När kommunfullmäktige i Norrtälje samlades för första gången efter valet var en första åtgärd att höja sina egna löner. Och det gjorde man med besked. Bino Drummond är moderat och kommunstyrelsens ordförande, hans lön höjs med närmare 27 procent. Den blir 110 400 kronor i månaden. Drummond själv vill inte kommentera löneökningen.

När SVT söker honom för en kommentar säger han att han inte kommenterar sin lön. Det är styret i Norrtälje, beståendes av M, SD, KD och L som lagt ett sent ärende på bordet i slutet av fullmäktigemötet. Kritiken har inte låtit vänta på sig. Socialdemokraten Lotta Svenander är ordförande för fackförbundet kommunal i Norrtälje, och säger att höjningen motsvarar en lön för en lokalvårdare.

Tidigare baserades kommunstyrelsens ordförandes lön på 60 procent av statsrådslönen. Nu är den i stället 60 procent av statsministerns lön. Från 87 000 till 110 400 kronor således. Det innebär dessutom en höjning för övriga politiker, vars löner baseras på ordförandens.

Moderaten Stefan Tjörnhammar får en fråga om det inte fanns andra verksamheter att stoppa pengarna i, av SVT. Men dröjer märkligt nog över 20 sekunder med sitt svar. Det han klämmer ur sig är sedan:

Det är alltid en fråga om prioriteringar.

Drummond ville inte ta några frågor alls, utan hänvisade till Tjörnhammar. Han säger till Norrtelje Tidning att han förstår kritiken men att det viktigaste är att man levererar en bra service till kommuninvånarna. Han menar också att det är klokt av fullmäktige att uppvärdera det politiska arbetet. Han säger sig själv fått mer att göra nu när han är vice ordförande.

Sverigedemokraterna är för första gången med och styr kommunen. Man godkände lönehöjningen, trots att man i sitt valmanifest vill se minskade politikerarvoden.

Källa: Valmanifest, Sverigedemokraterna i Norrtälje 2022, sida 4

S, C, V och MP sitter i opposition. Jessica Hilwëyn (V) kallar beslutet magstarkt och skamligt, när hon kommenterade det från talarstolen under fullmäktige. Kommunstyret fick kritik för att misstänkts ha undanhållit information innan mötet, för att få igenom lönehöjningen.

Enligt Tjörnhammar har man dock fört diskussioner om lönehöjningarna med Socialdemokraterna.

Det här är beslut som berör kommunens ekonomi. Skattepengar som berör kommunens invånare. Då måste vi få information i tid. När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin. Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen som kämpar i ett svårt ekonomiskt läge, sa Åsa Wärlinder (C).

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) vädjade till kommunstyret att dra tillbaka förslaget. Falk hade själv fått sin lön höjd med 20 000 kronor. Men, förslaget gick igenom.

Övriga politikers arvode, baserat på kommunstyrelsens ordförandes lön:

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande 60 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Sverigedemokraternas gruppledare 80 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Liberalernas gruppledare 40 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Sverigedemokraternas vice gruppledare 40 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Kristdemokraternas gruppledare 20 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Socialdemokraternas gruppledare och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande 90 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Socialdemokraternas vice gruppledare 60 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Centerpartiets gruppledare 20 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

Vänsterpartiets ena gruppledare på 14 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode. Delas på två gruppledare.

Miljöpartiets gruppledare 10 procent av kommunstyrelsens ordförandes arvode.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.