En grupp i samhället har ryktet om sig att leva i överflöd, med miljonvinster och Ferraribilar: Ica-handlarna. Den som gärna hänfaller åt skadeglädje kan få möjlighet nu, om Herr Icander måste sälja sportbilen.

– Marginalerna har sjunkit avsevärt, både för mig och mina kolleger. Men vi har precis öppnat vår nya butik, så det är lite svårt att ha full koll.

Det säger Dennis Svensson. 40-åringen som tillsammans med hustrun Diana driver en splitter ny Ica Supermarket-butik i Tygelsjö strax söder om Malmö. Fram till för en dryg vecka sedan drev de landets tolfte mest lönsamma livsmedelsbutik. En Ica Nära på samma ort, med en vinstmarginal på 11,2 procent 2020.

Nu ska de få snurr på omsättningen i den större Supermarket-butiken. Problemet? Deras stora investering öppnar samtidigt som många konsumenter måste snåla.

Köper folk mindre?

– Det som har hänt är att de handlar annorlunda. Folk handlar nog inte mindre men de tänker på plånboken. Man handlar mycket mer kampanjvaror. Det är en av anledningarna till att marginalerna sjunker och diffar lite. Folk tittar mycket mer efter varor som de får tre för två, och så vidare.

Sätter du så höga priser du kan göra, eller kan du tycka att det blir för högt? Känner du något ansvar för att hålla nere priserna?

– Jag sätter alltid priser enligt Icas prisprofiler. Vi har en inköpsorganisation som har bättre koll på priserna än vad jag har. Jag litar fullt ut på den, och har alltid gjort. Sedan försöker jag på min lokala marknad jobba med klipp. Då sätter jag så bra pris som jag bara kan.

Om priserna håller sig på en hög nivå eller stiger ytterligare, vad tror du händer då?

– Man kan ju bara se på elförbrukningen. Det finns ju butiker som har haft 3-4 gånger högre elräkningar, från kanske 200 000 till 700 000 i elräkning på en månad. Fortsätter det, och in-priserna stiger, så är man ju i en väldigt dålig situation. Det kan jag vara helt ärlig med. Vi har dessutom investerat i en helt ny butik i en helt ny lokal, med långa bindningstider på avtal.

– Nu säger jag inte att det kommer att gå dåligt för oss, men det är klart man är lite orolig. Absolut. Vi har valt en butik som vi vill ha, och inte bara tittat på prislapparna när vi har handlat in möbler och utrustning och sånt. Det är klart det gör att man är lite orolig för hur prisbilden kommer att vara i framtiden.

Dystra tider låter det som. Kan alltså till och med en Ica-handlare hamna i knipa i värsta fall? Den som vill fynda en flådig sportbil på begagnatmarknaden kan börja gnugga händerna. Eller?

Kundernas köpkraft verkar ju inte stiga heller …

– Men dagligvaror kanske är en bransch som gynnas i detta. Jag tror att det finns branscher som har det mycket tuffare i en sådan här lågkonjunktur. Restaurangbesök kanske man inte prioriterar, och annan service man betalar för. Förhoppningsvis lever vår kraft i mat kvar. Alla måste handla men man tänker på ett annat sätt, bara, kontrar Dennis Svensson och lämnar dysterkvist-inställningen bakom sig så att gruset sprutar från lågprofildäcken.

Lyxlivet

Ica lämnade börsen i januari. Ett par månader senare slog polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot Ica-handlarnas förbunds huvudkontor i Solna. Flera Ica-handlare med insyn misstänktes ha köpt på sig aktier inför utträdet från börsen, och gjort miljonvinster. Åklagaren Jonas Myrdal på Ekobrottsmyndigheten förbereder åtal och det senaste budet är att 18 personer misstänks för insiderbrott.

Bilden av Ica-handlare målas ofta upp som att de har stora inkomster och lever lyxliv. Ekonomen Claes Hemberg sa för ett par år sedan att Ica-handlare beter sig mer som lottovinnare än som seriösa affärsmän.

Känner man sig påpassad som Ica-handlare, av den bilden?

