Italienska Barilla är en av världens största tillverkare av pasta. De producerar mer än 120 olika sorter, och har en stark ställning över hela världen, i USA har de nästan en fjärdedel av marknaden  för pasta. Företaget som grundades för nästan 150 år sedan, har förutom en kort period 1970-talet ägts av familjen Barilla.

Om pasta är en del av det italienska kulturarvet, så är alltså Barilla en viktig bärare av denna del av kulturarvet; deras marknadsföring har präglats av betonandet av de nationella och lokala mattraditionerna, stoltheten över råvarorna och rikedomen i det italienska köket. Just det där med 120 olika sorters pasta talar sitt tydliga språk.

Man får därför förstå att landets infrastrukturminister Matteo Salvini – som gärna låter sig fotograferas ätande pasta –  på Twitter går till angrepp mot en reklamfilm från Barilla. En ny reklamfilm från pastaimperiet borde väl innebära att man lanserar sin 121:a pastasort – men nej; Barilla väljer istället att trendriktigt och politiskt korrekt bryta med allt som har med italiensk mattradition att göra och lovprisar istället insekters fördelar som föda för människor – allt i linje med idéen om att kött från kor och grisar är farligt för miljön.

”Myror smakar som hasselnötter, och skalbaggar som fullkornsbröd. Kombinera det och du får en perfekt frukost”, sägs det i reklamen, där den som talar försöker slå hål på vad som då ska ses som ”fördomar”:

”När jag fick veta att insekter är vanlig mat i mer än 140 länder, tänkte jag att det rörde sig om kulturer i Asien. Men det visade sig att det förekommer även här i Europa, i till exempel Holland och Danmark”.

Matteo Salvini som är partiledare för Lega, och nybliven vice premiärminister och infrastrukturminister i Giorgia Melonis regering angrep förstås genast Barillas reklamfilm.

Filmens budskap och avslutande fråga: “Insekter är en proteinkälla … Och vad tror du?”, besvarade han kort med ett ironiskt: ”Att du kan äta dem”.

Det gick bara några timmar innan Barilla på grund av folkstormen Salvini utlöst, fick gå ut med  att lova och försäkra att i deras pasta skulle det bara förekomma 100 procent durumvete, inte mjöl gjort på maskar. En nöjd Salvini kunde på twitter förklara att de sunda krafterna segrat och att Barilla tvingats backa:

”Tack till er, vänner, som har gjort er synpunkter hörda.

Låt oss äta hälsosamt, låt oss äta italienskt!”

Det här långt ifrån första gången Salvini ingriper för att skydda italiensk matkultur. 2019 väckte han uppmärksamhet genom att förklara att han skulle sluta äta Nutella eftersom tillverkaren ofta använde hasselnötter som odlats i Turkiet.

Hans senaste fälttåg till matfronten bör innebära att du kan fortsätta köpa Barillapasta – men kanske ska vi i Sverige ändå börja oroa oss för vad pastaimperiet försöker lura i oss? Kommer det att blandas pulvriserade skalbaggar i knäckebrödsdegen innan den gräddas i Filipstad?

Barilla är nämligen också världens största tillverkare av knäckebröd – och äger Wasabröd.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!