2009 skapas en permanent grupp i den svenska säkerhetstjänsten; Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT). Chef blir Mats Sandberg, och hans enhet är underställd de tre cheferna för Säkerhetspolisen (Säpo), Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).

Det är Sandberg som svarar för den löpande utvärderingen av risken för terrordåd i Sverige. 2017 förklarar han till exempel i en rapport att terrorhotet mot Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, och att:

”En trea på terrorhotnivån innefattar att ett attentat kan ske. Däremot är det inte sannolikt att Sverige är ett prioriterat mål för stora och samordnade terroristattentat styrda av en uppdragsgivare”.

De som läste detta fick känslan av en man som frenetiskt jagade terrorister – men vad de inte visste var att Sandberg och jagade kunder – män osm var villiga att köpa sex av hans sambo.

Sandberg är vid den tiden en av de viktigaste personerna i det svenska försvaret och i säkerhetstjänsten. Det är han som ska skydda oss från självmordsbombare och islamister som försöker döda så många som möjligt genom att köra över dem med lastbil.

Men Mats Sandberg kommer 2019 att försvinna ut ur strålkastarljuset och in i skuggorna när han döms till tio månaders fängelse för koppleri, han har alltså agerat som en hallick.

Nu har han framträtt i en podcastdokumentär på PodMe: ”Försvarschefen som sålde sin sambo” (del 1 och del 2). Han ställer sig där helt oförstående till att han dömdes, och hävdar att det var hans fru som var den pådrivande parten: ”Hon initierar det hela”.

Hans sambo ger en annan bild under förhören och säger där att Sandberg föreslår att hon ska prostituera sig för att de ska kunna köpa en villa tillsammans. Genom att sälja sin kropp kan hon bli av med de skulder som hon har och som försvårar husköpet.

Förslaget kan verka milt uttryckt märkligt, men kvinnans skildring av de fyra föregående åren gör att det framstår som en logisk fortsättning på förhållandet. De träffades på restaurang Gondolen i Stockholm och hon föll direkt, och tyckte att han var  ”super, super smart”. Men åren som följer efter inledningen på förhållandet kallar kvinnan för ”nedbrytningsperioden”:

”Han kunde tvinga mig att sitta under ett bord och slicka på hans fötter medan han läste tidningen.”

Sexet i förhållandet tar sig allt mer våldsamma former under den tiden, men kvinnan menar att efter samlagen blir han alltid åter den milda, intelligenta och kärleksfulla man hon lärt sig älska i början – därför står hon ut – och därför låter hon också Sandberg bli hennes hallick; eller som Sandberg själv uttrycker det i ett sms till henne:

”Du ska bli använd. Ambitionen är att sälja dig.”. Han kommer också att kalla sig själv för ”hallick” i sina sms till henne. I förundersökningen förekommer mängder av sms mellan Sandberg, kvinnan och kunder. Alla talar sitt tydliga språk om vem som var den drivande parten.

Gruppsex och relax

Under åren 2013 till 2018 ordnar Sandberg genom annonser minst ett 30-tal kunder till kvinnan. Åklagaren berättar att affärerna inbringat Sandberg minst 250 000 kronor. Alltså ett pris på närmare 10 000 kronor per kund, men det noteras också i förundersökningen att det rör sig om ”välbeställda kunder”, och en av dem har en högt uppsatt tjänst i Försvarsmakten. Sandberg sköter alla kontakter, bokar rum, tar emot pengar och ser ibland på under ”kundmötena” medan han onanerar. Ibland rör det sig om gruppsexträffar. Sandberg bokar hotellrummen i sitt eget namn, betalar med sitt kort och tillbringar ofta tiden i hotellets relaxavdelning medan ”kundmötet” pågår. Den här affärsverksamheten sker till stor del på arbetstid. Även när Sandberg befinner sig utomlands på uppdrag jobbar han med sin hallickverksamhet, och uttrycker i ett sms till kvinnan sin tacksamhet för att ambassaden har ett välfungerande wifi. Han tappar inte ens greppet om hallickverksamheten under en dag då han han är inblandad ett stort beslut om rikets säkerhet och framträder i tv och tidningar.

I november 2018 bryter sig kvinnan loss och kliver in på en polisstation för att anmäla Sandberg. Hon har också sänt ljudfiler med en bekännelse till höga chefer inom säkerhetstjänsten.

Sandberg döms i juli 2019 till 10 månaders fängelse för koppleri. Hovrätten fastställer senare domen.

Redan innan domen faller har Försvarsmakten begärt att personalansvarsnämnden ska pröva om Sandberg ska kunna få sparken.

I sin skrivelse lyfter Försvarsmakten fram att den anser att det inte går att omplacera Sandberg och att han även om han inte döms för brott brutit mot ”Försvarsmaktens värdegrund” genom att han ”deltagit i att sälja en annan människas kropp”. Försvarsmakten skriver också att organisationens ”trovärdighet och anseende” skadats.

Men än viktigare är förstås främmande makters möjlighet att bedriva utpressning mot Sandberg, något som han själv faktiskt var medveten om – för när han kräver att slippa sitta häktad under utredningen motiverar han det med att andra länder kan utnyttja hans häktning:

”Deras säkerhetstjänster jagar svagheter hos oss, det vill säga personer som dom på ett eller annat sätt kan närma sig för att få en ingång till underrättelse- och säkerhetstjänsterna i Sverige.”

Insikten om att han varit en säkerhetsfara för Sverige verkar nu ha försvunnit hos Mats Sandberg. När han talar ut i poddokumentären är det viktiga för honom att försvara sig själv, och framställa det hela som en fråga om frivilliga sexuella aktiviteter:

”Jag är intresserad av hennes sexualitet i det här. Och du kan kalla mig snuskgubbe, det må du göra, men det är mellan mig och henne, det som vi har”.

Att säljandet av sin sambos kropp till andra män medan man har ett tungt ansvar för rikets säkerhet, och därmed öppna för utpressning från främmande makt har alltså efter fängelsetiden förvandlats till något som bara rör Mats Sandberg och hans tidigare sambo.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.