Idag klockan 09.30 kom det nya räntebeskedet från Riksbanken att styrräntan höjs med 0,75 procentenheter. Den nya räntan är 2,50 procent. Räntan är nu den högsta sedan 2008. Riksbanken tror också att räntan kommer höjas även vid nästa besked i februari.

Vid den senaste höjningen höjdes räntan med en procentenhet. Chefsekonomen Mattias Persson sade till Expressen att en höjning med 0,75 procentenheter inte räcker, utan kan mycket väl bli en procentenhet igen.

Samtidigt finns det folk på Riksbanken som förespråkat försiktigare höjningar, då effekterna av de tidigare höjningarna inte setts än.

Vi ska nog räkna med ett ganska beskt besked från Riksbanken på torsdag. Men tittar man på andra centralbanker syns ett visst mönster – man har påbörjat en bromsning och har mindre storlek på räntehöjningarna, säger Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB till SvD.

Nästa räntebesked kommer i februari. Då är det Erik Thedéen som är ny riksbankschef, efter Stefan Ingves.

Riksbanken säger att räntan sedan planar ut, det är de nästan bergis på

Den svenska ekonomin som helhet står inför ett dystert 2023, enligt finansminister Elisabeth Svantesson. I P1 Morgon varnar hon för hög inflation och djupare lågkonjunktur. Hon säger också att väldigt många människor med små marginaler kommer få det tufft.

Vad gäller vallöftet om det slopade amorteringskravet har hon inga besked att ge, än. Frågan diskuteras med Finansinspektionen och Riksbanken. Men att det ekonomiska läget förvärrats sedan valet, påverkar. Hon vill inte riskera att spä på inflationen, vilket ett slopat amorteringskrav kanske skulle riskera.

Både Riksbanken och Finansinspektionen har tidigare uttalat sig negativt om förslaget. I sin rapport från 14 oktober skriver Finansinspektionen att det inte är en träffsäker eller ändamålsenlig åtgärd för att hjälpa just de hushåll som är i mest behov av stöd på grund av ökade kostnader.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.