Kinas kommunistiska parti avslutade sin 20:e kongress i söndags. På förhand hade det spekulerats i om hur mycket makt generalsekreteraren Xi Jinping skulle konsolidera. Det blev en hel del, när Xi bröt mot reglerna och blev vald för en historisk tredjemandatperiod. Nu väntar stora utmaningar för landet med en stagnerad ekonomi och försämrade relationer med USA.

Xi Jinping blev historisk som den förste generalsekreteraren för partiet att säkra en tredje mandatperiod. Han har också fyllt den inre cirkeln i partiet med nära förtrogna. Xi är också omvald som chef för Kinas Centrala militärkommission, och fortsätter därmed ha makten över landets armé. Han väntas nu formellt bli återvald som president för Kina under valen i mars, rapporterar AFP. Han är nu den mäktigaste ledaren för Kina sedan folkrepublikens förste president, Mao Zedong.

”Världen behöver Kina” sade han under sitt långa tal till partiet efter att ha blivit omvald. Han säger att man genomfört två mirakler under hans regeringstid, ekonomisk utveckling och social stabilitet. Att Xi kan bli omvald beror på att han 2018 avskaffade regeln om maximalt två mandatperioder. Han kan nu i teorin vara president livet ut.

I Politbyråns Stående Kommitté fick Xis förre stabschef Li Qiang en plats. Li är partisekreterare i Shanghai, och var den som hade ansvar för den två månader långa, och totala, nedstigningen av staden tidigare i år. Han fick plats nummer två i den Stående kommittén, som består av sju personer från Politbyrån. Totalt elva allierade till Xi har fått platser där. Även Li Xi bör nämnas, han är partiets ordförande i Guangdong och en nära förtrogen till Xi.

Övriga i den stående kommittén är Zhao Leji, ordförande för Centralkommissionen för disciplinärenden, den högsta antikorruptionsmyndigheten i landet. Wang Huning, som anses vara chefsideologen i partiet och rådgivare till Xi. Cai Qi, partisekreterare i Beijing. Och Ding Xuexiang, chef för Centralkommitténs huvudkontor.

I centralkommittén sitter 205 ordinarie ledamöter och 175 suppleanter. Tjänstemän som sitter i Politbyrån måste även bli invalda i centralkommittén. Politiker förväntas dra sig tillbaka vid 68 års ålder, en regel som dock inte gäller Xi själv längre. I Politbyrån sitter 24 personer.

Svenska nyhetssidan Kinamedia rapporterar om att två personer tillhörandes partifraktionen “tuanpai” inte längre fått plats i Centralkommittén. Det handlar om premiärminister Li Keqian och frihandelsförespråkaren Wang Yang. Wang är känd för ”Guangdongmodellen” med fokus på privat entreprenörskap, ekonomiskt tillväxt och mer tillåtande åt civilsamhället. En reformist, jämfört med partiadeln som Xi tillhör. Deras icke-nomineringar är en del av Xis agenda att skapa maximalt utrymme åt sig själv i partitoppen.

En annan utmanare och reformist är Hu Chunhua, han blev inte invald i Politbyrån igen. Där han suttit i tio år, fram till nu.

En sak som trängde igenom mediebruset under kongressen var behandlingen av förre presidenten Hu Jintao. Hu var tidigare generalsekreterare 2002 till 2012 och president 2003 till 2013. Han är starkt kopplad till tuanpai-fraktionen i partiet.

Han hade som bruklig hedersplats bredvid Xi, men blev bryskt omhändertagen och bortförd, inför rullande kameror.

Kongresserna är oftast mycket formella tillställningar som följer fastlagda scheman. Hus bortförande är därför en mycket tydlig signal utåt, och förnedring av den reformistiska fraktionen av partiet. Varning till framtida rivaler får anses vara utfärdad.

Statlig media menar å sin sida att Hu blev bortförd för att han mådde dåligt, men att han nu tillfrisknat.

Xi har fört fram budskapet att han har löst problem som ska ha plågat Kina och partiet under Hus styre. Främst interna partisplittringar och en ojämlik fördelning av resurser.

Under den en vecka långa partikongressen deltog 2 300 handplockade partidelegater, som röstade för Xis agenda. Sedan valdes representanter till Centralkommittén och slutligen Politbyrån.

För första gången på 25 år kommer det inte finnas några kvinnor i Politbyrån, som nu både bildligt och bokstavligt blir 24 man stark. Politbyrån har haft sex kvinnliga medlemmar sedan 1948, men ingen har tagit plats i den Stående kommittén.

Sun Chunlan fanns inte med på den slutgiltiga listan. Hon har haft ansvar för sjukvårds- och hälsofrågor, men 72-åringen hade valt att inte kandidera igen. Hon var ansiktet utåt för nolltoleransen mot covid 19 och nedstängningarna, vilket gav henne smeknamnet Järndamen.

Fem procent av de 205 medlemmarna i Centralkommittén är kvinnor. Den Stående kommittén är också fortsatt sju man stark.

Profiler som Sun är ovanliga i kinesisk politik, som domineras av män med starka nätverk. Enligt Minglu Chen, verksam vid University of Sidney, handlar kommunistpartiets kvinnopolitik främst om arbetskraft. Kvinnors ekonomiska status höjs genom att få ut dem på arbetsmarknaden. Kommunistpartiet är till sin natur en maskulin, patriarkal institution, menar Minglu.

Xi har nu konsoliderat makten runt sig som ingen ledare i Kina på decennier gjort. Det finns redan nu en oro för vad som händer den dagen någon ska ta över efter Xi. En successionskris kan mycket väl bli utfallet.

Stora utmaningar väntar under Xis tredje mandatperiod

Xi har inte mycket tid att tänka på sina framgångar efter kongressen. Landet står inför stora utmaningar och problem de kommande åren. Den skuldtyngda ekonomin och rivaliteten med USA är svåra nötter att knäcka för Xi, som har stora ambitioner.

Strategin med hårda nedstängningar har haft märkbara effekter på ekonomin och skapat missnöjde bland folk. Enligt Dan Wang, chefsekonom på Hang Sang Bank i Kina, kommer konsumtionen inte kunna nå nivåerna före pandemin. Om den rådande strategin med masstestningar och nedstängningar fortsätter.

Strategin har bidragit till en än större oro inom fastighetssektorn, där en skuldkris redan skapat stora problem. Byggbolag har gått omkull och lokalregeringar står inför stålbad.

Rapporten för den ekonomiska tillväxten under tredje kvartalet skulle kommit i veckan men har skjutits upp. Förväntningarna är att det är de svagaste siffrorna sedan första veckorna under pandemin 2020. Under kvartal två hade man bara 0,4 procents tillväxt, årsmålet om 5,5 procent ser man ut att missa med bred marginal.

En annan stor fråga är den om Taiwan. Enligt Xi förändras den geopolitiska situationen på ett sätt som den inte gjort på ett århundrade. Han säger att Kina aldrig skulle avsäga sig möjligheten att ta Taiwan med militär makt. För att Kina ska kunna uppleva nationell framgång krävs att Taiwan åter införlivas med fastlandet.

Den ekonomiska situationen skulle kunna påskynda ett övertagande av Taiwan, säger Dan Macklin som är politisk riskanalytiker baserad i Shanghai. En långsam ekonomisk tillväxt under mitten av 2020-talet kan göra att Kommunistpartiet söker andra vägar för att säkra sin legitimitet. Och där finns Taiwan som ett starkt alternativ.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.