Två unga kvinnor misstänks. Var det de som mördade 21-åriga Tove Tönnies i Vetlanda?

Johanna, 20, och Maja, 18, sitter fortfarande häktade och polisutredningen fortsätter. En del är känt, och efter att kvinnornas rättsmedicinska undersökningar blivit offentliga vet vi lite mer om dem – och om vad de påstår att de gjorde den där natten i oktober.

Utredningen

Tove kom aldrig hem efter utekvällen i Vetlanda den 15 oktober och sökningar efter henne inleddes. Johanna och Maja togs in till förhör måndagen den 17 oktober. Efter förhöret anhölls de av åklagare.

Den 20 oktober anhölls de på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Polisen hittade Toves döda kropp den 2 november i skogen utanför den lilla orten Nye, knappt två mil sydost om Vetlanda. På en presskonferens kallade polisens Rickard Finndahl (1) det för ett noggrannt och systematiskt polisarbete. Finndahl framhöll särskilt att de hittat henne genom kartläggning av de misstänktas förehavanden och rörelser.

Fyndplatsen ligger ett fåtal kilometer från den gård där Johannas far bor och där hon växte upp.

Den 16 november omhäktades Johanna och Maja efter begäran av kammaråklagare Adam Rullman. Då hade misstanken utvidgats till mord, människorov och gravfridsbrott (2).

Rättsmedicinalverket kom med två läkarintyg av typen “liten sinnesundersökning” över Johanna och Maja, den 21 respektive den 18 november. Ingen av dem bedöms lida av en allvarlig psykisk störning

Åklagaren måste väcka åtal mot Johanna och Maja senast den 15 december enligt häktningsbeskedet, eller begära ny omhäktning eller släppa dem fria.

På Oktoberfest

Johanna och Maja hade sällskap till restaurangen och nattklubben Nöjet den 15 oktober där det bjudits in till oktoberfest.

Därinne träffade Johanna på Tove och enligt flera vittnen uppstod bråk. Maja berättade senare för läkaren på Rättsmedicinalverket att Johanna och Tove kom i handgemäng där inne. Johanna sa till sin läkare att det var Tove som slog henne.

När nattklubben stängde klockan ett tog alla tre sällskap hem till Johannas lägenhet. Det finns uppgifter som säger att det var för att Tove och Johanna skulle prata ut. Lägenheten ligger en kvarts gångväg från Nöjet.

Klockan 01:48 ringde Toves pojkvän till henne för att höra om allt var okej och hon var på väg hem, enligt polisen. Inget i det samtalet fick honom att ana oråd.

I Johannas lägenhet

Sedan kommer tidsperioden mellan klockan 02.00 och 02.45. Polisen menar att huvuddelen av brottsligheten begicks under denna period.

Det är värt att stanna upp och sammanfatta vad Maja sa till rättspsykiatrikern om händelserna i lägenheten. Uppgifterna är något svåra att få ihop.

Hon sa dels att hon mådde dåligt och lade sig för att vila och att de andra två satte sig i köket för att diskutera. Hon sa vidare att Tove senare lämnade lägenheten och att hon själv då kräktes på badrumsgolvet. Hon sa också att hon inte sett några våldsamheter mellan Johanna och Tove efter det som hände på nattklubben.

Sedan står det i läkarintyget att: “… hon misstänkte att kamraten haft med målsägandes död att göra och att hon i efterhand upplevt kamratens beteende dagen efter gärningarna som något avvikande.”

När skulle mordet ha hänt, menar Maja, om hon inte sett något våld och Tove lämnat lägenheten? Kanske senare under natten, men det verkar inte vara polisens spår.

Tillbaka till tiden mellan 02.00 och 02.45. Grannar i huset har vittnat om spring i trappen, och vid 02.30 hörde ljud som påminde om hammarslag. En har sagt att det lät som slag i golvet. Det var inte festljud, som hörts många gångar förr från Johannas lägenhet.

I lägenheten under befann sig två vittnen, en ung man och hans far. Till SVT har mannen berättat att de hörde två jättekraftiga dunsar vid tre-tiden. Det ska ha varit som att 50-100 kg slängdes ner i golvet, så att taket skakade. Han bestämde sig då för att gå upp till Johanna.

