För den som växte upp i Sverige var det enkelt att följa riksnyheterna. Det var bara att ratta in Aktuellt och Rapport och läsa ett par tidningar varje dag. Att följa vad som händer i hela USA är däremot en utmaning. Det är att det som att försöka följa inrikesnyheterna i samtliga 27 EU-länder plus 23 till. Som aspirerande på att vara en god medborgare försöker jag dock och kommer med start i dag veckovis kommentera ett urval av nyheter, stora som små, från det stora landet i väster. Många observationer kommer givetvis att röra riksnyheter, men jag kommer att också försöka nämna händelser från runt om i landet.

Överlag blev den gångna nyhetsveckan alldaglig. Tyvärr får man säga, för det vanligtvis optimistiska USA befinner sig just nu i en formsvacka. Detta beror framförallt på två saker: kriminaliteten och ekonomin.

Vad gäller det första är det vardagsbrottslighet, snarare än stora händelser som skolskjutningar, som dominerar. Efter decennier av positiv utveckling har nämligen ”defund the police”-rörelsen sedan 2020 lett till en brottsexplosion, framförallt i storstäderna. Bara i Chicago har i år såhär långt runt 550 personer mördats och i veckan som gick rapporterades om hur företag nu börjat flytta ut för att undkomma våld och skadegörelse. Vilket givetvis i sin tur kommer leda till större misär och än mer våld.

På östkusten har myndigheterna i New York sedan förra året delvis lyckats pressa tillbaka denna utveckling. Vilket New York-borna kan tacka sin nye borgmästare för, för även om han liksom den förre är liberal så är han även gammal polis och vet att daltande inte fungerar. Men säg den lycka som är total, för staden har samtidigt drabbats av en råttinvasion. Stadsfullmäktige tog i veckan därför fram en plan för att komma tillrätta med eländet, men som den cyniker jag är förväntar jag mig att detta kommer leda till vilda protester bland stadens månghövdade djurvänner. Men, vi får se hur det går.

Vad gäller ekonomin så blinkar varningslamporna numera febrilt. För medan president Biden i förrgår förklarade att USA:s ekonomi är urstark började landets ekonomikerskrå plötsligt varna för en recession. Att en sådan var på gång var förvisso uppenbart för minst ett halvår sedan men många ekonomer valde då att köpa en av politiska tyckare hastigt hopknåpad ny definitionen på lågkonjunktur som försäkrade att så illa var det inte. Vanligt folk har dock sedan förra året insett att sämre tider stundar då inflationen, speciellt mat- och bensinpriser, stigit mer än på 40 år. Skenar gör också, som i Sverige, elpriserna. Men den som hoppats att hålla uppvärmningskostnaderna nere med hjälp av global uppvärmning fick i torsdags ett slag i ansiktet när rekordkyla drog ner över östra USA, där runt två tredjedelar av alla amerikaner bor.

I veckan som gick var vidare omöjligt att missa att 2022 är ett valår. Vartannat år väljer amerikanerna om hela representanthuset och en tredjedel av senaten. Och då ekonomin som sagt går uselt och Biden som vanligt skapade problem för sina partikamrater, bland annat genom att säga åt en tonårsflicka att undvika fasta förhållanden före 30 års ålder, vädrar republikaner landet runt morgonluft.

I min hemstat Florida är exempelvis den republikanske guvernören Ron DeSantis på väg mot en klar återvalsseger. Hans demokratiske motståndare Chris Cristie – en före detta republikan som bytte parti när han inte fick bli senator – skrev nämligen i förra veckan under sin egen politiska dödsdom genom att åka till Fort Myers, den stad som för några veckor sedan drabbades värst av orkanen Ian, och be folk där som just förlorat sina liv och hem att skänka pengar till hans kampanj.

Att valet den 8 november kommer att innebära förändringar indikeras också av att republikanska kandidater numera ligger bra till även i delstater som normalt demokrater skulle vinna lätt, som Oregon, Washington och Colorado. Och även demokrater som New Yorks guvernör Kathleen Hochul och Connecticutsenatorn Richard Blumenthal sitter inte längre säkert. Stämningen nu påminner därför om den som rådde mellanårsvalet 1994, när Republikanerna vann Kongressen för första gången sedan 1952 och till och med den demokratiska ikonen Ted Kennedy sånär förlorade sin plats där.

I North Carolina arresterades en man för att ha odlat marijuanaplantor. Vilket i vanliga fall inte varit värt att rapportera om. Den här grabben hade dock varit så klurig att han planterat sin cannabis i det lokala tingshusets rabatter. Han ertappades emellertid när han kom för att hämta grödorna och den planerade skördefesten är nu med största sannolikhet inställd på obestämd tid.

Avslutningsvis kan också nämnas att en myndighet i Massachusetts i veckan slog fast att ”kärlek” inte får anges som ingrediens i kakor även om de är bakade med dito.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Anders Edwardsson
Anders W. Edwardsson, född 1970, växte upp i Dalsland och utbildade sig till historiker vid Uppsala Universitet. I slutet på 2000-talet publicerade han boken En Annorlunda Historia om Sveriges socialdemokratiska historieskrivning och flyttade sedan till USA. Han är numera doktor i amerikansk statskunskap och bor i Florida med fru och två katter.