Kanadas primärminister gillar att klä ut sig alltsedan ungdomen då han anlade “blackface” på en fest, eller som när han under statsbesöket i Indien tillsammans med sin familj lajvade indier. Nu fortsätter han på den inslagna vägen.

Kanada har problem – som de flesta länder i västvärlden. Inflation och räntehöjningar. Inflationen har rört sig mellan sju och åtta procent per månad, Bank of Canada har höjt räntan i snabba steg till 3,75 procent och infört kreditåtstramningar. Samtidigt blir bostadskrisen i landet allt värre, där kombineras brist på bostäder med en bostadsbubbla som sakta spricker sedan början på året.

Fastighetsmarknaden väger mycket tungt i landets ekonomi och utvecklingen där kan föra Kanada än snabbare in i den recession alla oroligt väntar på.

Och sjukvårdssystemet kommer att kollapsa om staten inte pumpar in nya pengar snabbt, säger landets läkarförbund.

Så vad gör Kanadas premiärministär Justin Trudeau?

Han ställer förstås upp i kanadensisk tv i programmet Drag Race – där man korar landets nästa ”dragdrottning”. Ja, varför inte, en person som mest påminner om en pojke som lånat pappas kläder för att leka ”en dag på kontoret”, är väl mycket lämpad att vara gäst i en tävling där män klär ut sig till kvinnor.

Exakt vad Trudeau ska göra i programmet är lite oklart, men man kan anta att det blir lika pinsamt som när Nancy Pelosi eller Alexandria Ocasio-Cortez ställde upp i den amerikanska orginalversionen av programmet.

Men kanadensare verkar vara ett tålmodigt folk (utom i hockeyrinken). Inga större krav på Trudeaus avgång har hörts – de är väl vana vid att han ägnar sig åt annat än landets verkliga problem.

Annat är det i Storbritannien. Förre hälso- och sjukvårdsministern Matt Hancock ställer nu ställer upp i ” I’m a Celebrity … Get Me Out of Here!”, det är en variant på Robinson där deltagarna i verklig mening plågas och utsätts för prövningar. På grund av detta kräver lokalpolitikerna i hans valkrets att han lämnar sin plats i parlamentet, de tycker han missköter sitt uppdrag. Hans deltagande i programmet gjorde också att konservativa partiet tog ifrån honom hans roll som gruppledare. Hancock själv säger att han deltar för att ”komma närmare sina väljare”. Hur det ska gå till med tanke på att han förflyttat sig 1500 mil till Australien för att delta i programmet är lite svårt att förstå, kanske är det för att komma närmare de fyra miljoner kronor han får för sitt deltagande.

Matt Hancock krälar sig igenom en tunnel med maskar under uttagningen till programmet.

I utlandet verkar det ändå vara ett tecken på att en politiker är på väg ut när de deltar i program av det här slaget, i Sverige verkar det vara tvärtom – det är ett sätt att kliva in i offentligheten och få en respektabel position.

Jan Emanuel Johansson var med i Robinson 2001 – och vann. Han valdes in riksdagen för socialdemokraterna 2004.

Sofia Hellqvist var med i Paradise Hotell 2005, gifte sig med prins Carl Philip 2015.

Peter Svensson (numera Peter Rung) deltog i Big Brother 2002, pissade i sin egen väska och grundade tillsammans med maken Nina föreningen Huskurage 2014. Det är en organisation som arbetar för att förhindra och förebygga våld i hemmet. Nina Rungs meriter som kriminolog och expert på hur man hanterar våld är sedan några veckor tämligen omstridda sedan det i tidskriften Kvartal avslöjats att hennes akademiska meriter på området är synnerligen begränsade. Då är det ju tur att hon har Peter vid sin sida som säger sig ha ”arbetat aktivt med våldsprevention inom omsorg och skola sedan 1998”. Vi får väl anta att han tog ut semester under tiden i Big Brother – eller så såg han det som en lektion i våldsprevention, typ: bli jättejättepackad så orkar du inte vara aggressiv.

Peter Rung i början av sin karriär. Kanske var pissandet i Big Brother ett sätt att visa hur man kan släcka uppflammande aggressioner? Fast det kan ju också ha inspirerat dagens förnedringsrånare – sådana som Peter säger sig kunna stoppa med föreläsningar i skolorna.

Sedan finns det politiker som inte behöver delta i program som Big Brother eller Paradise Hotel eftersom hela deras liv är en dokusåpa. Nej, jag tänker inte bara på Mona Sahlin utan också på Fredrik Reinfeldt (man kan höra honom bekänna i videodagboken: “Min ena son gjorde min lägenhet till en knarkcentral, den andra börjar varje år julpynta i september”) eller Carl Bildt (vars videobekännelse skulle vara: “Min första fruga drog med livvakten, och så blev jag ihop med en italienska, och under coronanedstängningen oroade sig grannarna för att de så ofta såg mig handla på Systembolaget i Fältöversten”).

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!