Ingen öppnade när han ringde på. I stället hörde han fler ljud när han stod i trappuppgången. Som om någon slog eller sparkade i en vägg fem till tio gånger. Sedan blev det tyst och den unge mannen gick ned till sig igen.

Han och fadern funderade på att ringa polisen, men efter tio minuter hörde de någon i trapphuset. De tittade ut och då kom Johanna ned för trappan. Hon var stressad och inte lugn som hon brukar vara, och påstod att hon fått hjälpa sin fulla kompis som trillat i badrummet.

På McDonald’s

När de stod i trappuppgången sa Johanna att hon behövde åka till McDonald’s för att handla mat. Grannen, den unge mannen, erbjöd sig att köra. Det gick hon med på efter 20 sekunders fundering, har han berättat.

Grannen har uttalat sig i flera media. När de satt i bilen försökte han fråga om kompisen som ramlat. Johanna hade då givit korta svar och sedan bytt samtalsämne. Han upplevde henne som stressad och ovanligt inställsam.

Maten hon behövde var till kompisen, berättade hon, och hon beställde den med en app på vägen dit. Grannen noterade sedan att det var väldigt lite mat i påsen hon fick.

När de skulle lämna McDonald’s fick hon syn på hon en vän som hon pratade med, men polisen har sagt att de kartlagt hela turen utan att se något anmärkningsvärt.

Både Aftonbladet och Expressen har rapporterat att Toves mobiltelefon var med på resan till McDonald’s. Tove var inte med i bilen, och i så fall måste Johanna ha haft telefonen på sig. De uppgifterna har inte Rickard Finndahl velat kommentera.

Runt klockan 03.45 ska de ha varit tillbaka vid lägenhetshuset.

Mot gryningen

Vetlanda-Posten har rapporterat att Johannas bil fångades av en övervakningskamera i Vetlanda, dels vid fyratiden på väg ut från stan och dels vid 05.45 på väg tillbaka igen. Färden ska ha gått i riktning mot platsen där Tove hittades den 2 november.

Enligt Aftonbladet ringde Toves oroliga pojkvän till Johanna på söndagsförmiddagen. Hon ska ha berättat att de bråkat men blivit sams igen. Vid 11-tiden polisanmälde Toves anhöriga att hon är försvunnen.

Inte mycket har läckt ut om vilka fynd som polisen gjort där Tove hittades, i Johannas bil eller hemma hos Johanna.

De tre unga kvinnorna

Tove föddes 2001 till en svensk far och en tysk mor. Hon efterlämnar sina föräldrar, en storebror, en tvillingsyster och en pojkvän. Efter att hon pausat sina läkarstudier i Linköping arbetade hon under hösten som lärarvikarie på Mogärdeskolan i Vetlanda.

Johanna föddes 2002 till en israelisk far och en svensk mor. Bodde hemma hos sin far fram till i somras. Till rättspsykiatrikern har hon uppgivit att hon gick ut naturprogrammet på gymnasiet med bra betyg och att hon därefter arbetade inom hemtjänsten och på ett städbolag. Sedan början av 2022 ska hon ha haft en heltidsanställning som lärare och elevassistent. Hon är tidigare ostraffad.

Maja föddes i Sydafrika 2004 och adopterades till Sverige av svenska föräldrar när hon var nio månader gammal. Hennes far är akademiker och predikant i pingstkyrkan. Hon har en historia med psykisk ohälsa. Hon stannade hemma från skolan ett år under högstadiet och har sedan dess haft vad som kallas anpassad skolgång. När hon började gymnasiet läste hon på ett IM-program, men bytte denna hösttermin till ett industritekniskt program. Hon är tidigare ostraffad.

 

Fotnot 1: Polisområde Jönköping är indelat i tre lokalpolisområden där staden Jönköping tillhör lokalpolisområde södra Vätterbygden. Rickard Finndahl är chef för sektionen grova brott för de två andra lokalpolisområdena, Höglandet och Värnamo. Vetlanda tillhör Höglandet.

Fotnot 2: Gravfridsbrott hette fram till den 1 juli brott mot griftefriden. Då infördes också det nya brottet brottet grovt gravfridsbrott.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.