Den brittiska sjuksköterskan Lucy Letby står åtalad för sju mord på spädbarn, skriver AFP. Fem pojkar och två flickor har avlidit. Dessutom har hon försökt mörda ytterligare fem pojkar och fem flickor mellan juni 2015 och juni 2016, när hon arbetade på Countess of Chester Hospital i Chester. Hon injicerade barnen med insulin, mjölk och luft och skred till verket både under natt och dag.

Morden utfördes under arbetstid, av den nu 32-åriga Letby. Spädbarnsdödligheten på sjukhuset jämfördes med den för andra sjukhus i landet. Under 18 månader från januari 2015 upptäckte man en signifikant ökning av dödsfall, och andra allvarliga hälsotillstånd. Innan var dödligheten i nivå med andra sjukhus.

Barn som var i ett dåligt tillstånd kunde oförklarligt, mycket snabbt, bli sämre och inte mottagliga för behandling. Ett barn dog bara 90 minuter efter att Letby gått på nattskiftet och ”tagit hand” om det.

Andra barn kunde bli märkbart sämre, för att sedan plötsligt bli bättre igen. Detta var ett onormalt mönster, vilket advokat Nick Johnson berättade för rätten i Manchester Crown Court. Den gemensamma nämnaren för dessa konstiga händelser var sjuksköterskan Letby, som var närvarande vid samtliga fall.

Dödsfallen skedde främst under hennes nattskift, då hon visste att föräldrar mer sällan besöker sina barn på avdelningen. När hon flyttades till dagskift fortsatte dödsfallen där i stället.

Misstanken är att två av barnen förgiftats med insulin, andra med mjölk eller luft, enligt Daily Mail. Att få luft injicerat kan leda till strokes eller hjärtattacker, då blodkärlen blockeras. De två som fick insulin injicerat räddades av annan personal, som trodde deras låga blodsockernivåer orsakats av naturliga faktorer.

En konstant ondskefull närvaro, så beskrivs Letby av advokat Johnson. Hon förgiftade tvillingar vid flera tillfällen, i vissa fall dog den ena och den andra överlevde. Vissa som avled hade hon försök mörda tidigare, men då misslyckats.

Letby själv förnekar anklagelserna. Hon greps tre år efter det första dödsfallet, som skedde 8 juni 2015. I ett förhör från 2020 framkommer det att hon sökt efter ett av barnens föräldrar på Facebook.

Enligt advokat Johnson är hennes intresse för barnens familjer en del av utredningen, som det kommer presenteras mer bevisning om. Ett ovanligt intresse, menar han. Rättegången väntas pågå sex månader.

Dödsängeln i Texas

Letby är inte den första sjuksköterskan att utföra illdåd mot nyfödda barn. Genene Jones är en amerikansk före detta sjuksköterska som avtjänar ett livstidsstraff för mord. Hon fick smeknamnet Dödsängeln och misstänkts ha bragt minst 60 barn om livet under 1970- och tidigt 1980-tal.

Från tidigt 1981 till mars 1982 arbetade hon på barnavårdsintensiven på Bexar County Hospital i San Antonio, Texas. Dussintals barn dog under den här tiden, de flesta under hennes omsorg. Av kollegor fick hon smeknamnet ”dödsskiftet” eftersom så många dog under hennes skift. Precis som med fallet Letby kunde man alltså spåra händelserna till ett specifikt skift och en specifik sjuksköterska.

För att undvika dålig publicitet anmäldes inte Jones till polisen. I stället sade man upp samtliga sjuksköterskor på barnintensiven, och ersatte dem. En omorganisation, för en oinsatt betraktare. Men Jones fick goda vitsord, och erbjöds en ny tjänst på sjukhuset. Det tackade hon dock nej till, och med hennes uttåg slutade också de onormala dödsfallen helt.

Hon började på en barnavårdsavdelning på ett annat sjukhus norr om San Antonio. Där började barn må dåligt efter rutininjektioner. I stället för vaccin injicerade Jones barnen tre gånger med ett muskelavslappnande medel. Detta orsakade hjärtstopp.

Jones blev sedan åtalad, men bara dömd för ett mord, det på 15-månaders Chelsea McClennan. Hon avtjänar fortfarande sin 99-åriga fängelsedom. Dessutom dömdes hon för mordförsök på den fyra veckor gamla Rolando Santos. Där har dömdes hon till ytterligare 60 år att avtjäna.

Efter rättegången mot Letby får vi se om även Storbritannien har en dödsängel bakom lås och bom.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.