I ett turbulent och stormigt väder störtade ett passagerarplan från Precision Air ner i Viktoriasjön utanför den tanzaniska staden Bukoba. Planet var på väg från Dar es-Salaam och hamnade i oväder och vid inflygningen till flygplatsen i Bukoba gick någonting fel. Piloterna flög förbi flygplatsen för att vända om och göra ett nytt försök i det hårda vädret men planet hamnade i vattnet.

Av de 43 som befann sig ombord på planet överlevde 24, av vilka när detta skrivs fortfarande 19 befinner sig för vård på sjukhus. Det var en märklig syn med endast den bruna och gröna stjärtfenan stickandes upp ur vattnet där planet hade kraschat endast 50 meter ut i sjön. Lokala fiskare gav sig ut för att försöka rädda eventuella överlevande. Människor som rusade till undsättning lyckades med rep att dra planet närmare land och därmed också få större delar av planet ovan vatten. Fiskarna kunde sedan i sina båtar ta ut folk från den bakre dörren, som en flygvärd hade lyckats öppna inifrån, och ta dem iland för vård.

Anhöriga och andra resenärer som stod på flygplatsen i Bukoba blev ögonvittnen till händelsen och paniken spred sig snabbt när anhöriga i ankomsthallen insåg att de precis bevittnat sina nära och kära flyga rakt ner i Victoriasjön.

De båda piloterna var fortfarande vid liv när polis kom på plats och kunde samtala från cockpit, men båda avled av sina skador innan räddningspersonal kunde nå dem.

Av allt att döma var det hårt väder som orsakade olyckan. Flygplanstypen ATR-42 används av ett drygt 40-tal civila operatörer runt om i världen och då främst som matarflyg. Precision Air är ett flygbolag som mestadels flyger inrikes i Tanzania men även har ett par rutter till närliggande länder som Kenya.

Sydafrika

90 fall av våldtäkt och totalt 148 åtalspunkter, varav de flesta olika sexualbrott med våldsinslag samt några fall av kidnappning och överfall. Det var den digra listan av brott som Nkosinathi Phakathi dömdes för under en rättegång i Palm Ridge utanför Johannesburg i tisdags.

Den 38-årige Phakathi utsåg i huvudsak skolflickor på väg till eller från skolan och hann hålla på med sin sjuka syssla i nio år innan han begick misstaget att försöka ta sig in till ett tidigare offer för att våldta denna igen. Flickan larmade polisen som lyckades komma på plats innan Phakathi hann smita och han stoppades med en kula i benet. Kulan från polisens pistol skadade han till den grad att benet behövde amputeras och när domaren läste upp samtliga 148 åtalspunkter satt den enbente med huvudet nedsjunket mellan sina kryckor.

Offren för denna seriegärningsman spänner i åldrar från nio till 44 år och brotten skakar ett Sydafrika där sexual- och våldsbrott riktade mot kvinnor ökar lavinartat och är ett av landets största våldsrelaterade problem. Våldtäkter har ökat med 13 procent från 2018 till 2022 och mord på kvinnor gick upp med 52 procent under årets tre första månader jämfört med samma period i fjol.

Nkosinathi Phakathis dom väntas i början av december.

Kenya

Inte bara våra svenska influensers felsteg ter sig tama vid en jämförelse med sina afrikanska likar, även våra kriminella gäng får sig en kamp om tronen… Där gängkriminaliteten i Sverige allt som oftast handlar om vem eller vilka som skall kontrollera drog- och sexhandel i vilka områden har vi ännu inte sett mycket av gäng som utsätter omgivningen för våld för endast förströelse, utan ekonomiska intressen eller vinning.

I Kigumo, Kenya driver det omkring gäng som söker upp utsatta människor att våldta och förnedra. Det kan handla om personer som berusat sig höggradigt på någon av alla svartkrogar eller någon med funktionshinder som gäng överfaller för att våldta och misshandla till döds. Inte sällan ger man sig på åldringar. Som när 90-åriga Mary Njeri nyligen våldtogs av flera gärningsmän och lämnades att dö i ett buskage.

Kigumo centrum.

Det som skrämmer lokalbefolkningen mest är att ingen verkar vilja göra något åt saken och att problemet nu växt till en omfattning där ingen vågar agera. Den lokala polischefen Karuku Ngumo säger att det stora problemet som leder till dessa brott är att det finns illegala barer som serverar alkohol efter den lagstadgade tiden 23.00. För en besökare i denna del av verkligheten ter det sig som en relativt svag analys av sakernas tillstånd.

För att i grupp samlas med det enda syftet att våldta och misshandla människor till döds krävs det minst en utlösande faktor till än bara alkohol.

Gängen väljer offer urskillningslöst mellan könen och det senaste dödsoffret var en 55-årig man, Meshack Muiruri. Meshack våldtogs först och knivhöggs sedan till döds vid ett shoppingcenter. Man bedömer att det är betydligt fler offer för våldtäkt i Kigumo än de tio per vecka som anmälts de senaste två åren. Män undviker att anmäla för att undvika att ses ned på i lokalsamhället och detsamma gäller de utsatta kvinnor som väljer att leva i tystnad för vad de utsatts för i rädsla och skam för att stötas ut ur samhället.

Att Kigumo ligger i området kring Mount Kenya är något som jag kommer att återkomma till i framtida kolumner. Området är särdeles drabbat av våld. Att dyka ner i vad som döljer sig bakom statistiken kan ge svar bortom ett slumpmässigt öde och ren otur.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!