Ligan rånade och bedrog äldre svenska kvinnor. Ismat Mahmoud var den sista länken i bedrägerikedjan. Det var han som kom hem till kvinnorna för att ta deras värdesaker.

Inte för att fotografera och värdera föremålen, som de lurats att tro.

Mahmoud greps och häktades i början av augusti. Nu pågår rättegången i Stockholms tingsrätt som gäller 18 fall där kvinnor mellan 80 och 99 år gamla ska ha lurats mellan den 21 maj och den 5 juli i år.

De flesta av brotten i åtalet begicks i Stockholmsområdet. Fyra av dem begicks i Skåne, två i Göteborg och ett i Jönköping.

Åklagaren Otto Svanberg Ohlsson åtalar för grovt bedrägeri i 17 av fallen, och i ett flertal av dem också inbrottsstöld eller grov stöld. I fallet som inte gäller grovt bedrägeri har målsäganden, en 92-årig kvinna i Göteborg, hunnit avlida.

I polisens förundersökning presenteras en utförlig kartläggning av Mahmouds många telefoner, olika samtal och penningtransaktioner han gjort med dem, och hans rörelsemönster. Däri finns också en mängd foton av Ismat Mahmoud som tagits i samband med att han handlat och tagit ut pengar med kvinnornas bankkort.

Någon har ringt upp kvinnorna och uppgivit att han ringde från polisen. Typiskt sett påstod han att det förekommit många stölder i området och att polisen ville fotografera de värdesaker som folk hade hemma. Kvinnorna ombads ta fram sina värdesaker och kontanter och lägga dem på köksbordet, så skulle en kollega komma på besök för att fotografera. Uppringar var mycket envis och ihärdig. I ett fall berättar en kvinna att att samtalet höll på i en timma innan han lyckades övertala henne.

Därefter kom, enligt åklagaren, Ismat Mahmoud och ringde på. Han bar munskydd, vilket många av offren tyckte var olustigt. Sedan kunde han till exempel säga att det var bättre ljus för fotografering utomhus, och så tog han med sig värdesakerna och försvann.

Ett något märkligt faktum är att sju av de 18 kvinnorna hette Siv, med en eller annan stavning. Om det berodde på slumpen eller om ligan sökte efter kvinnor med det namnet kan man än så länge bara spekulera i.

94-åriga Erika i Solna utsattes för bedrägeriligan den 21 maj. Här följer ett utdrag ur polisens förhör med henne:

Först och främst var det någon som ringde upp mig och pratade med mig. Han sa till mig det är från polisen jag ska skicka någon upp till dig, så började det. Sen kom mannen in så småningom, jag satt i köket. Han sa till mig att ta fram saker och ting av värde. Jag gjorde det men inte några gömmor. Något annat, som jag hade till hands. Han frågade mig om jag hade något av värde. Men den andra människan som kom hit. Han sa inte ett knäpp, han hade huva och munskydd. Så man känner inte igen honom. Men jag skulle ha tänkt på att det var någon som inte var likasinnad som mig.

Han som gav instruktionerna på telefonen, vad sa han exakt, kan du komma ihåg det?

Han sa att han var från polisen och att han skulle värdera en sak. Han försökte få mig på andra tankar.

Hur gjorde han då?

Han pratade hela tiden. Han pratade en perfekt svenska medans den andra inte sa ett knäpp, inte ett ljud.

Trodde du på att han var från polisen?

Ja det trodde jag

Åklagare Svanberg Ohlsson menar att straffvärdet på brotten ligger på mellan 3 och 4 års fängelse. Han har i intervjuer sagt att han kommer att driva på för ett högt straff och att det inte ska bli någon straffrabatt, eftersom Ismat Mahmoud har begått brotten systematiskt och hänsynslöst.

Totalt handlar rättegången om tillgångar till ett värde av 900 000 kronor, som kvinnorna berövats.

Ismat Mahmoud kom till Sverige som sjuåring 2008 från Mosul i Irak. Han växte först upp i Söderhamn och flyttade till Landskrona som 15-åring. Sedan ett år tillbaka har han bott i Solna. Han blev svensk medborgare 2012.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.