James Gordon Meek är en prisbelönt journalist som arbetade för ABC News i nio år. Han var producent med inriktning på grävande journalistik om nationell säkerhet. Den 27 april gjorde FBI husrannsakan mot hans lägenhet i Arlington, Virginia. Meek har efter det inte gjort något väsen av sig i offentligheten och hans kollegor vet inte var han är. Mitt i arbetet på en bok om USA:s kontroversiella tillbakadragande från Afghanistan försvinner han. Boken ges sedan ut, men utan Meek som medförfattare.

Det sista livstecknet i offentligheten från Meek var ett svar på ett inlägg på Twitter.

Diskussionen på Twitter rörde CIA-agenten Marc Polymeropoulos uttalande, om att Ukrainas militär var framgångsrik mot ryska styrkor. Med hjälp av USA.

Meek har själv en fot i båda läger, då han tidigare var rådgivare i frågor om kontraterrorism för House Homeland Security Committe. Det är en kommitté i Kongressen som arbetar med inrikes säkerhetsfrågor.

Han var mycket intresserad av militära frågor, och kom med många exklusiva reportage på ämnet terrorism. Till exempel avslöjade han en lyckad antiterroroperation i New York City. Och att armén försökt dölja att soldaten Dave Sharrett II mördats av en överordnande, löjtnant Timothy Hanson, i Irakkriget 2008.

Det sistnämnda fallet blev mycket stort och gav honom chansen att träffa dåvarande presidenten Barack Obama. Vid tillfället för försvinnandet arbetade han på en bok om den amerikanska militärens tillbakadragande från Afghanistan 2021. Ett tillbakadragande som var kantat av tumult och skandaler.

Grannen John Antonelli bevittnade tillslaget mot Meeks lägenhet, belägen i ett bra område i Arlington, Virginia.

Utanför huset stod det ett bepansrat fordon, en olivgrön Lenco BearCat G2. Den modellen avnänds ofta av säkerhetstjänsterna i landet. Några polisbilar från Arlington County fanns också på plats. Alla övriga bilar saknade märkning, ingenstans stod det att det var FBI. Antonelli såg minst tio tungt beväpnade personer på platsen, och hela tillslaget var över efter ungefär tio minuter.

De flesta som skulle se det gröna fordonet skulle tro det var en slags pansarvagn. Men jag vet att det var en Lenco BearCAt. Det fordonet är konstruerat för att man ska kunna hoppa ut ur det, så det går att utföra ett tillslag under den tiden (tio minuter). Det kan ge moteld, om det blir beskjutet, berättar han för Rolling Stone.

Källor berättar för tidningen att FBI hade Meek som mål. En representant för FBI berättar att man var på plats på adressen där Meek bor, den 27 april. Där utförde man en husrannsakan, på order av en åklagare från Virginia Eastern District Court. Men mer vill man inte säga, eftersom det pågår en utredning.

En ny lag från i fjol gör gällande att vice riksåklagare måste godkänna tillslag mot journalister. Alltså bör den nuvarande vice åklagaren Lisa Monaco godkänt tillslaget mot Meek. Det är det enda sättet att få ett undantag från lagen om att federala åklagare är förbjudna att beslagta dokument som tillhör journalister.

Det är dock inte det första gången det sker sedan Joe Biden tillträdde som president. Vilket vi får återkomma till.

Meeks grannar har inte sett till honom sedan husrannsakan och hans lägenhet verkar vara obebodd. Och fastighetsvärden ville inte bekräfta om han har flyttat.

ABC:s egna grävande journalister säger till Rolling Stones att de inte har en susning om var han befinner sig. Men en chef säger att han sagt upp sig, och inte arbetat för nyhetskanalen på flera månader.

Uppgifter gör gällande att FBI hittat säkerhetsklassad information på Meeks laptop. Något som verkar konstigt, då journalister vanligtvis inte förvarar sådan information direkt på sin dator.

Och Meeks advokat Eugene Gorokhov är ovetandes om sådana uppgifter. Om han skulle sitta på säkerhetsklassad information, skulle det vara i linje med hans arbetsuppgifter som grävande journalist, säger Gorokhov. Meek arbetade trots allt med att granska staten. Han säger också att det är högst olämpligt och olagligt för statstjänstemän att läcka information om en pågående utredning. Och att Justitiedepartementet omgående borde hitta den person som läckt till media.

Mysteriet kring Meek blir dock än mer intressant. Boken han arbetade på försvann både från hans sociala medier, och hans namn från förlaget Simon & Schusters hemsida. Han skrev den tillsammans med Scott Mann, en pensionerad Green Beret (grön basker, ges till soldater inom specialförband). Boken gavs ut i augusti, med enbart Mann som författare.

Mann blev kontaktad av Meek i våras, som då meddelade att han hoppade av bokprojektet på grund av personliga problem. Han har inte hört av Meek sedan dess.

Fortsättning lär följa, både Meek och FBI lär har saker att förklara för allmänheten. Frågan är dock hur andra grävande journalister påverkas. Kan man granska känslig information utan riskera bli föremål för utredning? Men Meek är dock inte den första att få sitt hem genomsökt av FBI.

Farligt att granska den yttersta makten

För ungefär ett år sedan gjorde FBI husrannsakan mot journalisten James O’Keefe. O’Keefe är chef för Project Veritas, som specialiserat sig på att granska politiker och andra med dold kamera. Man har genom åren gjort ett flertal avslöjanden av politiker i det demokratiska partiet och högt uppsatta personer inom mediebolag som CNN.

Anledningen till tillslaget mot hans bostad stavas Ashley Biden, dotter till presidenten. Hennes dagbok kom att hamna i Project Veritas ägo, och delar av den påstås innehålla beskrivningar om misstänkta sexuella övergrepp. Från federala myndigheter betrakade man dagboken som stulen, utredningen genomfördes av FBI och federala åklagare på Manhattan.

Även då verkar det funnits en läcka från myndigheterna till media. The New York Times kontaktade O’Keefe bara timmen efter räden och hade information om vad FBI letade efter. Dagboken hamnade hos Project Veritas, som aldrig kunde bekräfta innehållets sanningshalt, utan lät det förbli opublicerat. Man hörde också av sig till justitiedepartementet om saken för att visa att man inte begått något brott. Men det hjälpte inte, FBI valde i stället att slå till under tidig morgon.

Saken borde hanterats på statlig nivå, menar Fox News juridiska expert Gregg Jarrett. Dessutom finns det en rejäl intressekonflikt i att det handlar om Joe Bidens dotter. Presidenten utser själv riksåklagaren och har nära kontakt med justitiedepartementet.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.