Padelintresset dalar och antalet konkurser stiger. Färre jobbar hemifrån och kan spela på dagarna, och fler håller hårt i plånboken.

– Nu åker vi till Österrike. Det är världscuppremiär nu till helgen och vi har en tjej från Karlstad som åker i första startgrupp.

Janne Bengtsson packar resväskan. Till helgen ska han resa till Sölden och storslalompremiären.

Friidrottstränaren Bengtsson är ett känt namn i skidkretsar. Han var längdskidåkaren Thobias Fredrikssons fystränare i tio år och han har arbetat med alpina landslaget till och från. Sedan några dagar tillbaka kan han dessutom lägga till en titel som han är långt ifrån ensam om – före detta padelhallsägare.

Telefonsamtalet med Janne Bengtsson bröts vid ett tillfälle, så Morgonposten fick ringa upp igen.

– Det bara pep till, förklarar Bengtsson. Det var som padelbranschen – den dog.

Han startade KMTi padel hösten 2021, och såg fram emot att en andra våg av intresse skulle komma den hösten, men det blev inte så.

– Jag märkte direkt att det skulle bli tufft. Och sen började det komma signaler att det här med seriespel började mattas av. Man fick inte ihop lika många divisioner som året innan. Folk verkade tröttna på det här med att spela serie. Det var bestämda tider och svårt att få ihop det med kompisen.

2020 hade padelhallen Svea i Karlstad slagit “världsrekord”, som Bengtsson uttrycker det, med 87 procents beläggning på sina banor. Sedan blev den uppköpt av jätten We are padel (Wap).

Explosionsartad tillväxt

2014 började intresset för padel ta fart, och det gick i en ganska sansad takt. Först 2019 kunde man se en riktigt stor ökning. mellan 2014 och 2018 ökade antalet banor från 14 till 266. Efter 2019 fanns det 560 banor. 2020 ökade antalet till 1600, och i november 2021 fanns det 3 500 banor runt om i Sverige.

Enligt statistiken på Svenska padelförbundets hemsida spelades det 5,8 miljoner timmar på landets banor 2021. 2019 var motsvarande siffra 1,8 miljoner, och 2020 var den 4,6 miljoner.

Intresset var som konstaterat på uppåtgående när Covid-pandemin slog till. Då fick många plötsligt mycket ledig tid, och de som arbetade hemifrån fick möjlighet att spela padel på dagtid. Beläggningen i hallarna slog i taket och investerare såg möjlighet att tjäna pengar på padelintresset.

– Det lustiga i kråksången är att det var en massa ekonomiska experter och marknadsstrategiska experter med på den här resan också. Men ingen tänkte att “Oj, vi kanske ska bromsa upp lite nu”. Alla bara bombade på, berättar Janne Bengtsson.

Nu slår anläggningar igen men det har ändå öppnat många banor även i år. Bengtsson och KMTi var trea på bollen i Karlstad, och ganska tidigt med, förklarar han, och fortsätter:

– I nutid öppnade Nordic wellness 13 banor, och Wap bygger en kåk, men jag vet inte vad de gör med den. De är ju under rekonstruktion. Jag vet inte om de har blåst av det bygget.

I våras fanns det tre stora aktörer i Sverige som både byggt nytt och köpt upp befintliga anläggningar, Wap, Padel united och PDL.

PDL, med bland annat Måns Zelmerlöv och Jonas Björkman som medgrundare och delägare, och Padel united och gick samman i april och blev PDL united. Då sa de sig vilja satsa stort på en expansion i Storbritannien och Tyskland. Efter sammanslagningen hade de cirka 125 anläggningar i Sverige.

Padeldöden

Nu har Wap ansökt om rekonstruktion. Med 70 anläggningar och 300 anställda ser man hur beläggningen minskar och hur pengarna rinner ur kassan. Intresset för padel går ned samtidigt som inflationen, energipriserna och hyrorna går upp.

Enligt Sydsvenska Dagbladet omsatte Wap 250 miljoner kronor förra året, med en förlust på 10 miljoner. Resultatet fram till augusti i år är minus 88 miljoner kronor.

I juni stängde koncernen PDL united ned 15 hallar på grund av dålig beläggning, bland annat anläggningen i Torsvik i Jönköping med 15 banor, som bara hade haft öppet sedan i januari, och den i Motala med tio banor.

Konkurserna är många just nu i padel-Sverige. Några exempel:

Den 23 september begärdes Padel Only, med 15 banor i Örebro, i konkurs. Absolute Padel Club i Lindome utanför Göteborg existerade i drygt ett halvår innan den gick i konkurs i juli. Trots tolv nya och WPT-klassade banor, konferensrum, lounger och egen butik kunde man inte locka spelare. KMTi Padel hade sex banor i Karlstad och begärdes i konkurs den 13 oktober.

