Larmet går hos Paul Pelosi i San Francisco. Frun Nancy är inte hemma, hon är på jobbet i Washington D.C. Som talman i representanthuset är hon USA:s tredje mäktigaste person, efter Joe Biden och Kamala Harris. Men kvar hemma ligger 82-årige maken Paul och sover. Trots rigorös säkerhet har den 42-årige kanadensaren David DePape lyckats ta sig in genom bakdörren. Han har slagit sönder en fönsterruta med en hammare, ett klassiskt inbrott kan man tro. Men han slår också hammaren i huvudet på Paul, strax innan han blir övermannad av polisen.

Vad som följer är sedan en kavalkad av uppgifter, varav flera går stick i stäv mot varandra. Hade Paul och DePape en relation sedan innan, och var den av det romantiska slaget? Eller råkade Paul bara komma i vägen för DePapes verkliga mål, Nancy?

Åklagaren Brooke Jenkins berättade om rättsväsendets uppfattning om händelsen, i en presskonferens.

DePape hade politiska motiv med sitt handlande, och var ute efter Nancy Pelosi. Han tog sig in genom en bakdörr av glas, som han slog sönder.

Paul låg och sov, iklädd pyjamaströja och kalsonger. Han väcktes vid halv tre-tiden på natten av DePape, som sedan försökte hålla kvar honom. Efter en stund försökte Paul ta sig till hissen för att nå telefonen där, och ringa polisen på 911. Men DePape blockerade vägen till hissen. Paul fick sedan tillåtelse att gå på toaletten, och ringde polisen från sin mobiltelefon där.

DePape lyssnade på samtalet och visste att polisen var på väg. Till utredarna på FBI har han sedan sagt att han likt författningsfäderna mot britterna var fast besluten att bekämpa tyranniet, utan möjlighet till kapitulation.

När polisen öppnade dörren höll DePape i en hammare. Paul försökte hålla emot och höll i en del av hammaren med sina händer. DePape drog då hammaren bakåt, och slog den sedan i huvudet på Paul. Efter det greps DePape av polisen. Han hade även med sig en andra hammare till familjen Pelosi, dessutom tejp, rep och twist ties (ståltråd i plast).

DePape är misstänkt för mordförsök, inbrott, överfall med dödligt vapen och hot mot folkvald politiker och dess familj. Jenkins vill att han hålls i häktet utan möjlighet att släppas mot borgen. Han kan få livstids fängelse, om han blir fälld på alla punkter.

Detta är den officiella versionen, åtminstone för tillfället. Jenkins har senare också varit tydligt med att det inte fanns någon tredje person i hemmet vid tillfället för händelsen. Detta då någon öppnade entrédörren för poliserna, men det är enligt Jenkins antingen Paul eller DePape.

Demokraternas första reaktion på händelsen var att försöka koppla ihop DePape med republikanerna, Donald Trump och diverse konspirationsteorier. Jenkins, som är demokrat, sade att både ledare och medborgare måste tona ned sin politiska retorik.

President Joe Biden var vid tillfället i Philadelphia, och lyckades utan några större besvär återge detaljer om överfallet. Han fokuserade på att DePape ska ha sagt ”Var är Nancy?” vilket även vissa inkräktare i Kapitolium 6 januari 2020 gjorde. Biden ville få åhörarna att tänka på folk som är skeptiska till coronavaccinen, uppretade högermän och våldsverkare. Ett tema han kört på under hela sin mandatperiod.

Barack Obama är även han ute och kampanjar, till förmån för demokratiska kandidater i de kommande mellanårsvalen. Han har också upprepat mantrat om att det är farligt när folk börjar demonisera sina politiska motståndare.

Den förre presidentkandidaten Hillary Clinton var het på gröten, och ville koppla ihop DePape med sina politiska motståndare. I ett inlägg på Twitter, påstår hon att det var Republikanska partiets hantlangare som drivit DePape till att utföra dådet. Hon pekar på att han delat inlägg om exempelvis Qanon, att valet 2020 var riggar, och liknande.

Men då ryckte Twitters nya vd Elon Musk ut. I ett svar till Clinton länkade han till en artikel som ger en helt annan bild av händelsen. Den är från kaliforniska nyhetssajten Santa Monica Observer. Där skrev Stan Greene att Paul Pelosi var förmodat full (igen), och att DePape var prostituerad. Ett belägg för detta kom från samtalet till 911, där Paul beskrev DePape som ”sin vän.”

Artikeln fick enormt mycket uppmärksamhet efter att den delats av Musk. Greene har uppdaterat den och är nu tydligt med att officiella poliskällor säger att Paul och DePape inte kände varandra sedan tidigare. Den ursprungliga artikeln är borttagen efter påtryckningar från distriktsåklagaren i San Fransisco. Sajten utsattes dessutom för D-DOS-attacker och var nedsläckt under ett par timmar på grund av det.

Greene skriver att polisen ändrat historien flera gånger sedan fredagsmorgonen 28 oktober. Nu säger man att DePape planerade att tortera Nancy Pelosi. Varför sköt inte polisen DePape direkt när de öppnade dörren? Han frågar sig också varför DePape var klädd i bara kalsongerna när polisen kom dit. Vilket åklagaren inte nämnde i sitt anförande.

