Efter flera månaders skandalomsusad utredning om sexuella övergrepp inom kanadensisk hockey, kanske fansen helt tappar förtroendet för landets favoritsport. Ilskan har ökat och speciellt efter att förbundet, Hockey Canada, sparkat ordföranden Scott Smith och upplöst styrelsen. Detta kom efter att flera sponsorer dragit sig ur sina avtal med förbundet.

Problemen kom i maj, då det uppdagades att åtta juniorlandslagsspelare sexuellt ofredat en ung kvinna i grupp 2018. Hockey Canada hade försökt hålla dessa grova anklagelser i det fördolda, och ingått en förlikning värd flera miljoner med offret. Pengarna betalades ut via en hemlig fond, som delvis finansierades av spelaravgifter från unga hockeyspelare i Kanada.

Detta har lett till stor upprördhet på rinkar runt om i landet. ”Det handlar om mer än bara hockey” säger hockeypappan Jordan Allard från Montreal. ”Det handlar om familjevärderingar som vi lär våra barn” säger han, samtidigt som han ser på när sonen tränar på rinken. Flera andra föräldrar på plats på läktaren instämmer. Situationen måste förändras.

”Det verkar som att folket i toppen av Hockey Canada har sett mellan ögonen med sexbrott, och jag tror att budskapet vi måste föra vidare till våra unga är att det inte är acceptabelt” tillägger Allard.

Martin Pronovost är en annan hockeypappa, som dessutom är tränare, och domare för förbundet. Han säger sig skämmas för att ha Hockey Canadas logga på domartröjan. Han har därför täckt symbolen med lönnlövet på tröjan i protest. Ett sätt att få i gång diskussionen, och uppmärksamma andra.

”Tyvärr har vår nationalsport svärtats ned, svärtats ned svårt” säger han, och tillägger att han sett att föräldrar fått mindre förtroende.

Att förbundet under flera veckor försökt lägga locket på och vilseleda har gjort folk än argare. Både sponsorer och politiker har i stället agerat. Nike och Bauer, som tillverkar träningsutrustning, och restaurangkedjan Tim Hortons har dragit tillbaka sitt stöd från Hockey Canadas pojksektion. Regeringen, delstatsregeringar och andra sponsorer har också dragit tillbaka sitt stöd. Och kräver förändringar.

Det har till och med framkommit att det inte bara fans en, utan två hemliga fonder som använts flera gånger. Runt 15 fall av påstådda sexuella övergrepp har uppdagats, från 1989 och framåt. Hälften av fallen har skett det senaste decenniet.

Idrottsminister Pascal St-Onge menar att sexualbrott har behandlats som om det vore ett försäkringsärende, snarare än ett systematiskt problem som måste lösas i grunden.

Nu påstår många kanadensare, enligt AFP, att man måste ta itu med problem kring sporten: misogyni, homofobi, våld och rasism. Enligt förre olympiern, skidåkaren Allison Forsyth som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp, finns det en kultur inom hockeyn där man inte tar saker på allvar. För att man bara fokuserar på att vinna, menar hon.

”Vi behöver ta avstamp och göra stora förändringar och lära våra barn vad som är och inte är acceptabelt” säger Forsyth.

Skandalen kommer också i en tid där färre barn söker sig till hockey, till förmån för till exempel fotboll och basket.

Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.