Alham Albashir misstänks ha placerat ut en bomb på fashionabla Istiklalavenyn i Istanbul. Minst sex personer har avlidit och över 80 skadades. Albashir ska vara från Syrien och kopplad till det kurdiska arbetarpartiet PKK. Två av dödsoffren är en femtonårig- och en nioårig flicka.

Bomben detonerade strax efter klockan två på söndagseftermiddagen, svensk tid. Istiklalavenyn är en shoppinggata, känd för butiker av det lyxigare slaget. På gatan finns även många europeiska konsulat. Den misstänkta bombkvinnan är gripen, meddelade inrikesminister Suleyman Soylu under måndagen, skriver AFP. Han säger också att PKK ligger bakom dådet.

På övervakningsfilm kan man se en kvinna sitta på platsen där bomben detonerade, i 40 minuter. Sedan reste hon sig och lämnade kvar en väska, någon minut senare exploderade den. Under dagen efter dådet har alla bänkar tagits bort från gatan. Människor lägger trädgårdsnejlikor på platsen och sörjer offren.

Vi behöver mer säkerhet! säger Idris Cetinkaya, som arbetar på ett hotell i närheten.

PKK är svartlistade av regeringen i Ankara och betraktas som en terrororganisation av många länder även i väst. Turkiet har en konflikt med PKK sedan decennier, då kurderna vill ha en självständig stat. Östra Turkiet befolkas till stor del av kurder.

PKK själva förnekar inblandning i dådet. Man påstår att allmänheten är medveten om att man inte begår dåd mot civila, meddelat genom sin närstående nyhetsorganisation Firat.

Hittills har polisen gripit 46 personer misstänkta för inblandning. Den syriska kvinnan är en av dem. Turkisk media har visat bilder på hur en kvinna klädd i lila sweatshirt grips vid en lägenhet i Istanbul. Hon namngavs sedan som Alham Albashir, av polistalesmän.

Än så länge har ingen självmant tagit på sig dådet. Inrikesminister Soylu tror ordern gavs från Kobane i Syrien. Staden ligger nära den turkiska gränsen. Området kontrolleras till största delen av kurdiska miliser, som är knutna till PKK. De har varit involverade i kriget mot IS-terroristerna sedan 2015.

Istiklanavenyn har varit utsatt för terrordåd förr, som delmål i den kampanj främst IS-terroristerna stod bakom, 2015–2016. 5 00 personer dog och över 2 000 skadades.

President Erdogan har fördömt attacken som han säger ”luktar terrorism”, han avreste sedan till G20-mötet på Bali. Vissa fruktar nu fler attacker, då president- och parlamentsvalen bara är sju månader bort.

Under valtider kan det ske. Vi lever med skräck, säger en anonym person till AFP.

Turkiet utför konsekvent operationer mot PKK. Organisationen har också varit föremål för diskussionerna mellan Sverige och Turkiet om Nato. Turkiet vill att Sverige ska lämna ut personer med kopplingar till PKK, och andra som man anser begått brott mot landet.

USA har uttryckt sina kondoleanser efter dådet, något regeringen i Ankara vägrat ta emot. Man anser sedan länge anklagat amerikanerna för att förse kurderna i norra Syrien med vapen. Vita Husets pressekreterare Karine Jean-Pierre har sagt att man står sida vid sida med sin Nato-allierade Turkiet.

Vi accepterar inte den amerikanska ambassadens kondoleanser. Vi vägrar dem, sade inrikesminister Soylu.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.