Artisten Zara Larsson berättar på Instagram att hon håller på att ta flygcertifikat för att bli helikopterpilot, och förklarar att:”Alla som känner mig vet att jag har drömt om att ta det här jävla flygcertifikatet under så lång tid och jag är äntligen på väg.”

Men alla som känner Zara Larsson vet också att hon ständigt framställer sig själv som en person som kämpar för att världen ska blir bättre. Hon gör ständigt uttalanden om hon hatar patriarkat, miljöförstöring och rasism.

Just det där med miljöförstöring och klimatkollaps verkar länge ha hållit Zara Larsson vaken. Under de där sömnlösa timmarna verkar hon ha kommit fram till ett beslut. Hon vill inte skaffa barn eftersom det är det värsta man kan göra för miljön, enligt henne.

I alla fall var det så 2019 då hon i Expressen också förklarade:

”Det är naturkatastrofer, maten tar slut, ekonomin kollapsar. Det vill jag inte att mina barn ska utsättas för, säger Zara Larsson”.

Dessa djupa insikter hade hon fått efter att ha lyssnat på podden ”P3 Dystopia”.

Ingen familjebildning där inte, för dels skulle ett Zarabarn innebära en belastning på miljön, dels skulle barnet få växa upp i en förstörd värld.

Men vad är väl de röster Zara hör i en podd mot den röst hon hört i sitt inre sedan hon var barn? Den där rösten som säger: ”Zara, du ska bli helikopterpilot”.

Den rösten måste tillhöra en person som struntar i miljön.

Sådana som Zara brukar alltid skrika om koldioxidutsläpp, och vill se brutala inskränkningar i människors liv för att minska växthusgasernas påverkan på klimatet.

Flyget brukar pekas ut som en riktig fara i sammanhanget.

Svenskars flygande leder till att varje person i genomsnitt släpper ut 1000 kilo koldioxid per år.

Och vad släpper en helikopter ut?

Enligt klimatsmartssemester.se kan en dag med helikopterflygning i fjällen innebära utsläpp på upp till 300 kilo koldioxid per år.

Men det är förstås som vanligt när det gäller figurer som Zara. Hon förmanar alla oss andra om hurman ska leva. Sprider skräck och uppgivenhet inför framtid och manssläkte.

Men för henne själv gäller andra regler.

Zara har tidigare gjort reklam för elbussar, och valt att uppträda på arenor som skryter med att de satsar på ”hållbarhet”.

Hon har också gjort reklam för kinesiska Huawei och viftat bort kritiken om att hon därmed stödde ett företag nära knutet till en diktatur. Zara förklarade att hon ställde upp i reklamen för att hon gillade kampanjens slogan: ”Dare to challenge”.

De som tar uppmaningen på allvar i Kina hamnar oftast i arbetsläger. I bästa fall.

Kina är också ett land som satsar hårt på kolkraft – men det verkar heller inte beröra den miljömedvetna Zara – kanske bygger kineserna alla sin nya kolkraftverk under slogan som Zara gillar. Eller så gillar Zara kinesisk kolkraft för att den är kommunistisk. Hon gick ju stolt ut med i senaste valet med att hon röstade på Vänsterpartiet.

Eller så är bara Zara Larsson totalt förvirrad, och väldigt okunnig om hur världen fungerar och vad som sker där.

Och är man så snurrig som hon faktiskt verkar vara  – ja, då är väl en helikopter ett passande – och symboliskt lämpligt – fortskaffningsmedel.