Annat suspekt beteende är varför han tillät Paul att besöka badrummet. DePape sägs vara en kriminell psykopat, men beteendet går inte ihop. Santa Monica Observer har av main stream media beskrivits som en högerextrem konspirationssida.

Hillary Clinton har fortsatt koppla DePape till MAGA-rörelsen, och kallar honom en av rörelsens kultmedlemmar.

Journalisten och politiske kommentatorn Megyn Kelly har i sin podcast ställt fler frågor om fallet. Varför var inte kameraövervakningen på i Pelosis hus? Givet att de är mycket kända och att kriminaliteten eskalerat i San Francisco, borde väl sådana säkerhetsåtgärder vara prioriterade? Polisen borde åtminstone släppa filmerna från kamerorna de har monterade på sina säkerhetsvästar.

Jag vet tillräckligt för att känna stanken av råtta, sade hon i sin podcast.

Även den Dinesh D’Souza, konservativ profil och filmregissör, var tveksam till vad som kommit fram. I ett inlägg på Twitter, som sedan raderats, skrev han:

Som filmmakare, måste jag säga att det här manuset måste refuseras. Inget av den officiella berättelsen är begripligt än så länge.

En annan konstig omständighet är att DePepe vid tillfället för dådet var bosatt tillsammans med en känd, äldre fotograf. Malcolm Lubliner bor drygt 1,5 mil norr om San Francisco och var DePapes hyresvärd. Lubliner har fotograferat många kändisar och varit känd för sina utställningar sedan 1960-talet.

Hur och varför DePape kom att hyra in sig hos just honom är för närvarande inte känt. I hemmet fann polisen fler hammare, ett svärd och ett par handskar. Lubliner har sedan gjort sig av med DePapes ägodelar.

Att DePape skulle vara homosexuell är det fler som tror. Paul ska ha träffat DePape i en av San Franciscos många gaybarer, och sedan följt med honom hem. Inget ovanligt i staden, som är känd för att vara något av gayvärldens huvudstad. Barerna stänger vid två på natten, vilket passar ganska bra med att polisen sedan kommer till Pauls hus en halvtimme senare.

DePape ska också vara en så kallad Castro Nudist Protester, del av en grupp radikala homosexuella nudister som paraderar med penisring på könsorganet. Polisen ska ha ringt på men inte kommit in, och då valt att slå sönder glasdörren på baksidan. Väl inne ska Pelosi kämpat med DePape om hammaren, som i själva verket är en sexleksak. I form av en hammare. Att polisen tog sig in genom bakdörren blir också logiskt då de kunnat stänga arv larmen, som rimligen borde utlösts om DePape var den som slagit sönder glaset.

Att Paul ska ha varit full igen är inte helt taget ur luften. I maj blev han gripen misstänkt för rattfylleri. Han hade då kört in i en annan bil i en korsning, med 0,8 promille i blodet. Han erkände brottet och dömdes till fem dagars fängelse, tre års villkorlig dom och 68 000 kronor i böter. Han fick också genomgå en kurs om rattfylleri.

Han var dock inblandad i en betydligt värre bilolycka redan 1957, som 16-åring. Han körde en Porsche och tappade kontrollen över bilen när han växlade ned. I bilen fanns hans 19-åriga bror David, som omkom i olyckan. Paul frikändes senare från misstankarna om vållande till annans död.

Men faktum kvarstår, Paul har först varit inblandad i en mycket allvarlig olycka, och sedan en som kunde slutat riktigt allvarligt. En gång är ingen gång, som man säger.

Det har framkommit en hel del uppgifter om den misstänkte gärningsmannen DePape sedan han greps. Han var tidigare gift med ryskfödde nudisten Oxane ”Gypsy” Taub och har tre barn. De gick skilda vägar men han var fotograf på hennes nudistbröllop med fästmannen Jaymz Smith 2013.

Taub sitter för närvarande i fängelse för att 2021 försökt kidnappa en 14-årig pojke, som förut var vän med hennes son. Hon gjorde intensiva försök att kontakta honom, vilket föranledde pojkens mor att anmäla henne. Hon ska sedan ha försökt förmå pojken att inte vittna mot henne, vilket hon också dömdes för.

I intervjuer påstår hon att DePape varit psykiskt sjuk en längre tid och att han haft paranoida vanföreställningar. Hon säger sig vara mycket progressiv i sina politiska åsikter och är en beundrare av Nancy Pelosi.

DePapes styvdotter Inti Gonzalez har berättat om relationen till sin far i ett blogginlägg, som sedan tagits bort. Han ska haft personliga problem som lett till att föräldrarna separerade när Gonzalez var 13 år. Hon berättar att hennes två yngre syskon, som förmodligen är DePapes biologiska barn, började få minnen av att ha blivit sexuellt ofredade av sin far.

