En hund av rasen amstaff dödade sin kvinnliga ägare. Hunden attackerade en gäst och när ägaren försökte lugna hunden blev hon ihjälbiten.

Polis larmades till en liten by i Robertsfors kommun i går kväll. Där fann de hundens ägare, en kvinna i 60-årsåldern, död utanför sitt hem. Blod på marken vittnade om en kamp. Till Västerbottens-Kuriren säger förundersökningsledaren Magnus Eklund att hunden ska ha blivit aggressiv mot kvinnans gäst. Hon tog hunden utomhus för att lugna ned den, varpå den attackerade henne i stället, och dödade henne.

Den skadade gästen, en man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med ambulanshelikopter. Hans skador ska inte vara allvarliga. En tredje person befann sig på adressen men undslapp skador.

När polisen anlände var hunden, av rasen amstaff, instängd i huset tillsammans med en annan hund. Ett par timmar senare kom beslutet, från länsstyrelsen Västerbotten, att hunden skulle avlivas. Den andra hunden är omhändertagen och satt på ett djurhem i väntan på beslut om vad som ska hända med den.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen grovt vållande till kroppsskada och olycka utan misstanke om brott. En rubricering måste sättas för att kunna utreda ett ärende, men i detta fall finns ingen misstänka eftersom hundägaren är avliden.

För två år sedan skedde en en hundattack hemma hos den avlidna kvinnan, rapporterar SVT. Det anmäldes då till länsstyrelsen att en amstaff bitit ett barn i benet så allvarligt att det behövde opereras. Om det var samma eller en annan hund framgår inte.

Kamphundar

Hundrasen amstaff brukar inkluderas i det lösa begreppet kamphund, tillsammans med bland annat amerikansk pitbullterrier. Båda raserna är förbjudna i bland annat Norge och Danmark, men inte i Sverige.

Med jämna mellanrum ökar ropen på att förbjuda amstaff, pibullterrier och andra så kallade kamphundsraser även i Sverige. Det kommer förmodligen ske även nu, efter den tragiska händelsen utanför Robertsfors.

Enligt tidningen Hem & Hyra åtalas cirka 20 hundägare om året för vållande till kroppsskada. Knappt 80 procent fälls. Grannar i hyreshus är mest utsatta.

Motståndare till ett förbud, bland annat Svenska kennelklubben, menar att det handlar om ett ägarproblem. Alla hundar kan vara farliga och bitas om ägaren inte kan hantera sin hund.

Poliser mot förbud

Morgonposten har pratat med två hundpoliser i polisregion Nord, och båda försvarar amstaffens existensberättigande i Sverige.

– Kamphund per definition kan ju vara vilken hund som helst, säger Andreas Tengqvist, samordnare för hundenheten region Nord

Skulle en amstaff fungera som en polishund?

– Det finns ingen ras egentligen som inte skulle fungera. Alla hundar är individer. Sedan kan det ha att göra med hur den är byggd, om den har korta ben eller väger för lite.

Så ingenting i psyket diskvalificerar en amstaff?

– Nej, vi kan inte diskvalificera en hel ras, det går inte.

Patrik Hopstadius är tidigare hundförare, numera instruktör och besiktningsman av omhändertagna och farliga hundar. Han vill inte heller döma ut hela raser.

– Redan för 10–15 år sedan diskuterades kamphundsbegreppet. Det används lite slarvigt i folkmun, för man kan inte pricka en ras som särskilt farlig. Sedan har olika raser olika egenskaper utifrån vad de ursprungligen användes till.

Hopstadius menar att alla hundar har verktygen och förmågan att göra skada på en människa eller andra djur, och att det blir fel att peka ut en särskild ras. Han ger sin beskrivning av begreppet kamphundar:

– Amstaff är en typ av hund som är sprungen ur det man slarvigt kallar kamphundar, som använts vid hundslagsmål, eller när man tussat ihop en björn och en hund, eller en tjur och en hund. Det är ur de raserna det är sprunget. Folk kallar det kamphundar, men det är särskilda raser. Det är godkända raser, om det inte är blandraser.

Många som läser att det var en amstaff kommer nog att säga att de borde förbjudas.

– Känner jag sociala medier rätt så går nog säkert redan drevet, att de ska förbjudas och att de är livsfarliga.

Enligt Hopstadius finns det många uppfödare som är väldigt seriösa i sin avel av amstaff och andra hundar med liknande rykte, som tar fram sällskapshundar eller tävlingshundar.

– Det är väl andra sidan av kopplet som är ett större bekymmer. Det finns mindre nogräknade hundägare som vill använda det här i ett statussyfte. Då kanske man ser lite tuffare ut med en pitbull eller amstaff än vad man gör med en labrador eller en golden retriever.

Så det är uteslutande ett ägarproblem?

– Ja, det skulle jag nog vilja säga.

Fyra år sedan senaste dödsfallet

Senast någon dog av en hundattack i Sverige var i Ljusnarsberg i juli 2018. Då var det en 15-årig pojke som attackerades utomhus av en amerikansk bulldog. Pojken dog av skador på överkropp, huvud och hals.

Liksom amstaff är rasen amerikansk bulldog förbjuden i Danmark, men den är tillåten i Norge. I Sverige finns det inte förbud mot någon hundras.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.