Riksdagen sammanträder på måndagen för att rösta om Ulf Kristersson ska bli Sveriges statsminister. Han samlar 176 mandat och har marginalen på sin sida, om alla håller vad de lovat. Han blir i så fall den 35:e statsministern i Sveriges historia.

Talmannen förbereder för omröstningen. Omröstningen slutar med 176 för och 173 emot. Ulf Kristersson är vald till Sveriges statsminister och regeringen kan tillträda. Regeringen kommer samlas på tisdag eftermiddag.

Liberala riksdagsledamoten Joar Forssell menar i ett inlägg på Facebook att man kan rösta nej till saker i Tidöavtalet. Farhågorna om Liberalernas stöd till regeringen är alltså inte borta.

Representanter för partierna håller tal i Riksdagen inför omröstningen.

Tobias Billström (M) först upp i talarstolen. Han radar upp alla problem Sverige står inför. Förändring är möjlig, säger han, och känner stor ödmjukhet inför detta. Medborgare känner oro inför den politiska splittringen, kriminaliteten och kriget i Ukraina.

Lena Hallengren (S) nästa talare. Sverige står inför en prövande tid, stigande inflation och matpriser, många oroar sig inför vintern. Sverige behöver en handlingskraftig regering i sådana tider. Den nya högerpolitiken kommer leda till klyftor och försämringar för vanligt folk. En politik som kommer underlätta kriminellas nyrekrytering. Klimatet och jobbinvesteringar riskeras. Internationell solidaritet sviks. Regeringen har svagt mandat, bara två mandat från regeringskris. Som ledande oppositionsparti kommer S granska regeringen och stödpartiet. Dörren står öppen för breda överenskommelser.

Mats Persson (L) näst på tur. Sverige är ett fantastiskt land, värt att försvara. Han säger att 16 000 lämnar skolan varje år utan gymnasiebehörighet. Elpriser och utsläpp oroar. Finns en berättigad tro på att politikerna ska ta itu med problemen. Att man ska ta itu med klimatfrågan och inte skjuta över det till barnbarnen. Alla vinner på en bra skola, mer fokus på kunskap, speciallärare, undervisningsgrupper. Mer läsning, mer satsning på skolan. De senaste årens energipolitik är ett haveri, med nedlagd kärnkraft. Blir satsningar, på kärnkraft, vindkraft, solkraft och fokus på fossilfri el. En ny rättvis kriminalpolitik kommer. Satsningar på vård och välfärd. Sverige får nu en liberal borgerlig regering, Liberalerna röstar ja till Kristersson.

Per Bolund (MP) intar talarstolen. Sverige har i omvärldens ögon som stått för jämlikhet och tolerans. Som lämnat beroendet av fossila bränslen. En föregångare för jämställdhet, klimatomställning, barnens trygghet oavsett bakgrund. Vill skapa det nya, gröna folkhemmet, tillsammans. Nu går vi åt ett annat håll, den nya regeringen skapar misstro och bygger murar mot människor. En auktoritär, konservativ regeringspolitik. Förlorarna är de mest utsatta för kortsiktiga populistiska intressen. De som gynnas är de som redan har tillgångar och makt. En grogrund för social oro och kriminalitet skapas. Som gör skillnad på barn beroende på deras föräldrar. Tidöavtalet är skräddarsytt för att skapa otrygghet. Vi får en svag regering som sitter i knät på SD. Kommer leda till att vi överger Parisavtalet, kommer göda oljediktaturers krigskassor. Sverige går i samma riktning som Bolsonaros Brasilien och Trumps USA. Vi vill ha ett samhälle som bygger broar och inte murar. Miljöpartiet tror på framtiden och röstar rött för Kristersson som statsminister.

Centerns Annie Lööfs tur. Aldrig tidigare har ett främlingsfientligt, nationalistiskt parti fått nycklarna till regeringskansliet. Det blev en liberal kraschlandning med enorma eftergifter till ett antiliberalt parti. Blir ett tungt ok för borgerliga liberala partiet. Regeringen blir helt beroende av SD. Centerpartiet kommer inte släppa fram en regering där SD ingår eller får avgörande inflytande. Öppenhet mot omvärlden är avgörande för Sveriges framtid. Extra vanskligt i det osäkra omvärldsläge vi befinner oss i. Kommer trycka rött till den politik som Ulf Kristersson presenterat. Kommer vara ett oberoende liberalt oppositionsparti. Kommer inte tumma på humanism och öppenhet.

Jimmie Åkesson (SD) tar plats i talarstolen. Väljarna ger politikerna inflytande. Väljarna har sagt sitt. Valresultatet gör att partier får genomslag för sin politik. Sverige har allvarliga problem, en osäker omvärld, energikris, gängvåld och kriminalitet, segregation, splittring och polarisering. Integration och demografi. Från vänster till höger har regeringarna misskött landet. Medborgarna har fått lida svårt för detta. Viktigt att få en stabil regering på plats med stabil parlamentarisk förankring. Sakpolitiken måste stå i centrum, inte hur regeringen ser ut. SD är parlamentarisk garant för regeringen. Kommer hedra uppgörelsen som slutits. I elfte timmen har Sverige fått en ny chans och röstar ja till Kristersson.

