Cristiano Ronaldo och Manchester United har gått skilda vägar under spektakulära former. Nu väntas också Glazerfamiljens 17-åriga ägande av klubben gå mot sitt slut. Priset ska ligga på minst 50 miljarder kronor, men siffror på uppåt 90 miljarder fluktuerar. Det stormar i klubben som haft ett decennium av tränarbyten och misslyckade satsningar.

På tisdagskvällen kom det officiella beskedet från familjen Glazer, man kan sälja Manchester United. Den största och mest meriterade klubben i Storbritannien, som de senaste åren stått i skuggan av lokalrivalen Manchester City. The Raine Group och Rotschild och Co kommer vara medlare mellan budgivare och klubben.

Ordförandena Avram och Joel Glazer skriver att Manchester Uniteds styrka ligger i lojalitet och passion från de 1,1 miljarder supportrarna världen över. Man motiverar beskedet om försäljning med att man vill maximera chanserna att växa, både idag och i framtiden. Man är öppna för nya investeringar, en hel försäljning, eller andra alternativ.

Familjen köpte klubben 2005 och har varit illa omtyckta av supportrar sedan dess.

En potentiell köpare är Sir Jim Ratcliffe, Storbritanniens rikaste man. Och ett livslångt fan av Manchester United. Han lade bud på Chelsea FC i våras när Roman Abramovitj var på väg ut, men då blev det ingen affär. En talesman för Ratcliffe har meddelat att han skulle vara intresserad om Manchester United kom ut på marknaden.

Vissa menar att de dystra ekonomiska utsikterna för Storbritannien är ett skäl för en försäljning, skriver Daily Mail. Att den påtänkta superligan presenterades och lades på is kan också vara ett skäl. Om den kommer på tal igen blir en eventuell start flera år senare, vilket Glazers är medvetna om.

Efter Sir Alex Ferguson

Den ikoniska tränaren Ferguson lämnade klubben 2013. Då hade han varit tränare sedan 1986, och satt stark prägel på hela klubben. 13 ligatitlar, varav fem kom under Glazerfamiljens ägandeskap. Han avslutade med att vinna ligan 2013, någon man misslyckats upprepa sedan dess.

Man har vunnit FA Cupen 2016, ligacupen 2017 och Europa League 2017. Tre titlar är ett magert facit för en storklubb som gör miljardsatsningar på spelare.

Ärkerivalen Manchester City har sedan 2013 vunnit hela fem ligatitlar, en FA Cup-titel och sex ligacuptitlar. Dessutom vann man Champions League 2021. 13 titlar mot tre, det senaste decenniet har varit ett stort maktskifte till de ljusblå rivalernas fördel.

Man har dessutom avverkat sju tränare under perioden, Erik ten Hag är nummer åtta på posten sedan Ferguson tackad för sig. Tre har varit interrimtränare. Det kan jämföras med Manchester City, där Manuel Pellegrini var tränare 2013 till 2016 och Pep Guardiola sedan dess. Guardiola har vunnit i snitt två titlar per år sedan han tog över och förlängde idag sitt avtal över säsongen 2025.

Krisen med Cristiano Ronaldo

Häromdagen stod det klart att storstjärnan Cristiano Ronaldo och Manchester United bryter kontraktet med omedelbar verkan. Ronaldo är för tillfället i Qatar med Portugals landslag och spelar VM.

Ronaldo spelade i klubben 2003 till 2009 och växte ut till en världsspelare. Han lämnade sedan för en framgångsrik tid i Real Madrid, och senare Juventus. Hans återkomst 2021 blev inte vad den kunde blivit. Ett problem var att Manchester United kom sexa och missade chansen att spela i Champions League. Detta spädde på ryktena om att Ronaldo ville lämna. Relationen med tränaren ten Hag försämrades också.

Ronaldo dök upp som gäst hos Piers Morgan, där han berättade att han känt sig illa behandlad av klubben. Han sade sig inte respektera ten Hag, och att klubben haft noll utveckling sedan Ferguson gick i pension 2013.

Var det bär av för portugisen är oklart, han har öppnat för att lägga skorna på hyllan om Portugal vinner VM. Vid 37 års ålder är ändå karriären snart över, även om han säkerligen kan tillföra en hel del till en ny klubb.

Vad som händer med Manchester United är heller inte klart. Eventuella nya ägare kommer ha stora krav på sig att föra klubben tillbaka till toppen, och vinna titlar.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.