Rishi Sunak blir vald till Storbritannien premiärminister i dag. De två motkandidaterna om partiledarposten i Torys drog sig ur. Boris Johnson drog sig hastigt ur igår, och Penny Mordaunt drog sig ur strax innan klockan 15.00 då rösterna räknades.

Londons borgmästare Sadiq Khan var tidigt med att gratulera Sunak, som den förste asiatiske premiärministern. Ett historiskt ögonblick menar Khan.

Labours ledare Keir Starmer angriper Sunaks Familjeförmögenhet, som uppgår till över sju miljarder kronor. han ska vara dubbelt så rik som Kung Charles, och enligt Labour opassande rik för att kunna förstå vanligt folk.

Johnson påstod sig ha de 100 nödvändiga rösterna, vilket inte har bekräftats. Priti Patel och Nadim Zahawi bytte sida till Sunak. Sunak har nu 180 röster, fler än hälften av alla Toryparlamentariker. Röster uppmanade Mordaunt att dra sig ur så fort som möjligt, men det tog in i det sista.

Hon skriver i ett uttalande om valet att kliva av, två minuter innan Sir Graham Brady meddelade att Sunak vunnit.

Sunak blir den första mörkhyade och den första hindun som blir premiärminister. Med sina 42 år blir den yngsta på posten sedan Napoleonkrigen.

Det finns dock ett överhängande hot om ett extra val. Johnson-förespråkare menar att han saknar mandat, och därför kommer tvingas gå till val. Johnson själv säger sig också bara invänta “rätt tillfälle”, att han trots 102 mandat avsade sig sin kandidatur betyder alltså inte att han tror Sunak blir långlivad på posten.

SNP:s ledare i parlamentet Ian Blackford kräver omgående en folkomröstning. Torys ska inte få tillsätta tre premiärministrar utan att folket har en chans att tycka till, menar han.

Det finns även en intern kritik att inte frågan om partiledare blev en fråga för medlemmarna. En sådan omröstning är ovanlig, men inte otänkbar. Givet att man nu är inne på sin tredje partiledare på kort tid menar vissa att frågan måste avgöras bredare inom partiet.

Sunak får stöd av arbetsmarknadsministern Jacob Rees-Mogg. Han stödde tidigare Truss, och sedan Johnsons återvalskandidatur. Men nu ger att sitt öppna stöd till Sunak.

Pundet och börsen gick upp efter beskedet om att Sunak blir premiärminister.

Enligt John Gustafsson, doktor i nationalekonomi och skribent på Bulletin, har Sunak kuppat bort två statsministrar. Han började intrigera mot Boris Johnson redan i september i fjol, då Party-gate kommit upp till ytan. Han ledde sedan den palatskupp i juli där 59 ministrar och partihöjdare uttryckte sitt missnöje med Johnson.

När Truss blev vald till partiledare lade hon också fram sin budgetproposition, där saker hon gått till val på fanns med. 30 Sunak-lojalister satte sig på tvären och sade sig vägra rösta igenom den. Hon gjorde eftergifter åt Sunak-fraktionen, men kritiken bara ökade. Hon avgick sedan, och hennes tidigare utmanare Sunak är nu ny premiärminister.

Vem är Rishi Sunak?

Sunak föddes 1980 i Southhampton. Båda föräldrarna är av punjabi-indisk börd och uppväxta i Afrika. Hans farfar kom från Gujranwala, som numera tillhör Pakistan. Sunak är hindu och svors in i parlamentet på Bhagavadgita.

Han är gift och har två barn. Han gifte sig med Akshata Murty 2009, hon föddes i delstaten Karnataka och kommer från en prominent indisk familj. Fadern N. R. Narayana Murty är miljardär och grundade Infosys, som specialiserar sig på informationsteknologi.

Sunak har varit finansminister 2020 till 2022. Han har också varit chef för finansministeriet. Han är sedan 2015 invald i parlamentet för Richmond (Yorks), ett distrikt i norra Yorkshire. Sunak har en kandidatexamen i filosofi, politik och ekonomi från Lincoln College, Oxford, och en masterexamen i företagsekonomi från Stanford i USA.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.