Det har börjat gnällas på att svenska soldater måste köpa egen utrustning för att överleva i fält under fredstida övningar – för att inte tala om hur det skulle bli om kriget kommer.

I ett reportage i DN berättar jägarsoldater i Norrland hur de tvingas köpa varmare kläder för att klara kylan – ibland är det 40 grader kallt. De måste till och med köpa extra magasin. De får bara fyra. Alla svenska soldater får samma utrustning, det spelar ingen roll om de förväntas försvara Ystad eller Abisko.

En norrländsk jägarsoldat kan räkna med att få punga ut med 25 000 kronor av sina egna pengar för att få ordentlig utrustning sägs det i DN (som intressant nog haft hånfulla artiklar om hur den ryska krigsmakten uppmanar dem som mobiliseras att ta med egen utrustning).

 

Men som världen ser ut är det här inte rätt tid för gnäll.

Se utrustningspolitiken i krigsmakten som ett genialiskt drag av politikerna och den svenska statens byråkrater. Ett första steg.

Alla yrkesgrupper som på något sätt ska utföra uppdrag i statlig regi till båtnad för de skattebetalande medborgarna – de bör betala en del av sin utrustning själva.

Inser ni hur gigantiska besparingarna skulle kunna bli i sjukvården?

Läkaren får ett grundkit: skalpell, stetoskop och en dunk hembränt. Och en vit rock förstås.

En dunk hembränt?

Javisst. Funkar bra för både sårrengöring och bedövning. Häll i patienten fyra deciliter Skogsstjärnan sedan är det bara att karva loss. Och känner sig läkaren ostadig på handen kan han väl ta sig en jävel också.

Sjuksköterskor utrustas med bandage och ett par bekväma arbetsskor, eftersom de måste springa, gå och stå så mycket.

Men om läkaren behöver röntgenutrustning, tillgång till provtagning och analyslab, och andra hi-tech-grejer?

Inga problem!

Dels kan läkare slå sig samman och köpa dyrare utrustning, och sedan kan andra läkare hyra in sig om de behöver exempelvis röntga eller stråla en patient. Klarna kan säkert fixa avbetalning eller leasing på dyrare grejer. Och så kan vi ha operationshotell där man hyr in sig i en fullt utrustad operationssal om man hör till den kinkiga sorten.

Jag vet att en skalpell och ett stetoskop låter lite klent i utrustningsväg, men andra mekaniska redskap som peanger och liknande bör man i framtiden som läkare kunna köpa på Clas Ohlsson.

Dessutom kan faktiskt läkaren innan undersökningen eller operationen be patienten ta med sig sådant som kan behövas – varför ska de inte hjälpa till?

På det här sättet kan vi reducera landets vårdkostnader med obegripligt stora belopp, och det leder också till att folk inte kutar iväg till vårdcentraler och akutmottagningar i onödan. Ännu en besparing.

Även polisens kostnader kan kapas kraftigt – det går med största säkerhet till och med att göra polisen lönsam – bara man är kall och analytisk. Polisen förmår i dag inte hantera mord som är följd av gängkriminalitet. Våldtäkter är lågprioriterat – liksom förnedringsrån. Ta bort dessa uppgifter från poliskårens att-göra-lista; som det nu är verkar det som att våldet och brottsligheten ökar i paritet med varje skattekrona som går till att bekämpa just våld och brottslighet. Det är att kasta pengar i sjön. Ja, värre än så, det verkar bara göra allt värre.

Låt polisen istället fokusera på att bötfälla vanliga, lugna medborgare. Det kan inte ens kallas lågt hängande frukt, det är snarare som fallfrukt som självmant på något sätt hoppar upp i ens korg. Möjligheterna är oändliga – för att bara nämna de mest självklara: fortkörning, felparkering (samt mängder med andra trafikförseelser), nedskräpning (det kostar 800 kronor att slänga en fimp på trottoaren), och cykla utan cykellykta. Pengarna kommer att trilla in i statskassan, verksamheten kommer att gå med överskott och vi kan höja polisernas löner – vilket gör att konditorier och bagerier kommer att blomstra eftersom deras försäljning av kanelbullar och wienerbröd kommer att mångdubblas. Fler jobb skapas.

Vi kommer också givetvis att tjäna pengar på att vi kan spara in på polisens utrustning. Vad som behövs är en bil (omärkt så man kan smyga sig på missdådare som slänger snus på backen, samt en bra mobil så man kan fota det hela och sms:a in rapporten).

På det här sättet kan vi beta av område efter område med statlig verksamhet; till exempel skolan, SJ, och vägunderhåll.

Det har länge i Sverige pågått en fånig debatt om staten ska sköta allt eller om så mycket som möjligt ska privatiseras.

Privatisering?

Vad vi behöver är en individualisering, alla tar så stort ansvar som möjligt för sitt eget väl och ve. Varför ska man förresten gå till doktorn om man exempelvis behöver få blindtarmen borttagen? Finns säkert instruktionsfilmer på Youtube. Kan bli en fin familjeaktivitet som binder medlemmarna samman. Alla, stora som små, kan vara med och hjälpa till. Och lägger man gör-det-själv-operationen på en fredag kan man köra tacos efteråt på det man karvat bort.

Och tänk på vilka möjligheter som öppnar sig för alla tv-kanaler. Istället för de där ständiga serierna om hur man lär sig laga mat, kakla badrummet, anlägga en gurkodling, beskära träd eller träna kan man ha serier som berättar hur man opererar sig själv för olika åkommor (finns ju hur mycket sjukdomar som helst. Bara fantasin sätter gränser. Det pratas mycket om strålningen från mobiltelefoner och surfplattor. Måste man verkligen gå till radiologen för att stråla bort sina tumörer –kan man inte bara trycka sin iPhone mot rätt ställe?)

Åter till det där med det svenska försvaret. Egentligen tycker jag att de soldater som köper extra utrustning tänker bakvänt. De ska göra sig av med den utrustning de har. All utrustning. Även kallingarna. AK-5:an behåller de. Inget annat.

Se bara på de keltiska krigarna – de stred nakna. Romaren Polybius berättar beundrande om gaesatae, en gallisk grupp som ibland lämnade sina bosättningar i alperna för att komma ner på slätten och hugga in på de romerska legionerna. Gaesatae stred nakna – enligt Polybius för att visa sitt självförtroende och för att förolämpa motståndaren.

Tänk er själva! Vad tror ni fienden blir mest rädd för – svenska jägarsoldater som kommer pulsande genom snödrivorna iförda Canada Goose-jackor eller svenska soldater som kommer rusande som Gud skapat dem?

Nu tänker du förstås glatt att mina förslag är fantastiska. Tänk så mycket skatten kommer att kunna sänkas – du kommer att få väldigt mycket pengar kvar i plånboken.

Tyvärr inte. Ska vi genomföra mina förslag måste vi inrätta fyra nya statliga departement, samt sju myndigheter. Åtgärder av det slaget kostar – så vi kommer tyvärr att få höja skatterna. Ordentligt.