Den nionde november blockerade den tyska regeringen försäljningen av två inhemska halvledarfabriker till kinesiskägda företag. Anledningen är oro för säkerheten, ifall Kina skulle få inflytande över viktig teknikproduktion. Finansminister tillika vice förbundskansler Robert Habeck sade att säkerhet och ordning måste hållas skyddad och att viktiga industrier behöver specialskydd.

Beslutet är också en del i en intern konflikt mellan miljöpartiet Die Grünen och Socialdemokraterna, som båda sitter i regering.

En av fabrikerna som inte fick säljas är Elmos som tillverkar halvledare för bilindustrin. Företaget som ville köpa Elmos är Silex, ett svenskt dotterbolag till kinesiska Sai Microelectronics. Silex kommer granska beslutet från de tyska myndigheterna och sedan se vad man kommer göra härnäst, rapporterar Zero Hedge.

Det var i december 2021 som Silex slöt ett avtal om att köpa Elmos för 850 miljoner kronor. Affären väntades slutföras under andra halvan av 2022, men så blev inte fallet.

Att den tyska regeringen avbröt köpen kommer ur en växande oro hos europeiska länder att bli allt för beroende av Kina. Och att kinesiska investeringar i viktig infrastruktur för med sig risker för den nationella säkerheten. Man vill heller inte utsätta sig för att kunna bli utpressade av regimen i Peking. Just halvledare är en mycket viktig komponent i all form av elektronik nu förtiden, allt från bilar till mobiltelefoner.

Man har också agerat från EU:s sida. Tidigare i år sjösatte man en ny lag för mikrochips och en mångmiljonsatsning på att stärka unionens konkurrens i tillverkningen av halvledare. Man vill också minska beroendet av reservdelar från Asien.

Habeck varnar också för att delar från tillverkningen i Europa kan hamna i länder utanför EU, om fabrikerna köps upp av kinesiska ägare. Det andra företaget som fick nobben av tyska regeringen namnges inte, vilket förklarades med att det är en affärshemlighet.

Men forskningsminister Bettina Stark-Watzinger avslöjade att det rör sig om bayerska ERS Electronic. Företaget förser halvledarindustrin med termikoxiderade kiselplattor. Det är oklart vilket kinesiskt företag som ville köpa upp det bayerska. ERS Electronic har själva inte gett någon kommentar.

Tyskland befinner sig i en begynnande recession på grund av Ryssland invasion av Ukraina. Det har satt hård press på landets energimarknad, som varit beroende av import av rysk gas. Premiärminister Olaf Scholz var förra veckan i Kina och besökte Xi Jinping, med fokus på handelsrelationen länderna emellan.

Industrin mot miljöpartisterna

Robert Habeck tillhör det tyska miljöpartiet, Bündnis 90/Die Grünen, och har helt andra ståndpunkter i vissa frågor än premiärminister Scholz. Scholz tillhör landets- och regeringens största parti, socialdemokraterna SPD.

Habeck har till exempel hårdnackat motsatt sig planen att kinesiska fraktbolaget Cosco ska köpa in sig i Hamburgs hamn. Scholz fick igenom försäljningen, men av en mindre andel än ursprungligen tänkt. Scholz fortsätter trycka på vikten av starka band till Peking, vilket även tyska industriledare också vill ha.

Kina är en stor marknad för tyska exportvaror, speciellt för biltillverkarna Volkswagen, BMW och Mercedes-Benz. Många arbetstillfällen i Tyskland är helt beroende av relationen till Kina.

Så sent som förra veckan besökte Scholz Peking tillsammans med en delegation av industriledare. Kritik mot resan har vari av slaget att man bör vara mer kritisk till Xi, som stärkt sin position väldigt mycket efter kommunistpartiets senaste stämma. Samtidigt har Europa och USA försämrat relationerna till Kina som helhet, delvis på grund av frågan om Taiwan. Och om bristen på mänskliga rättigheter i Kina.

Även oppositionspartiet CDU har via parlamentarikern Norbert Röttgen kritiserat Scholz. Enligt Röttgen vill Scholz göra affärer med Kina till varje pris, även om det innebär att man riskerar bli kontrollerad av handelspartnern i Peking.

Förbundskanslern strävar efter en utrikespolitik som kommer leda till sänkt förtroende för Tyskland hos våra närmaste allierade, menar Röttgen. Scholz är där ”på eget bevåg”, tillägger han.

Scholz själv säger att man absolut inte ignorerar kritiken mot Kina, men att det gör det än viktigare att ha direkta samtal med Peking.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.