Tobaks- och cigarettgiganten Philip Morris International går vidare med omvandlingen av företaget. Det senaste draget är att köpa upp svenska Swedish Match.

Hittills har aktieägare med ett sammanlagt ägande på 82,59 procent av Swedish Match tackat ja till erbjudandet. Budet höjdes med tio kronor i oktober till 116 kronor per aktie, och det står kvar till den 25 november. Målet för Philip Morris är att komma upp i 90 procent av ägandet, för att kunna avnotera Swedish Match från börsen.

Priset på 116 kronor ger ett totalt värde för Swedish Match på 176 miljarder kronor.

Amerikanska hedgefonden Elliott Investment Management köpte på sig aktier i Swedish Match under sommaren, och har därefter krävt ett högre pris för att sälja till Philip Morris. I och med höjningen till 116 kronor gick den med på att sälja sina 10 procent av aktierna.

Protesterna på hemmaplan har varit små över att det svenska snuset skulle hamna i amerikanska händer. Den enda som på riktigt protesterat är faktiskt amerikan – Dan Juran på fondbolaget Framtiden Management Company, som äger ungefär en procent av Swedish Match. Han menar att det inneboende värdet är närmare 200 kronor per aktie.

Mjuk övergång till rökfritt

Numera arbetar Philip Morris utifrån vad det kallar en rökfri strategi. 2025 vill man att 50 procent av omsättningen ska komma från rökfria produkter, och att man ska erbjuda sådana i 100 länder. Mot bakgrund av det är köpet av Swedish Match viktigt. 2020 hade man nått 25 procent rökfritt.

När Philip Morris pratar om rökfritt menar man rök som uppstår genom förbränning, inte genom uppvärmning som fallet är med e-cigaretter. Företaget säljer e-cigaretter och tillbehör under varumärket Iqos.

Nu för tiden ser företaget cigarettrökning som ett problem, samtidigt som det under sin omvandling fortsätter att sälja miljarder cigarettpaket varje år.

Polacken Jacek Olczak har arbetat på Philip Morris International sedan 1993 och tog över vd-skapet i maj 2021. Han säger att han står bakom hårda regleringar så att samhället en gång för alla kan lösa problemet med cigarettrökning.

På frågan om varför företaget inte upphör med försäljning av cigaretter redan i dag brukar Olczak svara att då skulle bara någon annan sälja cigaretterna i stället. Hans budskap är att Philip Morris vill vara en del av lösningen, med förhoppningen att det snart kommer en tid när han måste påminna folk att Philip Morris brukade sälja cigaretter.

Philip Morris International omsatte 890 miljarder kronor (82,22 miljarder US-dollar) 2021. En ökning med nästan 70 miljarder jämfört med 2020. Det säljer sina produkter i 180 länder. Varumärket Marlboro, världens bäst säljande cigarett, värderades 2019 till 780 miljarder kronor.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.