Ebba Busch (KD) näst sist i talarstolen. Svåra problem löser man bäst tillsammans. Orättvisa pålagor på landsbygden, el- och energikris, den epoken är slut. Det nya samarbetet annorlunda än det som präglade januariavtalet. Nu har man Sveriges bästa för ögonen i Tidöavtalet. Fullt ös i reformagendan kommande åren. Inte demokratiskt att hålla ett parti utanför, då det skulle kunna göra skillnad för de mest utsatta. Den mest gedigna reformagendan på decennier. KD tror inte att det är politikens roll att lösa alla människors problem. KD vill bygga och stärka statens grundläggande funktioner. Sorgligt att 200 000 står i vårdköer. Upprätthålla våldsmonopolet och stoppa kriminaliteten. Ska införa “Adrianalagarna”. Får en regering som är redo att leda och ta svåra beslut. Kommer ha det gemensamma bästa för ögonen. Vill söka breda uppgörelser där det är möjligt. KD röstar ja till Kristersson.

Sist upp är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. Sverige kan vara på väg in i en ekonomisk kris. Tidöavtalet ignorerar verkligheten, folk lever inte i ett magiskt slott. Omfattande medel måste tillföras välfärden. Ett stålbad väntar runt hörnet. Elpriserna är här och nu. Anmärker på Pehrson som sagt att man säger en sak innan och en sak efter valet, får spontan applåd. Hundratusentals ungdomar vill flytta hemifrån, men inga resurser läggs där. Fängelseceller som svenska folket ska bo i, inte hyresrätter. Förändringar i marknadsskolan bara kosmetiska förändringar. Beställningsjobb från skolföretag. Skololigarkerna har blivit nöjda, Ulf har varit duktig. Klimatomställningen har övergetts. Får nu moralpolis, då bristande vandel återinförs. Nu ska vi till trettiotalet, högernationalismens slottsbygge är motsatsen till välfärdssamhället. Öppnar för livsfarlig rättssäkerhet. Det som händer i Sverige är skrämmande, har slagit in på den auktoritära vägen. SD skyller ifrån sig, allting är invandrarnas fel. Åkesson är medlem i den mest kriminellt belastade minoriteten i Sverige: SD. Vänstern finns för folk som drabbats av nedskärningar och som pekas ut som ett problem. Vilken sida av historia vi vill stå på avgörs i kammaren, även för Liberalerna. Vänsterpartiet röstar rött till Kristersson.

Kommentarer från partiledare till SVT inför omröstningen

Annie Lööf: Vi är ett aktivt självständigt oppositionsparti. Röstar nej, då SD ges ett så dominerande inflytande. Till form och sakpolitik är Tidöavtalet en konservativ inriktning. SD kommer få tillträde till Regeringskansliet i en säkerhetspolitisk orolig tid. Dessutom rättsosäkerhet i förslagen. Lööf är bedrövad över att tre allianskollegor genomför SD:s politik.

Nooshi Dadgostar: Sveriges familjer tänker nu på räkningar och matpriser. Vi behöver en krispolitik för Sveriges familjer, inte skattesänkningar för mycket välbeställda. Den nya regeringen hotar välfärden, som är tryggheten i vårt land.

Per Bolund: Många punkter i avtalet leder Sverige i fel riktning. Men man monterar ned klimatpolitiken och ökar utsläppen. Kommer inte nå Parisavtalet. Önskar vi skulle kunna bygga ett solidariskt Sverige i stället för Kristersson regering.

Jimmie Åkesson: Högtidligt att rösta om statsminister. Är inte helt säker men finns inga indikationer på något annat. Upp till bevis om L vill vara med att stoppa maktskiftet eller inte. Får utgå ifrån att alla partier hedrar avtalet. Det är en viktig dag för Sverige, som tar en ny riktning.

Skakigt i Liberalerna inför omröstningen

Samtidigt har Liberalerna skakats av missnöje sedan Tidöavtalet presenterades i fredags. Då stod det klart att man kommer ingå i en regering som stöds av och samarbetar med Sverigedemokraterna.

Partiledare Johan Pehrson säger sig fått garantier från sin riksdagsgrupp att alla kommer rösta för Kristersson. Samtidigt har många profiler inom partiet beklagat sig högljutt.

Maria Leissner var partiledare för Liberalerna, som då hette Folkpartiet, från 1995 till 1997. Hon kan nu tänka sig att lämna partiet, säger hon till P4 Göteborg.

“Det brast för mig och tårarna strömmade nerför kinderna” säger hon om sin reaktion till den nya regeringsavtalet. Hon nämner speciellt sänkningen av biståndet och “brutaliseringen av migrationspolitiken”, minskningen av kvotflyktingar.

Även partiveteranen Barbro Westerholm har reagerat starkt negativt. Hon var riksdagsledamot för partiet i sammanlagt 26 år, fram till valet i september.

“Jag var naiv nog att tro att SD inte skulle få så mycket inflytande. Nu måste jag tänka igenom vad jag som liberal ska göra nu” säger hon till Aftonbladet.

Liberala ungdomsförbundet, Luf, har i en debattartikel uppmanat partiet att rösta nej till Kristersson. Alla i förbundsstyrelsen har undertecknat, förutom avgående ordföranden Romina Pourmokhtari. Hon är nu riksdagsledamot.

Även Liberalerna i Stockholms län är starkt kritiska, och vill ha ett extra partiråd, enligt uppgifter till SVD. Man är bland annat kritisk till förankringsprocessen, och det sakpolitiska innehållet i Tidöavtalet. Man säger att avtalet innehåller avsteg från avgörande punkter från landsmötet.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.