Det är den 21 augusti 2021. Matchen mellan OGC Nice och Marseille avbryts. Fans stormade planen, ett stort bråk utbröt där både spelare och ledare var inblandade. Matchen fick avbrytas i över en timme, men den återupptogs inte. Detta är inte den första gången det blir stökigt mellan rivalerna Nice och Marseille.

Danske Kasper Dolberg gav Nice ledningen i matchen. I minut 75 fick Marseille hörna, och vattenflaskor regnade ner från läktaren mot bortalagets spelare. Marseilles anfallsstjärna Dimtri Payet fick en flaska i ryggen och kastade den helt sonika tillbaka upp i publiken.

Publik kom ner på planen och säkerhetspersonal försökte mota bort dem. Gruff uppstod mellan lagens spelare och ledare, Marseilletränaren Jorge Sampaoli var rosenrasande.

Anledningen till de kaosartade situationerna och publikskandalerna kommer ur ett starkt ogillande klubbens fans emellan. Trots att städerna ligger förhållandevis nära varandra skiljer sig kulturen åt mycket.

Marseille är Frankrikes andra stad, och på flera sätt en motpol till Paris. I Paris arbetar man, i Marseille lever man, brukar det sägas. I Paris finns den kulturella och politiska eliten, landet styrs från huvudstaden. I Paris finns också sedan ett dussin år ett pånyttfött PSG, dopat av oljepengar.

Marseille är hamnstaden, porten mot Medelhavet och har en helt annan atmosfär och klimat än det nordliga Paris. Staden präglas starkt av vågor av invandring under de senaste hundra åren. Italienare och nordafrikaner, både muslimer och judar, utgör huvuddelen av befolkningen. Zinedine Zidane växte upp i Marseille med föräldrar från Algeriet.

Inte långt från Marseille, på gränsen till Italien och granne med Monaco ligger Nice. Nice är porten till Cote d’Azur, den franska Rivieran. Inte en liten stad, men ändå mindre än Marseille och med större inriktning på turism, speciellt av en mer exklusiv sort. Kulturellt är man också väldigt nära Italien, andraspråket i staden är en dialekt av liguriska, precis som i Monaco.

Att det finns en lokalrivalitet mellan klubbarna är inte så konstigt, men den förstärks också av politik. I Sydeuropa är det vanligt att klubbarnas ultrasgrupper bekänner politisk färg. Marseilles CU’84 är förknippade med den antifascistiska rörelsen i södra Frankrike, och den kosmopolitiska kulturen i staden.

Nicefansen har en stark lokal identitet, med ”Nissa la bella” som motto. Det vackra Nice, på lokal dialekt. Det finns kopplingar mellan Nicefans och högergrupperingar. En match mellan lagen 2019 avbröts då funktionärer såg banderoller med homokritiska budskap på läktarna. Ibland finns det också sydstatsflaggor bland ultrasgrupperna.

Hatet mellan fansen går inte att ta miste på. Trots det är matchen inte namngiven som ett specifikt regionalt derby. Cote d’Azur-derbyt spelas mellan Nice och närliggande Monaco. Medelhavsderbyt är vanligen mellan Nice och SC Bastia, från Korsika.

Franska myndigheter har också slagit ned på ultrasgrupperna senaste åren. Ett flertal har blivit förbjudna, däribland Brigade Sud Nice, BSN. Ett tifo med den förbjudna gruppens namn dök upp under en match 2016, vilket ledde till att “Fred”, ledare för den tillåtna gruppen Polulare Sud Nice greps.

Deras lokaler genomsöktes efter flaggor eller bilder på BSN. Efter upprepade terroristdåd i landet skärptes även lagarna mot ultras. Men medlemmar i BSN gick över till PSN, det är alltså inte så enkelt att få folk sluta vara ultras.

Bortasupportrar har förbjudits på franska läktare i omgångar. I regel får inga bortasupportrar komma på matcherna mellan Nice och Marseille, av säkerhetsskäl.

Tre klassiska matcher

Mario Balotelli skrev på för Nice på transferfönstrets sista dag i augusti 2016. Han kom från två misslyckade säsonger i Liverpool och Milan där han bara presterat två mål. Debuten kom i hemmamatchen mot Marseille, som Nice vann med 3–2. Mycket tack vare två mål från Balotelli. Efter 33 mål på 61 matcher lämnade Balotelli klubben och skrev på för… Marseille.

En av Marseille största segrar mot rivalerna kom säsongen 2014/15. Man vann med fyra mål mot noll, Payet gjorde två mål, Thauvin och Barrada stod för var sitt.

En annan målrik match var den säsongen 2017/18. Balotelli hade gjort fyra mål på fyra matcher i ligastarten, och det blev ett till mot rivalerna från Marseille. Matchen slutade dock med i förlust med 2–4, efter både självmål från Nice och straffräddning från Marseille.

Det senaste mötet mellan klubbarna slutade med 0–3 till Marseille. Matchen spelades i Nice och hemmafansens sektion var avstängd för publik.