Även detaljhandeln har det tufft. Den 31 maj försattes e-handlaren Padel Gotland i konkurs, och den 26 september var det dags för GP Padel att slå igen webbutiken.

Hur stor tror du att överetableringen är i landet?

– Kanske 80 procent. En liten byhåla som Karlstad, som har 50–55 banor, måste ned till 10–15 banor, nånting. Så illa är det nog i många småorter.

55 banor, är det inräknat de banor som ska öppna?

– Nej, de är inte ens med där.

Några trotsar döden

Trots kraftig överetablering så spelas det fortfarande padel. Svenska padelförbundet och föreningarna ute i landet försöker arbeta långsikt och bygga upp sina medlemsantal. En krasch bland lycksökarna skapar problem nu när kommersiella byggen rasar, men kanske blir det den svenska föreningsmodellen som står kvar när dammet lagt sig?

– Varför ska padel vara 100 procent kommersiellt när inte tennisen är det? Den drivs av klubbar och föreningar. Padelsporten kommer att finnas kvar men problemet har varit att den inte dragit in några ungdomar. Det är bara gamla gubbar som spelar, hävdar Janne Bengtsson.

Finns det någon seriös förening i Karlstad?

– Ja, det finns det, men jag vet inte hur seriös och tung den är. Den är relativt nystartad. Ett par, tre år gammal.

I Avesta väntar förre speedwaystjärnan Tony Rickardsson på att få slå upp portarna till Onyx padel, som ska ligga i den snart färdigbyggda multihallen i stadsdelen Månsbo. Sju banor, relaxavdelning, loungedelar, omklädningsrum, uppvärmningsutrymmen och ett mindre gym, ska Rickardsson erbjuda, och multihallens restaurang ska integreras med padelhallen.

Jag läser att Tony Rikardsson är på väg att öppna en hall i Avesta.

– Ja, jag såg det också. Stackarn … Det är klart, har du för mycket pengar och kan banta ner kostnaderna, så finns det kanske en liten chans att ha det som en hobbyfirma. Men att driva det storkommersiellt, med löner och fan och hans moster, det går inte. Jag tror inte på det.

Johan Staël von Holstein

Entreprenören, och ett av de stora affischnamnen för millenieskiftets IT-boom, Johan Staël von Holstein tror fortfarande på padel – i Sverige och i världen: “Det finns ingen padel-död! Lika lite som det var en IT-död efter IT-bubblan”, skrev han på sin Facebooksida den 12 oktober, och lade till att bubblor alltid blir större i Sverige än i andra länder.

Staël von Holstein driver företaget Bliss padel, som enligt honom själv ligger i “Volvo och Mercedes”-segmentet, och som satsar stort på etablera sig på nya marknader. Som i Singapore och Dubai. I Sverige finns det för många “Skoda-varianter” och till och med banor utan katalysator, försvarar han sig med i kommentarsfältet.

Hans sälj-argument är enkelt. Padel har knäckt koden för hur man blir den största sporten i världen, och kommer att erövra världen. Marbella-boende Staël von Holstein jämför med Spanien: “Idag, 40-50 år efter att första banan byggdes i Spanien, växer sporten fortfarande och det är idag den största sporten i Spanien sett till antal utövare”

Han säger att Mellanöstern befinner sig där Sverige var 2015, och Asien där Sverige var 2009. Bliss padel i Singapore, med tre banor, var den första i landet, säger Staël von Holstein. I Dubai har företaget två klubbar som är “redo att dra igång”, med 13 respektive 10 banor.

Priser

Det kostar cirka 400 kronor att boka en kvällstid på en bana någonstans i landet. En vardag i oktober kostar det 420 kronor att boka en timme på kvällen på PDL center i Gamlestaden i Göteborg. Om man kan komma ifrån jobbet på dagtid kostar det 300 kronor.

På Racketspecialistens hemsida kan man köpa dyra racketar från Varlion, Siux och Adidas för runt 4 500 kronor. På Rusta hittar man ett nybörjarracket för 499 kronor.

Sölden

Det är olympiern och Karlstadtösen Hanna Aronsson Elfman som ska delta i storslalompremiären. Janne Bengtsson driver vidare den gamla verksamheten på sin träningsanlägging KMTi, men tar sig tid åka till Österrike i helgen. Han tar med sig frun på resan.

Är du engagerad på något sätt?

– Jag har varit det till och från i landslaget, på fysdelen. Nu ska jag heja på, och ta nån glühwein, kanske. Eventuellt två.

Har du nån koskälla med dig när du står i backen?

– Nej, jag har inte det, men vi tar med oss en svensk flagga.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.