Icabutiken i Fliseryd är nära att ruineras av dyra elräkningar. De släcker lampor och sänker innetemperaturen, och de boende i det lilla samhället samlar in pengar för att rädda sin butik.

– Jag vet inte hur länge jag kan hålla ut. Jag vill inte låna pengar för att betala elräkningarna. Allt blir ju dyrare. Några månader till kanske jag står ut.

Anu Hagstedt kämpar för att hennes Ica Nära i Fliseryd ska överleva. En heltidsanställd i personalen har gått på mammaledigt, så hon har blivit av med den kostnaden. I stället täcker hon själv upp.

– Jag går in och tar timmarna själv. Frågan är hur länge man orkar jobba sju dagar i veckan, säger 58-åriga Anu.

Det bor drygt 700 personer i Fliseryd. Samhället ligger en och en halv mil från centralorten Mönsterås och ungefär två mil från både Oskarshamn och Högsby. Mitt ute i ingenstans. Skulle Hagstedt behöva stänga sin butik är det ingen ingen i Fliseryd som knallar iväg, eller ens tar cykeln, till Mönsterås för att köpa en liter mjölk.

Hon har jobbat på Ica sedan 1988. Först i Göteborg, därefter i Kopparberg i Bergslagen, och sedan flyttade hon till skånska Lund. 2014 fick hon chansen att själv bli handlare och tog då över den lilla Ica Nära-butiken i Fliseryd.

För två år sedan investerade hon fyra miljoner och bytte ut alla kylar och frysar. Som tur är, menar hon, eftersom det sänkte elförbrukningen med 30–40 procent.

– Hade vi haft de gamla maskinerna hade jag slagit igen på en gång.

I juni och juli låg hennes elkostnader på 44 000 respektive 41 000 kronor, och i augusti skenade kostnaden till 103 000.

När hon fick augustiräkningen skruvade hon ur hälften av alla lysrör i butiken, släckte fasadbelysningen, stängde av drickakylen och sänkte temperaturen i butiken till 17 grader. Det gjorde hon i mitten av september. Nu går personalen omkring med underställ och fleecetröjor.

Hon fick ned förbrukningen från 25 000 kilowattimmar till drygt 19 000.

– Vi minskade med nästan 6 000 kilowattimmar i september, så 73 000 blev elkostnaden. Och så var ju elen lite billigare i september.

Förra året låg elräkningarna på 17 000 kronor i augusti och 19 000 i september.

Hela Fliseryd skramlar

Invånarna i Fliseryd är rädda för att förlora sin Icabutik. När augustiräkningen på 103 000 kronor blev känd var det en av stamkunderna som startade en insamling på Gofundme, som han kallade “Stötta ICA Fliseryd med de extrema elräkningarna”. Efter en ganska bra start har insamlingen gått i stå, och efter 20 dagar har den kommit upp i 7 800 kronor.

Anu Hagstedt har kollat med Skatteverket och försäkrat sig om att hon får ta emot pengarna, och har funderat på vad hon ska göra med dem.

– Vi har många gamla människor och barnfamiljer, och det blir inte lätt för många. Man kanske kan göra nånting för dem. Laga mat, så kan kan alla komma hit och äta nån dag. Så man ger lite tillbaka.

Har du pratat med Andréas Karlsson, som dragit igång insamlingen?

– Ja, han är kund till mig. Jag tycker det var gulligt gjort.

Rörligt elpris

För räkenskapsåret som slutade i augusti 2021 gjorde Ica Nära i Fliseryd en vinst på en dryg miljon kronor före skatt. Nu är det snart dags för nytt bokslut och årets sommarmånader riskerar att radera ut all vinst.

Hur stora förluster gör du nu på en månad?

– Med elräkningen gjorde vi ett minus i juli på 170 000 kronor.

För hela året låg du på minus 170 000, menar du?

– Nej, i juli månad. Jag har inte fått augusti än för de håller på med årsbokslut. Jag har ju bokslut nu. Jag får höra från dem hela tiden: “För höga kostnader, för höga kostnader, för höga kostnader”.

Det är inte bara elen då?

– Nej, men får man ner elen och personalkostnaden nu, så ska det bli roligt att se om jag inte får så mycket minus.

Jag vet inte vad som är det vanliga, men varför har du inte haft ett fast elpris?

– Nej, det har varit rörligt, och det har flutit på bra. Och det är så mycket annat. Hade någon sagt till mig i våras att jag ska binda mitt avtal så hade jag gjort det. Men det har gått på automatik, att jag haft rörligt. Jag har inte fått så mycket information om det. Det är därför jag har rörligt.

Som småföretagare har Anu Hagstedt mycket att tänka på, och hon har förlitat sig på att andra kan hantera hennes ekonomi.

– Jag sitter inte med räkningar på det sättet. Jag köper tjänsten och har en bokföringsbyrå som gör det.

Det är lätt att vara efterklok, säger man ju. Du är inte ensam i den här situationen.

– Nej. Om man tittar på kilowatten så har den varit normal. Jag har frågat flera om de visste om det här med elområden, och det hade de ingen aning om. Så man kan vara efterklok.

Inte ensam

I Oskarshamn har Ica Nära-butiken i Södertorn liknande problem som den i Fliseryd. Handlaren Anna Åberg har drivit butiken i 17 år, men kanske inte så länge till.

I en intervju med lokaltidningen Barometern kunde man läsa att hon också fick en el-chockräkning för augusti. Ett par sådana räkningar till och hon går i konkurs, förklarade hon.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.