Svenska storbanker går som tåget. Vilket är mer än man kan säga om människors privatekonomi, som nu pressas hårt. För personer med bostadslån har räntehöjningarna grävt ett hål i plånboken. Men bankerna tjänar på låga sparräntor, och hänvisar till andra sparformer i stället för att ge bättre villkor.

Inflationen och ökade kostnader för el- och energi drivit upp livsmedelspriserna. Runt tio procents inflation, och maten kommer bli dyrare. Dessutom har priserna för el ökat under året och hotar slå omkull fötterna på många småföretagare.

I bankernas delårsrapporter kliver vi in i en värld där vanliga människors problem bara nämns i förbifarten. Man slår sig för bröstet och beskriver hur viktiga man är för stabiliteten i samhällsekonomin.

Vi har tittat på Sveriges fyra storbanker Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank, som samtliga gör fina resultat i tredje kvartalet. Nettoresultat för bankerna totalt är 19 787 000 000 kronor.

Swedbank 5 741 000 000

Handelsbanken 5 723 000 000

SEB 7 311 000 000

Nordea 1 012 000 000

Handelsbankens resultat i siffror, januari till september: Rörelseresultatet ökade med tolv procent. Intäkterna ökade med sju procent. Räntenettot steg med 15 procent. Konstaderna steg med fem procent. Bankens resultat för årets nio första månader var det bästa i dess historia.

Nordea visar också upp fina siffror. Rörelseresultatet ökade två procent, räntenettot med 15 procent och bolånen med fyra procent. Företagsutlåningen ökade med tolv procent.

Swedbank har dragits med rättegången mot förre vd Birgitte Bonnesen som startade i början av oktober. Hon står åtalad för svindleri, att ha spridit vilseledande uppgifter om åtgärder mot penningtvätt i Estland. Inget man skyltade med i sin delårsrapport dock.

Där framgår att räntenettot ökat med tio procent jämfört med Q3 2021. Kostnaderna har ökat med två procent sedan Q2 i år. Bolånen har fortsatt växa.

SEB hade fortsatt men låg tillväxt för bolånen. Rörelseintäkterna har ökat med 18 procent jämfört med Q3 2021. Räntenettot har ökat med 15 procent jämfört med Q2 i år, främst till följd av höjda styrräntor i Sverige och Baltikum.

Samtliga storbanker ökade både i bolån och företagslån. Detta samtidigt som priserna gått ned och bolåneräntorna ökat, vilket är negativt för vanliga låntagare. Fortsätter priserna falla och räntorna stiga kan folk tvingas sälja sina hem med förlust.

Räntenettot visar skillnaden mellan räntekostnader för upptagna lån och ränteintäkter för utställda lån. Marginalerna pressas, då det finns gränser för hur mycket hushållen klarar i räntehöjningar. Samtidigt har belåningen ökat, om än med modesta siffror.

Men lönsamheten på kundernas sparande har ökat, samtidigt som sparräntorna varit betydligt lägre när det gäller den rörliga räntan, jämfört med andra banker och institut, skriver GP. Dessutom tjänar man bra på utlåning till företag.

SEB:s vd Johan Torgeby säger till TT att man försöker påpeka för kunderna att de ska flytta sina pengar till konton med högre ränta. Swedbanks vd Jens Henriksson å sin sida säger att man höjt räntorna på sparkontona. Likväl ligger dessa väldigt lågt, men kan bli bättre om man låser in pengarna på bankens konto.

Man kan konstatera att det inte är kunderna som skrattar hela vägen till banken, den här gången.

 

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.