och marionett till USA. Jag undrar vilka ”sanktioner” den sydkoreanska ledningen, som inte är mer än en vild hund som fått ett ben av USA, oförskämt ska tvinga på Nordkorea, sade Kim Yo Jong.

Regimen i Pyongyang skriver alltid ut Sydkorea som sydkorea, för att förolämpa grannlandet. Enligt professor Yang Moo-jin, på universitetet i Seol, kommer uttalanden oftast före att man verkställer en provokation. Alltså kan det vara fler missiltester i görningen från Nordkorea. Både USA och Sydkorea tror också att ett fjärde kärnvapentest kan komma.

Det senaste testet av missiler slog ned ungefär 20 mil från Japans kust. Den har dock kapacitet att kunna nå det amerikanska fastlandet. 2022 är ett rekordår för nordkoreanska tester. FN:s säkerhetsråd har kritiserat landet, men Ryssland och Kina har lagt in veto mot nya sanktioner, precis som man gjorde i maj.

Missilen flög 1 000 kilometer på en höjd av 6 100 kilometer, enligt Sydkoreas militär. En något kortare sträcka än den som avfyrades 24 mars, vilket räknas som det mest kraftfulla testet hittills.

USA vill samtidigt att Kina ska använda sitt inflytande mer över Nordkorea. Det är en del av amerikanernas försök att stävja utvecklingen. Japans president Fumio Kishida sade att missiltestet var helt oacceptabelt. USA och Japan höll strax efteråt en gemensam militärövning i luftrummet över Japanska sjön.

Nordkorea och Kina återupptog i september handeln över gränsen, som varit stängd i ett halvår. Det var i april som ett utbrott av omikronvarianten av covid19 föranledde att all frakttrafik upphörde. Detta trots att handeln med Kina är ekonomiskt livsviktig för Nordkorea. Men sedan augusti har Kim deklarerat seger över viruset, och smittosiffrorna är enligt landets statsmedia nu mycket låga.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.