Socialdemokraten Momma Merzi fick 301 kryss, fler än partikollegan- tillika kommunstyrelsens ordförande, Per-Ola Mattsson. Merzi är känd lokalt, som spelare i FK Karlshamn United och för att ha varit med i Farmen på TV4 2020. Förutom Mattsson och andranamnet Ida Larsson (med 308 kryss) var ingen ens i närheten av Merzi. Merzi ställde upp även 2018 och fick då 178 kryss, vilket inte räckte till att nå personvalsspärren på fem procent.

Merzi blev medlem i Socialdemokraterna 2017 och efter valet 2018 sade han upp sig från sin tjänst, då i Sölvesborgs kommun. Anledningen var det nya kommunstyret där Sverigedemokraterna ingick. Nu arbetar han som coach mot arbetsmarknaden och egen företagare.  Han menar att framgången i årets val kommer ur att han varit ”aktiv ute bland människor”. Socialdemokraterna som helhet går dock back 9,3 procentenheter.

Långt ned på Socialdemokraternas lista finns det två kandidater till med invandrarbakgrund. Sayed Mustafa Hussaini på plats 48 fick 34 kryss och Abdalla Ismail plats 52 med 28 kryss. Båda fick betydligt fler kryss än någon annan så långt ned på listan.

Att ta sig förbi personer högre upp på listan sker vanligtvis främst i kommunalvalen. Men det har även hänt i riksdagsvalet.

Två kandidater tog sig in i riksdagen via personkryss

Vänsterpartisten Nadja Awad var andranamn på riksdagslistan i Örebro län. Men hon hade tillräckligt många personkryss för att ta sig förbi förstanamnet Johan Stolpen. Och därmed ta riksdagsplatsen. Hon har tidigare arbetat på den nu nedlagda islamiska Al Salam-skolan och menar att Sverige är ett land som präglas av strukturell rasism. Hon påstår att det koloniala arvet lever kvar i västvärlden, och är kritisk mot Israel.

KRYSSKUNG. Jimmie Åkesson fick nästan hälften av alla personkryss i riksdagsvalet

Även Camilla Brunsberg från Moderaterna tog sig in via personkryss, i Blekinge län. Hon säger sig ha knackat på 1 200 dörrar under valrörelsen. Brunsberg fick 1 691 personkryss.

Flest personkryss av alla fick Jimmie Åkesson med 385 340, 47,95 procent av totalt 803 318.

Leila Ali Elmi blev uppmärksammad när hon kryssade sig in i riksdagen för Miljöpartiet 2018. Hon tar även ett av partiets två mandat i detta val också, i valkretsen Göteborgs kommun. I år fick hon 1 616 personkryss, motsvarande 5,88 procent av rösterna. En ökning från 1 467 kryss 2018. I år stod hon dock på listans första plats, i stället för 21.

Ett par exempel från kommunvalen

I Göteborgs kommun stod Saida Hussein på plats 22 på listan, men tack vare 1 113 kryss kom hon på fjärde plats. Eftersom partiet preliminärt får 22 mandat i kommunfullmäktig tog hon sig in i församlingen med råge.

Hussein blev uppmärksammad innan valet då hon lämnade partiet i protest mot Magdalena Anderssons uttalande om segregering och somalitowns. Men några dagar innan valet hade hon försonats med partiet igen och uppmanade folk att rösta på Socialdemokraterna.

 

ÖVERLÄGSEN I ÖREBRO. Pamparnas plåga Marcus Allard fick 54 % fler kommunkryss än tvåan

I Örebro kommun fick Örebropartiets Markus Allard flest personkryss, 2 243. John Johansson i Socialdemokraterna fick näst flest, 1 455. Men då fick också Socialdemokraterna 30,55 procent av rösterna, jämfört med Örebropartiets 7,92.

I Filipstads kommun fick kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) flest personkryss för partiet, 336. Totalt 36 personer kandiderade. Efter plats 12 är det ingen som kommer över nio personkryss, med tre undantag. På plats 31 lyckades Yasmin Adam Isaaq få 64 kryss. På plats 35 fick Ahmed Yousef 15 och på plats 36, den sista platsen på listan, fick Basheer Almuhimeed 21 kryss.

I Karlstad kommun fick Linda Larsson (S) överlägset flest kryss för partiet, 1 761. Dekan Izat lyckades via personkryss ta sig från plats 12 till plats tre. Någon risk för att inte komma in fanns inte för Izat eftersom partiet preliminärt får 22 mandat.

I samma kommun gjorde Sverigedemokraten Pia Sterner en rekordkampanj och tog sig från åttonde till första plats med flest personkryss i partiet, 578. Hon klarade också femprocentsspärren och fick ett av partiets mandat.

I Järfälla kommun fick andranamnet för Vänsterpartiet Anders Lindberg se sig omsprungen av hela nio andra kandidater. Störst överraskning var Abdiqante Awaale som stod på 18:e plats på listan, men knep andraplatsen då han fick hela 278 kryss. Även på Socialdemokraternas lista finns det en riktig uppstickare, Jibril Hassan stod som nummer 32 men kom på plats sju, tack vare 105 kryss. Det är ännu inte offentliggjort vilka kandidater som fick mandat i kommunfullmäktige.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.