Jair Bolsonaro fortsätter att förvåna – både brasilianarna och omvärlden.

Opinionsundersökningarna pekade på att den sittande presidenten låg långt efter utmanaren, den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

Det verkade troligt att Lula skulle kunna återvända till presidentpalatset efter bara en första valomgång. Nu blir det en andra omgång 30 oktober.

Lula fick 48 procent av rösterna, Bolsonaro 43 procent – sex miljoner röster skilde de två kandidaterna åt.

Bolsonaro fick tio procent mer röster än vad opinionsundersökningarna förutspått, och loppet blev mycket jämnt. Länge ledde till och med Bolsonaro under sammanräkningen. Men ingenting är någonsin givet i brasiliansk politik. Osäkerhetsfaktorerna är många i landet vars flagga pryds med mottot: ”Ordning och framsteg”

Till ordningen hör att det är obligatoriskt att rösta. Men det bryr sig många inte om. Den här gången uteblev cirka 30 miljoner väljare från vallokalerna. 156 miljoner antas vara röstberättigade. Valskolkarna är därför en grupp som kan få nästa omgång att sluta hur som helst.

Det finns flera möjliga förklaringar till att undersökningarna visade så fel.

Det är tolv år sedan Brasilien genomförde en folkräkning. Befolkningen ökar mycket snabbt, och den verkliga storleken och framförallt sammansättningen är myndigheterna osäkra på. Hur många finns egentligen i vallängderna. Vad man vet är att de frikyrkliga församlingarna i landet växer enormt – men med hur mycket? Här har Bolsonaro sina trognaste anhängare.

Samtidigt är många Bolsonaro-anhängare misstänksamma mot media och opinionsinstitut och kan därför tänkas inte vilja avslöja vem de tänker rösta på.

Lula har gått starkt i Amazonas och även i nordöstra Brasilien där det finns en stor afrobrasiliansk befolkningsgrupp.

Jordbruksområdena är de regioner där Bolsonaro hade stora framgångar.

Bolsonaro väntas i andra omgången fortsatt driva frågor som rätten att bära vapen, värnandet av familjen samt en fortsatt satsning på jordbruksproduktion för export – vilket innebär en fortsatt uppodling av Amazonas.

BÄSTA BIDRAGSKRANEN. En Lula-supporter tar en selfie framför valplakat med texten “vaccin, biff och öl”
(Fabio Teixeira/Anadolu Agency/AFP)

Lula kommer antagligen att fortsätta fokusera på sitt tema från kampanjen inför första omgången: att minska fattigdomen i landet. Han har dock inte preciserat hur det ska ske. Men väntat är att det kommer att ske på samma sätt som under hans tid som president – en mycket omfattande utbyggnad av bidragssystemen som kom att nå minst 30 miljoner personer.  Samtidigt utvecklade han ett omfattande bidragssystem för sitt eget parti som innebar att pengar från stora företag slussades in i partikassan i utbyte mot statliga kontrakt – något som ledde till att Lula fick tillbringa ett antal år i fängelse.

Lula har också lovat att skydda Amazonas, medan Bolsonaro säger att delar av Amazonas måste bli fria för exploatering – både för jordbruk och utvinning av råvaror.

Lulas intresse för att skydda Amazonas är ganska nyväckt – kritiker har påpekat att under hans tid som president gjordes i praktiken inget speciellt för att skydda Amazonas.

Bolsonaro måste för att kunna vinna göra insteg bland dem som röstade på kandidater i mitten – de kandidaterna fick nio procent av rösterna. Men en del av de kandidaterna har redan uttalat sitt stöd för Lula i den andra omgången.

Och om Bolsonaro förlorar även i andra omgången?

Vem vet. Han har sagt att bara Gud kan avlägsna honom från hans post.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!