– Ja, men många har den bilden, och det är ju egentligen rätt härligt. Jag har jobbat 60-70 timmar i veckan i hela mitt liv. Om jag skulle tjäna en miljon, eller vad jag nu skulle tjäna, så hoppas jag att folk unnar mig den miljonen. Men bilden är ju tveklöst sån att är man Ica-handlare så tjänar man jätte-, jättemycket pengar. Jag tycker att bilden är både rätt och fel. Det finns så klart Ica-handlare som tjänar massor med pengar, och det finns företagare i alla andra branscher som tjänar massor med pengar …

“Massor med pengar”. Det var ju det alla redan visste …

– … och så finns det Ica-handlare som jobbar fantastiskt mycket och sliter otroligt hårt, fortsätter Svensson. Som jobbar många, många timmar, och håller nere på kostnader för att kunna ha det goda livet någon gång i framtiden. Men jag vet också många som sliter för att det ska gå runt över huvud taget.

– Det är en tuff bild att bli utmålad som, men alla strävar väl efter att tjäna någon krona? Inklusive vi, givetvis.

Möts du av de fördomarna?

– Oh, ja, absolut. I tid och otid. Man möts av det varje vecka, flera gånger i veckan.

Vad kan du få höra då?

– Vi har ett kundvagnsgarage, som är ett låst garage, och då var det byggarna som ställde frågan om det var där jag skulle parkera min Ferrari.

(…)

– Då ska man veta att vi har investerat 20 miljoner kronor och ska först betala av det. Jag har sju tuffa år framför mig, eller åtta eller tio, beroende på konjunkturen. Sedan kan jag förhoppningsvis tjäna någon krona, och det är jag tacksam och stolt över i så fall.

– Det är bilden. Man får ryktet, det spelar ingen roll vad man gör. Men de flesta tänker efter och säger ingenting, för de ser att man har investerat.

Men äger du en Ferrari, då?

– Nej, jag äger inte en Ferrari. Jag kör Hyundai, så det är verkligen ingen lyxlirare du har framför dig, avslutar den nyblivne Ica Supermarket-handlaren Dennis Svensson.

Bara förlorare?

Det finns ingen tydlig vinnare som rakar hem profiten när vi tömt våra plånböcker i kassan på Ica, eller på Coop eller Hemköp. Alla, på vägen från ax till limpa och till köksbordet, försöker hantera den nya ekonomiska verkligheten. Jordbruket, livsmedelsindustrin, handeln och konsumenten.

I tidningen Dagligvarunytt, i en artikel från den 30 september, kan man läsa intervjuer med diverse experter och representanter från de olika leden i kedjan. Ingen pekar direkt finger åt någon annan längre. De avtal som fanns i våras och som gynnade handeln har omförhandlats.

Om de försöker dölja en stor konspiration, som går ut på att ruinera vanligt folk, så får det visa sig i nästa årsredovisning.

Index för dagligvaror har gått ner 2,89 procent på Stockholmsbörsen i år, vilket är klart bättre än börsen som helhet. Indexet för de 30 mest omsatta aktierna, OMXS30, är ner 21,28 procent.

Det verkar dock som det finns skäl till oro för landets handlare. En aktie som Axfood, som äger Hemköp och Willys, gick starkt fram till alldeles nyligen. Men den har rasat 20,89 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är den ner 1,59 procent.

 

Ica-butikerna med bäst marginaler 2020:

1. Ica Nära Furuviks, Solna – 18,9 % rörelsemarginal
2. Ica Nära Hallen Axelsberg, Stockholm – 17,1 %
3. Ica Nära Tornet, Lund – 13,0 %
4. Ica Nära Kragsta, Vallentuna – 12,9 %
5. Ica Nära Nyckelby, Ekerö – 12,7 %
6. Ica Supermarket Medborgarplatsen, Stockholm – 11,9 %
7. Ica Nära Träffen Tygelsjö, Malmö – 11,2 %
8. Ica Nära Arkelstorp, Kristianstad – 11,1 %
9. Ica Supermarket Olskroken, Göteborg – 11,0 %
10. Ica Nära Dalastan, Stockholm – 11,0 %

Ica-butikerna med störst vinst 2020:

1. Jönköping, Ica Maxi – 61 miljoner kronor (782 miljoner kronor i omsättning)
2. Göteborg, Ica Maxi Högsbo – 59 miljoner (741)
3. Göteborg, Ica Maxi Grafiska vägen – 50 miljoner (660)
4. Sollentuna, Ica Maxi – 49 miljoner (787)
5. Haninge, Ica Maxi – 46 miljoner (1 024)
6. Stockholm, Ica Kvantum – 45 miljoner (437)
7. Täby, Ica Kvantum Arninge – 41 miljoner (444)
8. Borlänge, Ica Maxi – 41 miljoner (481)
9. Nacka, Ica Maxi – 40 miljoner (708)
10. Nacka, Ica Kvantum – 40 miljoner (521)

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.