Det är brist på salta pinnar i Sverige.

I våras var Morgonposten först med att rapportera om bristen på ukrainska flaggor, men nu är vi inte först på bollen. När det handlar om något så viktigt som salta pinnar måste man reagera snabbt för att ha en chans. Aftonbladet skrev om problemet redan i juli.

I en artikel i torsdags satte Dagens industri problemet i blixtbelysning. Den antyder att det finns något bakom bristen som de stora livsmedelskedjorna inte vill avslöja, kanske att de alla har samma leverantör? Enligt tidningen ville de inte ens avslöja ursprungslandet.

Överdriver vi problemet?

Salta pinnar är mångas favorit, men hur viktiga är de när allt kommer omkring? Det finns de som menar att allt är relativt.

– Det kan ju inte vara något stort problem. Folk köper nog nånting annat, säger Gabriella Kumlin på Hemköp i Tandådalen.

Hon driver Sveriges mest lönsamma Hemköpsbutik, och kan inte se att bristen på salta pinnar är det som svensken oroar sig mest över just nu.

Men är det frågor man ständigt får? “Har ni salta pinnar?”

– Nej, man ser att det är tomt i hyllan, och att det inte kommer hem något när man beställer.

Så kunderna tiger och accepterar det?

– Jag tänker att kunderna köper nånting annat om salta pinnarna är slut. Det finns väl värre problem, kan jag tänka mig – krig, bränslepriser och elpriser – än att salta pinnarna är slut i hyllan?

Nu är det ju inte alla som tar lika lätt på salta pinnar-bristen. Bilpendlaren som kommer hem till sin eluppvärmda villa på fredagskvällen vill nog bestämma själv vad han ska trösta sig med när han äntligen får sätta sig i fåtöljen framför tv-nyheterna och öppna en Norrlands guld. Det är inte så enkelt som att bara byta ut pinnarna mot jordnötter och chips.

Sommaren var riktigt tuff för många, med rekordhöga elpriser och inga salta pinnar, men Gabriella Kumlin i Tandådalen skiner upp och berättar att de faktiskt har fått in salta pinnar på hyllorna. Inte från Garant, men åtminstone billiga pinnar från Eldorado.

När hände det?

– Nä, men jag sitter väl inte och prickar in det i kalendern. De kom väl in ungefär i början på september, mellan tummen och pekfingret. Det blir ju ganska ungefärligt. Vi har ju 14 000 artiklar i butiken, upplyser Kumlin och tackar för sig.

Axfood, med kedjorna Hemköp och Willys, bestämde sig i somras för att hitta en lösning, och lyckades skaka fram en ny leverantör.

På Ica bekräftar Pressansvariga Gabriella Ohlzon att det har varit problem med leveranserna.

– Vi har lite mindre partier, men efterfrågan är fortfarande betydligt större än det vi har. Det är inte helt slut, men vi har inte de volymerna vi vill ha. För närvarande har vi tyvärr ingen prognos för när leveranserna kan komma igång igen.

Hon förklarar att de letar efter nya leverantörer, inte nödvändigtvis polska.

Rent allmänt, vilka svårigheter har uppkommit i år när det gäller import av livsmedel?

– Det finns vissa svårigheter med ett fåtal artiklar och det beror på en mängd olika faktorer containerbrist, pandemieffekter, krig i Ukraina och klimatpåverkan är några exempel på faktorer som påverkar.

Hon förklarar också att det inte bara är salta pinnar som det är brist på.

– Det är tillfälliga brister på enstaka artiklar. Det handlar främst om tomatpuré och salta pinnar.

För bilpendlaren som sitter med ölen framför tv:n är kanske inte tomatpurén ett lika stort problem som pinnarna. Purébrist upprör ju snarare frugan som står framför spisen (eller vice versa).

Historia

Tyska emigranter tog med sig kunskapen att baka salta kringlor till Amerika. I det nya landet på andra sidan pölen – fritt från den gamla världens ingrodda vanor – flödade krativiteten. I de tyska kolonierna utvecklades konsten att räta ut kringlan. Den salta pinnen var född.

På 30-talet besökte tysken Klaus Bahlsen USA, där han upptäckte de salta pinnarna. Han tog med sig receptet hem till familjeföretaget grundat av fadern Hermann Bahlsen, och startade upp produktionen 1935. Det var för övrigt året innan han gifte sig med den svenska mystikern Rut Björkman från Hudiksvall.

I början av 50-talet dök knotiga, brittiska pinnar, kallade twiglets, upp i Sverige. Dessa hade franskt ursprung och blev aldrig någon succé. Först i slutet av 50-talet lanserades Bahlsens tyska pinnar, under varunamnet Bahlzen.

Dagens pinnar

Morgonposten undersökte pinnarnas ursprung (genom att titta på förpackningarna) och kom fram till att Icas, Axfoods, och Coops salta pinnar tillverkas i Polen.

Åtminstone Coops salta pinnar tillverkas av Lajkonik Snacks i Skawina utanför Kraków. Lajkonik Snacks ägs av tyska Lorenz Snack-World, tidigare känt som Lorenz Bahlsen Snack Gruppe.

Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.