Ni kanske har hört talas om Nigeriabrev? Nu ska ni få höra om Hushpuppi, förmodligen den värste bedragaren Nigeria någonsin fått fram. Under över ett decennium lurade han till sig miljonbelopp, och visade upp sitt dekadenta lyxliv i sociala medier.

Hushpuppi heter egentligen Ramon Abbas och är från jättestaden Lagos i Nigeria. Han är nu dömd till elva års fängelse i USA, för brott han begått i sin roll i ett internationellt brottssyndikat. Han döms också att betala 17 miljoner kronor i skadestånd till två offer. Abbas påstår själv att han bara tjänat tre miljoner på brotten han fällts för, och att han ska betala skadeståndet ur egen ficka.

Den 37-årige Abbas gjorde sig ett namn på sociala medier, som influenser på Instagram hade han över 2,8 miljoner följare. Han visade där upp ett liv i lyx, med resor, dyra kläder, hotellvistelser, helikopterturer och flådiga bilar.

Kontot Hushpuppi är numera borttaget från Instagram men många av bilderna har återpublicerats av påstådda ‘fan-konton’

Men han arbetade parallellt med en karriär inom penningtvätt, en av världens mest framgångsrika på området, enligt Don Alway på FBI:s lokala avdelning i Los Angeles. Enligt åklagaren använde Abbas sina sociala medier till att skryta om sina materiella tillgångar, som han skaffat sig genom utpressning via e-post, banksvindleri och annan lurendrejarverksamhet på nätet. Offren blev oftast helt ruinerade.

Abbas har även via skenäktenskap erhållit medborgarskap i Saint Kitts och Nevis, en liten önation i Västindien.

Abbas erkänner vissa av brotten. Till exempel lurade han och hans nätverk till sig 10 miljoner från en person som ville sponsra ett barnsjukhus i Qatar. Abbas utgav sig för att vara representant för en bank, och skapade en fejkad hemsida. En del av pengarna tvättades sedan genom ett inköp av en klocka, värd den nätta summan av 2,3 miljoner.

Offren för bedrägerierna blev av med hundratals miljoner

Men sammansvärjningen, som bestod av personer i Nigeria, Kenya och USA, föll samman. Abbas ville straffa en bångstyrig person, och hörde av sig till sin kompis Abba Kyari som är polis i Nigeria.

Jag vill att han ska genomlida ett rejält kok stryk i sitt liv. Jag vill betala för att sända grabben i finkan, låt honom sitta inne länge, skrev Abbas till Kyari.

Personen fick sedan på falska grunder sitta i fängelse i en månad i Nigeria. Kyari är också han eftersökt av det amerikanska rättsväsendet, misstänkt för bedrägeri, penningtvätt och identitetskapning.

När det gäller elektroniskt svindleri i affärsverksamhet går oftast till så att e-postadressen är snarlik den äkta, en siffra eller bokstav är fel. Sedan skickas ett meddelande med önskan om en betalning, men uppgifterna är till ett nytt bankkonto. Den ouppmärksamme banktjänstemannen kan då betala ut pengar till detta nya konto.

Utöver otaliga lyxbilar var privatjet en återkommande rekvisita i Abbas personabygge

Abbas försökte lura till sig en miljard från en fotbollsklubb i Premier League och två miljarder från ett brittiskt företag. Men det gick i stöpet, då de inte ville betala ut pengarna till det angivna kontot i Mexiko.

240 miljoner i förluster orsakade han genom olika e-postbedrägerier. Ett av dem orsakade kaos på Malta, när han försökte tvätta 130 miljoner som nordkoreanska hackers stulit, genom Bank of Valletta. Betalningssystemet stängdes tillfälligt ner i det lilla landet, kundvagnar med varor lämnades stående när folk inte kunde betala i kassan. Abbas verksamhet blev en nationell angelägenhet.

Han har också utgett sig för att vara fastighetsutvecklare. Han visade upp skrytsamma videos i sociala medier, vilket kallat ”Flexing”. Nära inpå gripandet av honom 2020 förnyade han sitt hyresavtal hos lyxlägenheterna Palazzo Versace i Dubai. Han greps där och utvisades till USA för rättegång.

Abbas greps 2020 i Dubai

Natten innan han greps skrev han på Instagram: ”Tack Gud, för alla gåvor i mitt liv. De som väntar på att jag ska skämmas, får fortsätta skämmas.” Till detta poetiska inlägg hade han en bild på en Rolls Royce, ett klassiskt brittiskt lyxbilsmärke.

Enligt personer som kände Abbas från hans uppväxt i Lagos har han sysslat med bedrägerier länge. Han startade sin karriär som bedragare under smeknamnet ”Yahoo boy”, vilket också råkar vara vad man kallar sol-och-vårare i Nigeria. Enligt lastbilschauffören Saye ska Abbas dock haft vissa positiva egenskaper, varit generös och alltid bjudit alla på öl.

Två imamer har skrivit till domstolen i Los Angeles och lagt ett gott ord för Abbas. Han ska regelbundet hjälpt änkor och föräldralösa barn. Och ha skänkt pengar till nödhjälp mot svält. Även efter åtalet mot honom börjat fick han nya följare på sociala medier. Snapchat har sedan dess stängt av hans konto.

Hans fru är inte speciellt glad över att han fängslats. Hon måste nu arbeta övertid för att ha råd med deras barns privatskola. Men man kan nog inte räkna med att hon får speciellt mycket medlidande.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.