NBA är världens bästa liga och har producerat de bästa spelarna i världen. Men, där har också funnits åtskilliga karaktärer, med ett stormigt privatliv och vidlyftigt leverne. Vi har tagit oss en titt på vilja rykten som florerade kring storstjärnan Michael Jordan, Dennis Rodmans många giftermål, Brittney Grines ödesmättade knarkrättegång i Ryssland och Magic Johnsons kvinnotycke.

Fem konspirationsteorier om Michael Jordan

Alla som känner till basket känner till Michael Jordan. Den förträfflige spelaren som närmast på egen hand lyfte sporten till en ny nivå. Inte minst kommersiellt, hans Air Jordan-sneakers säljs fortfarande världen över. Men han omgärdades också av olika rykten och konspirationer.

Här är fem av dem, vissa mer troliga, andra mer spektakulära.

Den första är att Jordan ska ha hållit spelare utan kontrakt (free agents) borta från Chicago Bulls, även efter att han lämnade klubben 1998. Relationen till klubbens general manager Jerry Krause var dålig hela hans tid i klubben. Han kritiserade Krauses övervikt och hans dåliga sociala färdigheter. Krause, å sin sida, ogillade Jordan och gav äran åt hans lagkamrater för pokalerna laget vann.

Sommaren 2000 ska han lyckats avhålla talangfulla unga spelare som Tim Duncan, Grant Hill och Tracy McGrady från att skriva på för Bulls.

Den andra teorin är att den beryktade ”influensamatchen” i själva verket rörde sig om att Jordan var bakfull. Det var match fem i slutspelet mot Utah Jazz 1997. Jordan spelade 44 minuter och gjorde 38 poäng, en kanonmatch. Trots att han knappt kunde gå utan hjälp innan matchen. Vissa tror också att det handlade om matförgiftning.

En tredje obekräftad teori är att Jordan hade sista ordet vid varje spelarrekrytering- eller försäljning. Till exempel försökte Krause sälja Scottie Pippen till Denver Nuggets, men Jordan sa nej. Han ska också ha sagt nej till att ta in Tracy McGrady som rookie. Faktum är att Bulls inte vunnit ett mästerskap sedan 1998, Jordans sista år i klubben. Och att Jordan varit med och vunnit samtliga av klubbens titlar. Om han själv medverkade till att rätt spelare fanns med, kan fundera på.

Den fjärde teorin är att maffian orkestrerade mordet på Jordans far James 1993. Han blev rånmördad i sin bil och hans kropp hittades först flera veckor senare i ett träsk. Daniel Green och Larry Demery fälldes för mordet. Men enligt Demery var de två bara brickor i ett större spel.

Var det så att sonen Jordan hade stora spelskulder, som kom att sätta James i skiten? Att han satsade stora summor på golf och kortspel var välkänt.

Den sista och klart galnaste teorin är att David Stern stängde av Jordan från spel i 18 månader 1993. Stern var generalsekreterare för NBA 1993, samma år som 30-åriga Jordan avslutade sin karriär. Även om han sedan gjorde come back var det ett beslut som förvånade väldigt många.

Även här spekulerades det om spelskulder. Var han i själva verket avslöjad, och NBA kände sig nödgade att markera mot honom? En skandal kunde då undvikits från att dra skam över hela ligan. Jordan själv menade att mordet på hans far och en minskad motivation för basket var det som föranledde beslutet.

Han gav sig in i en kort karriär inom baseboll, innan han återvände till Bulls 1995.

Om det var ett genuint beslut att sluta, eller på grund av påtryckningar, lär vi inte få veta. Stern har själv förnekat det flera gånger.

Brittney Griner grips för narkotikainnehav

Brittney Griner är kanske den mest kända dambasketspelaren genom tiderna. Inte främst genom hennes meriter på planen, som främst kommit i Phoenix Mercury och ryska Ekaterinburg. Utan för att den dubbla OS-mästarinnan greps på flygplatsen i Moskva på väg hem till USA.

Tullen hittade cannabisolja i hennes bagage, vilket gjorde att hon åtalades för narkotikainnehav. Hon dömdes sedan till nio års straffarbete och började avtjäna straffet i straffkolonin Yavas, specifikt avsedd för kvinnor.

Griners fall har fått stor uppmärksamhet i media, vissa menar att hon hålls som politisk fånge. Hon har fått medicinsk cannabis utskriven i Arizona, och preparatet är lagligt i flera delstater.

