Moderaternas partiledare Ulf Kristersson träffade idag talmannen Andreas Norlén. Han meddelade att han behöver två dagar till och kommer vara klar på fredag. En statsministeromröstning kan tidigast ske på måndag nästa vecka.

Kristersson säger att man är “i princip helt klara” men att man har några detaljer att reda ut. Talmannen är den som definitivt beslutar om vilket datum en statsministeromröstning kommer ske.

Kristersson vill heller inte hålla med om att det tagit lång tid. Han pekar på att det tagit två veckor sedan han fick uppdraget av talmannen. Och vill inte kännas vid att förhandlingstiden startade 19 september vid talmannens första sonderingsrunda.

Kristersson säger att detaljfrågorna som är kvar måste redas ut men inte är av någon större karaktär.

Han vill inte meddela något om politikens sakinnehåll eller liknande idag. Det kommer han göra på fredag.

Senast den 15 november måste ett budgetförslag läggas fram i riksdagen. Det saknas sannerligen inte områden för den nya regeringen att ta tag i. Elkrisen, frågan om Nato-medlemskapet och den eskalerande kriminaliteten, för att nämna några. I Nato-frågan finns det krav från Turkiet att fortsätta förhandlingarna först när en ny statsminister är på plats.

Ulf Kristersson har lett förhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna under snart fyra veckor. Diskussionerna har gällt sakpolitik, men också själva regeringen. I helgen har partierna förhandlat på Tidö slott utanför Västerås.

Problemet har främst legat i att göra både Liberalerna och Sverigedemokraterna nöjda. Båda partierna har också en stark motvilja mot att se det andra partiet i en regering.

Liberalerna har ett partibeslut på att inte släppa fram en regering där Sverigedemokraterna får ministerposter. Senast igår sade Liberalernas gruppledare i riksdagen Mats Persson att han är övertygad om att partiet kommer ingå i regeringen. Persson säger till SVT: ”Väljarna har varit väldigt tydliga med att L ska ingår i en liberal, borgerlig regering och jag är helt säker på att vi kommer att göra det.”

Det bör även påpekas att Johan Pehrson är tillförordnad partiledare för Liberalerna. Hur regeringsbildningen faller ut kan mycket väl påverka om han får förnyat mandat på det extra landsmötet i december.

Sverigedemokraterna har legat lågt och inte velat kommentera något om förhandlingarna till media. Partiets gruppledare i riksdagen Henrik Vinge säger till Expressen: ”Jag förstår att det är spännande och många som undrar, men jag kan inte säga något.”

Enligt uppgifter till DN har Pehrson och Åkesson träffats personligen för att hitta en lösning på frågan. Sverigedemokraterna kan tänka sig att stå utanför regeringen om man får tillräckligt genomslag för sin sakpolitik. Samarbetsavtalet mellan partierna kan då bli mer detaljerat än tidigare tänkt.

Att deadline är viktig har uppmärksammats en hel del senaste veckorna. Kristersson har i valrörelsen påstått att hans regeringsalternativ kommer överens och kommer bli effektivt. Kristerssons politiska motståndare har också odlat nidbilden av honom som lat och ineffektiv.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.