Att DePape attackerat Paul var ingen chock för henne, med tanke på vad hon och hennes syskon utsatts för. Han var helt uppslukad av mörkret, men var tyst och timid som person. Hon skriver att DePape själv blivit utsatt för våld under sin uppväxt, och blev ofta slagen av sin ensamstående mor.

Gonzalez och DePape tog upp kontakten igen för bara fyra månader sedan. Hon sade sig inte hålla med om allt han skrev på sin blogg, men berömde honom för att ha starka åsikter om vissa brinnande frågor.

DePape skrev om ett stort antal ämnen på sina bloggar The Loving God och Frenly Frens, ofta om väldigt kontroversiella frågor. Han trodde till exempel att valet presidentvalet 2020 inte gått rätt till. Flera sektioner på bloggen hade talande namn som Da Jewbs (om judar), Pedo Gate (om pizzagate), Climate Hysteria (om klimatalarmismen), för att nämna några.

Taub har nu anmält DePape för de påstådda övergreppen mot barnen. Vad för bevis som finns mer än deras plötsligt uppdykande minnen, är oklart. Det finns också rapporter om att DePape missbrukade droger för cirka tio år sedan, men att han sedan försökte skapa sig ett normalt liv igen.

Huruvida den officiella berättelsen är sann eller inte återstår att se. Men det skulle inte vara första gången en person med nära kopplingar till partitoppen inom Demokraterna har en homosexuell romans.

Ed Buck är en känd partistrateg och bidragsgivare till exempelvis Hillary Clinton, Adam B. Schiff och Ted Lieu. Buck dömdes i april till 30 års fängelse, då han försett svarta manliga prostituerade med metaamfetamin. Två män avled i hans hus under loppet av några år. Buck bodde och verkade i West Hollywood i Los Angeles, trots sina nära band till toppolitiker blev rättsprocessen mot honom ingen jättegrej i media.

Paul Pelosis investeringar

Nancy D’Alessandro träffade Paul Pelosi på college. De gifte sig 1963 och har fem barn tillsammans. Båda har italienskt påbrå, Nancy är från en politiskt engagerad familj i Baltimore. Hennes far Thomas D’Alesandro Jr var borgmästare i staden, liksom hennes bror Thomas D’Alesandro III.

Dottern Christine Pelosi arbetar som strateg för Demokraterna. När republikanske senatorn Rand Paul blev överfallen av sin granne 2019 skrev hon på Twitter: Rand Pauls granne hade rätt. Inlägget togs bort direkt, men det kan indikera på hur långt medlemmar i familjen Pelosi är villiga att gå i sin strävan efter politisk framgång.

Paul Pelosi växte upp i San Francisco. Han driver Financial Leasing Services, Inc, ett riskkapitalbolag inriktat på venturekapital, unga bolag med hög risk. Hans personliga förmögenhet beräknas till runt 1,1 miljarder kronor (114 miljoner dollar). Frun Nancy beräknas ha en likande förmögenhet, något hon byggt upp trots att hon varit politiker på heltid sedan 1987. Hon är den fjortonde mest förmögna i Kongressen.

Nancy äger själv inga aktier, men i egenskap av kongressledamot redovisar hon kontinuerligt Pauls aktiehandel. I sig är det inte ovanligt, 2021 genomfördes över 4 000 affärer med aktier och optioner av folkvalda i senaten och representanthuset. Men, investerare har använt sig av politikerna som mall för sina egna investeringar.

Nu är det inte Nancys investeringar som hon redovisar, men likväl ser investerarna ett samband mellan hennes politiska position, och Pauls. Investerarna antar att politikerna har insiderinformation. Vilket också kan styrkas av att priset på de köpta aktierna går upp i pris, efter att politikerna deklarerat sina köp.

Givetvis har detta också fått myndigheterna att bli intresserade. Det är av förklarliga skäl inte bra om allmänheten tror att aktiemarknaden är riggad av politikerna. Samtidigt som steget till att åtala en kongressledamot är väldigt stort och kontroversiellt.

På plattformen TikTok har politiker som Nancy Pelosi blivit ett inslag bland användare som investerar. ”Jag har kommit till slutsatsen att Nancy Pelosi är synsk” och ”drottningen av investeringar” säger en användare, enligt NPR.

I själva verket borde det vara en hyllning till båda makarna Pelosi, om man tror att Pauls framgångar kommer från information Nancy tillskansats sig genom sin roll som politiker.

Misstankarna stärktes när Paul köpte 20 000 aktier i NVIDIA, till ett värde av mellan tio till femtio miljoner kronor. NVIDIA tillverkar microchips. Detta skedde bara dagar innan en partiöverskridande förslag i senaten om att ge mikrochiptillverkare 500 miljoner i olika former av stöd och skattelättnader.

Paul Pelosi vårdas på sjukhus, skadorna är allvarliga men han förväntas bli helt återställd. Nancy har aldrig på riktig varit hotad i sitt valdistrikt, får hon ha hälsan kan hon nog fortsätta ett par år till.

Om den föreslagna lagändringen gällande att begränsa kongressledamöternas aktieinnehav blir verklighet under den tiden, får vi se.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.