Det har talats om fångutbyte, för att få hem Grines till USA, men hittills har inga försök burit frukt. Men hoppet är inte ute, det kan svänga snabbt inom diplomatin mellan länderna.

Skandalernas man, Dennis Rodman

Dennis Rodman hade en bra karriär i NBA, där hans stora styrka var det defensiva arbetet. Han blev något av en karaktär, med tatueringar, blonderat hår och en hel del tjuvnyp mot motståndarna. Utanför planen blev han också känd för diverse upptåg.

Men han har haft ett privatliv som kantats av alkoholism och misslyckade äktenskap. Visste ni att hans första äktenskap bara höll i 82 dagar?

 

Han och Annie Bakes hade dock varit ett par sedan 1987, men äktenskapet 1992 sprack fort. Det hade inte direkt varit en solskenshistoria till förhållande innan heller, utan präglat av anklagelser om otrohet och anklagelser om misshandel.

Inte gick det bättre med nästa äktenskap, Rodman skilde sig från supermodellen Carmen Electra efter bara ett drygt år, 1998.

Han var senare gift i ungefär ett år med Michelle Moyer, 2003 till 2004. Han har två barn med henne, och ett tredje från relationen med Bakes. Dessutom har han runt 47 syskon på sin fars sida.

Rodmans talang har roligt nog sipprad ned till hans avkomma, dottern Trinity spelar fotboll på professionell nivå för Washington Spirit. Och sonen DJ spelar basket för Washington State University.

Problemen med kvinnor har sträckt sig även utanför vanliga relationer. 1998 anklagades han av Dixie Johnson för att ha tagit på hennes bröst, på hotell Las Vegas Hilton. Stämningsansökan lades dock ned.

Två år senare nådde han förlikning med två kvinnor som anklagat honom för att ha antastat dem.

Rodman har blivit gripen av polis sex gånger sedan 1999, varav hälften av gångerna för alkoholrelaterade brott. Två gånger greps han misstänkt för kvinnomisshandel.

Han ska ha genomgått behandling för alkoholism två gånger, den första 2008. Andra gången var efter att han besökt det gemytliga landet Nordkorea, där han festade och krökade en hel del.

Han blev också den första amerikanen att träffa ledaren Kim Jong-Un, åtminstone den första som gjorde det officiellt.

För magasinet GQ listar han tio saker han inte kan leva utan.

  • Cigarrer av märket Montecristo
  • Låttexter av grungebandet Pearl Jam
  • Piercings, vilket han har på alla möjliga ställen
  • Sina egna designade t-shirts
  • Träningsband, speciellt bra när man inte vill gå till gymmet
  • Foundation
  • Svarta solglasögon av märket Flys
  • Man TF up, kosttillskott
  • Armband
  • Facial fuel, hudkräm

Den magiske häradsbetäckaren

Earvin ”Magic” Johnson blev känd som en av NBA:s bästa point guards. Med sina 206 centimeter stack han ut rejält på positionen, som annars brukar innehas av ”korta” personer på 180–190 centimeter.

1991 avslutade han plötsligt karriären, då han diagnosticerats med HIV. Detta hade han fått genom att ha haft sex med en smittad kvinna.

Trots att han hade fru och väntade barn hade han legat runt på ett närmast maniskt sätt. Han sade sig själv ha ett harem av kvinnor kring sig. På ett år kunde han ligga med 300.

Han utnyttjade flitigt att hans klubb LA Lakers hade en bastu i anslutning till omklädningsrummet. Vanligtvis brukade han direkt efter att matchen avslutats ta med sig en kvinna in i bastun för sex. Sedan tog han på sig en morgonrock och gick ut och gav intervjuer till media.

Avskedet från NBA hindrade honom inte från att spela en all star-match, och sedan delta i OS för USA. 1996 gjorde han dessutom come back och spelade ett trettiotal matcher till för Lakers.

Trots sitt promiskuösa leverne var nog förre Lakersspelaren Wilt Chamberlain snäppet värre än Magic. Han sägs ha lägrat 20 000 kvinnor, och levde hela sitt liv som ungkarl.

Vissa samlar på frimärken, Wilt samlar på kvinnor, sade Chamberlains advokat Sy Goldberg.

Noterbart är att Chamberlain är den enda spelaren som gjort 100 poäng i en och samma match. Det skedde när han spelade för Philadelphia Warrios i en match mot New York Knicks, 2 mars 1962.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.