Allison Fluke-Ekren döms till 20 års fängelse för terrorrelaterade brott. Den nu 42-åriga kvinnan från Kansas i USA smugglade ut sina barn ur landet, till Syrien. Där var hon en del av IS-terroristernas verksamhet, hon tränade bland annat unga flickor hur man använder AK-47 och bombvästar. Informellt kallas hon ”IS drottning” och ledde en dödspatrull bestående av enbart kvinnor.

Fluke-Ekren gifte bort en sin 13-åriga dotter till en IS-terrorist. Hon ska också ha utnyttjat sina barn för sexuella syften. Barnen beskriver henne som ett monster som utsatte dem för sexuell tortyr. Att hon bara får 20 år bakom lås och bom beror på att det är maxstraff för åtalspunkterna. Åklagarna menar ändå att straffet är otillräckligt för de illdåd hon begått.

Allison Fluke-Ekren med sin andre make, turkiske Volkan Ekren, och några av barnen

Fluke-Ekren växte upp på en gård i Overbrook i Kansas och var duktig i skolan. Hon fick två barn med sin första man, sedan skilde hon sig och började studera på University of Kansas. Där träffade hon Volkan Ekren, hennes nya man, och konverterade till islam. Hon och Ekren fick fem barn tillsammans och adopterade ytterligare ett.

2008 flyttade familjen till Egypten och 2011 till Libyen. Där började också hennes karriär inom terrorsekten. Hon skickade hotfulla brev till sin ex-man och krävde 60 000 kronor för att låta deras barn åka hem till USA igen. Hon ska också ljugit om att den ena dottern avlidit.

En av Allison Fluke-Ekrens döttrar från första äktenskapet, Alaina Fluke (idag 24) är fortfarande försvunnen och kan vara kvar i Syrien

Familjen alternerade mellan Irak, Turkiet och Syrien och bodde en tid i Mosul, när IS-terroristerna var som starkast. Hon tog där namnet Umm Mohammed al-Amriki och ledde Khatiba Nusaybah, dödspatrullen med enbart kvinnor.

Volkan Ekren tillhörde en krypskyttenhet och dog i strid 2015. Hon gifte om sig tre gånger med olika högt uppsatta terrorister och fick ytterligare fyra barn.

Hon påstår själv att den träning hon bistått med bara haft självförsvar som syfte. Att hon skulle blivit manipulerad av sin andra make var inget rätten valde att tro på.

Svenska IS-kvinnor

I kölvattnet av IS-terroristernas kollaps i Mellanöstern har ett antal rättegångar startats mot européer som rest och frivilligt deltagit i deras verksamhet. Ett antal av dessa är kvinnor, som främst via giftermål och på andra sätt bistått terroristerna. Det finns uppmärksammade exempel på sådana som rest från Sverige.

I november 2021 utvisades tre svenska IS-kvinnor tillbaka till Sverige, från Irak. I ett fångläger fanns vid den tidpunkten 18 svenska kvinnor. Många av kvinnorna hade fått barn under sin tid med IS-terroristerna. Att väcka åtal är svårt om det inte finns konkreta bevis på olagliga handlingar. De flesta kvinnor har skött hushållet åt sina makar, och tagit hand om barnen.

Samma höst 2021 utvisades också fem svenska IS-kvinnor från Turkiet. Samtliga av deras tio barn tvångsomhändertogs enligt LVU. Tre kvinnor återvände hem från ett läger i kurdiska delen av Syren, samma år. Där ska det 2020 funnits ett 70-tal kvinnor och barn med koppling till Sverige.

2021 hade drygt 150 IS-terrorister återvänt till Sverige, ej inräknat kvinnor och barn. Vid tidpunkten pågick ett 40-tal utredningar om krigsbrott. Av 300 resenärer var en tredjedel kvinnor.

Ett par av de svenska IS-kvinnorna har åtalats för brott. Den 49-åriga Lina Ishaq från Halland reste till Syrien 2013. Hon åtalades för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse, då hon använt sin som barnsoldat.

I mars blev hon dömd till sex års fängelse, första gången i Sverige någon dömts för att ha använt en barnsoldat. Sonen dog i strid 16 år gammal.

Camilla Olofsson, 56, åtalades i mitten av oktober i år för ett antal grova brott som ska ha skett i Syrien mellan 2013 och 2015. När hon reste dit hade hon med sig sina döttrar, som var i tioårsåldern. Den ena dottern giftes bort med en man som då var i runt 20, han är också åtalad för brott.

Olofsson har tidigare varit gift med Mohamed Moumou, som var högt uppsatt i al-Qaida i Irak och dog i strid 2008. Hon har varit aktiv i islamistkretsar i 30 år. Åtalspunkterna är äktenskapstvång, människohandel och flera grova våldtäkter mot barn.

Tidigare i år dömdes en IS-kvinna från Norrköping för bidragsbrott. En IS-kvinna från Landskrona dömdes till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn, hon rövade bort sin son och tog med honom till Syrien.

I Irak är man bättre på att göra upp med IS-terroristerna och tusentals har ställts inför rätta. En 29-årig svensk IS-kvinna dömdes där till 15 års fängelse för samröre med IS.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.