14.50 Liz Truss avgår som premiärminister i Storbritannien. Under sin tid som premiärminister har Liz Truss tvingats ta avstånd från viktiga delar av sin egen politik och de frågor hon drivit. Opinionsmätningarna har visat extremt låga siffror och två ministrar har avgått.

När hon lämnade besked om sin avgång förklarade hon att ”hon inlte längre kunde genomföra det uppdrag hon valdes för”.

Hon meddelade också att hon informerat kung Charles om att hon skulle avgå.

15.05 Det dröjde inte ens fem minuter innan Labourledaren Keith Starmer krävde omgående nyval: ”Efter 12 år av Tory-misslyckande förtjänar det brittiska folket så mycket bättre än detta kaos”.

Enligt de allra senaste opinionsmätningarna anser 87 procent av britterna att regeringen sköter ekonomin dåligt.

15.15 En ny partiledare för de konservativa ska väljas i slutet av nästa vecka.

15.25 Truss svaghet som ledare visade sig när hon lät finansministern Kwasi Kwarteng bära hundhuvudet för den budget som presenterades i september. Den innehåll ofinansierade skattelättnader på 500 miljarder kronor, marknaderna fick panik – pundet sjönk som en sten och Bank of England fick gå in och stötta.

Både Truss och Kwarteng hade stått bakom budgeten, och Truss hade förklarat att den var i linje med den politik hon ville föra. Men marknadernas reaktion fick henne att backa, Kwarteng stod kvar, fick ta smällen och fick sparken av Truss.

Jeremy Hunt som tog över efter Kwarteng säger att han inte vill kandidera. Möjligen är han sliten av sin korta tid som finansminister under Truss. Hunt inledde ju med att ta bort i princip alla skattesänkningar som Truss hade föreslagit i sin budget, därefter skar han ner på Truss försök att med bidrag minska belastningen på hushållen från de höga räkningarna för el och värme. Allt för att lugna marknaderna. Det här fick Truss att framstå som ännu svagare.

15.45 Gårdagens omröstningskaos i parlamentet gjorde inte Truss ställning starkare. Konservativa ledamöter som skriker åt varandra, och knuffar på varandra i korridorerna, slagsmål som hänger i luften – allt förstärkte bilden av ett parti i upplösning, ett parti utan verklig ledare. Omröstningen gällde fracking för utvinning av olja och gas. Ett antal konservativa valde att rösta på Labours förslag om att förbjuda fracking – och trotsa sin egen partilednings hot om uteslutning.

I går avgick också inrikesministern Suella Braverman – efter vad som påstås ska det vara på grund av att hon begått ett misstag när det gällde hanteringen av hemliga dokument.

16.30 Omvärldens kommentarer till Truss avgång börjar komma in.

Först ut var Ryssland, som uttryckta sin oförstälda glädje: ”Storbritannien har aldrig haft en sådan skamlig person som utrikesminister”, sa taleskvinnan Maria Zakharova.

Det verkar nästan som om Zakharova också anklagar Truss för drottning Elisabeths död eftersom hon påpekar att drottningen dog strax efter att Truss varit där på audiens. Tonen i uttalandena kommer sig givetvis av den spända situation som råder mellan de båda länder eftersom Storbritannien mycket tydligt stöder Ukraina i det pågående kriget.

Zakharova kallar också Truss okunnig – det kan bero på att Truss när hon var utrikesminister och mötte sin ryska motsvarighet Lavrov i början på året så blandade hon ihop två regioner i Ryssland med två regioner i Ukraina.

16.50 Och nu verkar det som om Boris Johnson verkar satsa på att göra comeback och kandidera till sitt gamla jobb:

19.02 Nomineringarna till partiledarposten ska vara inlämnade senast 14.00 på måndag.

Första omröstningen sker samma dag. Det krävs 100 nomineringar för att få bli kandidat. Om bara en kandidat får 100 nomineringar blir denne automatiskt ordförande, förklarade de konservativs partiordförande Jack Berry under en presskonferens. Hela processen ska vara klar senast fredag nästa vecka.

20.00 Daisy Cooper, ledare för det tredje största partiet, Liberaldemokraterna, uppmanar i ett uttalande de konservativa att förbjuda Boris Johnsson att kandidera som efterträdare till Liz Truss, och säger:

”Att de konservativa parlamentsledamöterna alls överväger att låta Boris Johnson bli premiärminister visar hur de förlorat all kontakt med verkligheten. De tror att det finns en regel för dem och en för alla andra.”

Hon avrundar med orden: ”Boris Johnson får aldrig mer tillåtas att komma i närheten av Downing Street”.

20.07 President Biden avtackar Truss med en tweet och uttrycker sin uppskattning för stödet till Ukraina. Biden har tidigare uttalat kritik av Truss ekonomiska politikoch bland annat kallat hennes budget “ett misstag”.

20.55 Vadslagningsbolaget Ladbrokes har Rishi Sunak som favorit. Sedan kommer Penny Mordaunt, Boris Johnson och Ben Wallace. Reglerna för valet gör att Johnson faller bort. Inget talar för att att 100 parlamentsledamöter skulle få för sig att nominera Johnson.Det innebär att han inte kommer i fråga även om medlemmarna i landet skulle få rösta senare under veckan. Om 100-regeln inte fanns skulle Johnsons chanser öka väsentligt eftersom han fortfarande är populär i medlemsbasen.

Nu talar det mesta för att Ladbrokes favorit vinner. Sunak fick 137 röster i förra finalomgången (när Truss valdes) och klarar lätt 100 nomineringar. Mordaunt fick 105 och befinner sig på gränsen.

Det kan bli så att Sunak är den ende som klarar 100-gränsen och då blir han nästa premiärminister.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.