Det blir inget maktskifte i Södertälje kommun. Kristdemokraterna Martin Ahlman och David Winerdal röstade emot sitt eget parti. Socialdemokraterna kommer styra kommunen med V, C och MP. Ahlman gav som skäl att han inte kan ge stöd åt ett styre som stödjer sig på SD och Realistpartiet. Samtidigt har Winerdal hotats av partiets ordförande Robert Halef, i vad som ser ut som ett kuppförsök.

Låt oss ta ett bredare perspektiv på Södertälje. Staden som är känd för Scania, kringlor och hockey har också under åratal tampats med utspridd korruption och brottslighet. Kriminella syrianska klaner har tillskansat sig inflytande och makt, både inom politik och näringslivet i staden.

När valresultatet var klart och det såg ut att kunna bli ett politiskt maktskifte i kommunen var det många som drog öronen åt sig. Södertälje har styrts av Socialdemokraterna sedan 1972, med ett kort avbrott. Boel Godner har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2011. En traditionellt röd stad, som hotas av ett borgerligt maktövertagande, kunde man kunna tro.

Men det finns andra faktorer att ta hänsyn till, än vanlig blockpolitik. Anna Dahlberg skriver i Expressen om farorna med att låta kriminella klaner få inflytande i kommunen. I en hemlig polisrapport pekas en ”person i kulisserna” ut som nära knuten till kriminella nätverk i staden.

Personen namnges inte av Dahlberg, men det är sedan tidigare känt att kristdemokraten Robert Halef JO-anmält polisen för brott mot tystnadsplikten. Men anmälan lades ned. Det var under hösten 2020, efter att Aftonbladet publicerat information från polisrapporten om släktbaserade kriminella nätverk.

Robert Halef kände sig felaktigt utpekad. Förutom Halef pekades socialdemokraten Yilmaz Kerimo och moderaterna Metin Ataseven och Edip Noyan ut. Samtliga har suttit i riksdagen.

Nu är Halef invald i kommunfullmäktig i Södertälje, via personkryss. Där han också var kommunpolitiker innan 2010. Han stod som nummer två på listan efter petade gruppledaren David Winerdal, som nu alltså gått emot sitt eget parti.

Även Tony Garabet och Fadi Abdalahad lyckades ta sig in i kommunfullmäktige för KD via personkryss. Totalt tre av sex mandat gick till syrianer med god förmåga att samla personkryss. För Robert Halef var det dock inget nytt, han fick flest röster i kommunfullmäktig i Södertälje 2018, med 1 410.

Åter till David Winerdal. Han har nu polisanmält Robert Halef och påstår sig blivit tvingad att avsäga sig sina politiska uppdrag under hot. Enligt Winerdal ska Halef ha sagt ”jag kan förstöra ditt liv.” Hotet uttalades på ett möte med partistyrelsen 15 september. När Winerdal kom dit var dock bara Halef på plats för att prata med honom.

Halef presenterad en flera A4 lång lista med klagomål mot Winerdal. Där fanns bland annat påståenden om försummelser och olämpligt beteende mot kvinnliga medarbetare, rapporterar Aftonbladet. Halef ombad Winerdal att skriva under ett antal blanketter, där han avsäger sig samtliga uppdrag i kommunen.

”Jag kan förstöra ditt äktenskap” ska Halef också ha sagt till Winerdal, som blev märkbart illa berörd av situationen. Han säger sig känna igen vissa av klagomålen som riktas mot honom, men att de var förvrängda. Andra kände han inte igen alls.

Vice ordförande Susanne Berge satt i rummet bredvid, hon tyckte Winerdal skulle få komma till tals och försvara sig. Något Halef inte tyckte var nödvändigt.

Den nya gruppledaren för KD Anna Syrjänen var tidigare politisk sekreterare åt Winerdal, men också den som sammanställde uppgifterna som Halef använde mot honom. Det menar Andreas Henriksson, Södertäljebo och tidigare socialdemokrat med god insyn i kommunen. Han skriver på Facebook att en liknande kupp skedde 2018 när klanen Hawsho tog kontrollen över Liberalerna.

Samtidigt kontrollerar klanen Ataseven Realistpartiet, tidigare var man involverade i Moderaterna. Henriksson spekulerar i att Robert Halef ville komma åt en position i kommunfullmäktige för att bli en ”syriansk möjliggörare.”

Vad står på spel

Södertälje har vidtagit flera åtgärder för att stävja korruptionen i staden. Man gör fördjupade bakgrundskontroller av alla som anställs i kommunen. Personalen utbildas för att bättre upptäcka korruption. Man har anpassat markanvisningsreglerna, för att förhindra att kriminella tvättar pengar genom fastighetsaffärer.

Det är också ett par omfattande rättegångar på gång, gällande en stor härva med assistansfusk som nystats upp. Att stjäla ur offentliga medel är något de kriminella i staden riktat in sig på.

Man har gjort riktade insatser mot företeelser som är typiska för den syrianska kulturen: stora bröllop. 2019 sjösattes polisens ”Plattform bröllop” där gåvor till brudparen kontrolleras. Därförinnan hade man gjort insatser mot stadens elva festvåningar, för att motverka penningtvätt och skattefiffel.

Kriminaliteten är uppdelad på tre nivåer. På gatunivån har vi det man kan kalla för vanlig kriminalitet. På mellannivån har man insiders och experter i den legala ekonomin och på myndigheter. Och längst upp har man klanöverhuvudena, imperiebyggarna.

Det är det som maktspelet i Södertälje kommun handlar om. Robert Halef är nära släkt med Halef Halef, som tidigare var överhuvud för den syriansk-ortodoxa kyrkan i Hallunda i södra Stockholm. Han dömdes 2018 i ”kyrkohärvan” till fängelse i 3,5 år, av 17 åtalade dömdes tio personer för olika brott.

Robert Halef har själv aldrig dömts för brott. Men klanernas strävan efter politisk makt fortskrider.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!