“Islamiska republiken Iran är beredd att göra sitt för att världen ska bli bättre. En värld fylld till brädden med rationalitet, rättvisa, frihet, moral och andlighet.” Så avslutade president Ebrahim Raisi sitt anförande i FN:s generalförsamling på onsdagen.

Han inledde anförandet med att hälsa till hela världen i Allahs namn, den barmhärtige och nådige, och världarnas härskare, och han önskade att Allahs välsingnelse ska skina på profeten Muhammed, hans avkommor och hans efterföljare.

Det var hans första framträdande i FN sedan han blev Irans president i augusti förra året. Under sin vistelse i New York har han förklarat för representanter för den samlade mänskligheten att alla omfattas av mänskliga rättigheter, men att de tyvärr trampas på av många regeringar. Han gav som exempel Israel som trampar på statslösa palestinier och USA som trampar på de migrantbarn som separeras från sina föräldrar.

Slöjprotester i Iran

Det demonstreras just nu runt om i Iran mot tvånget för kvinnor att bära slöja. Det tog fart efter 22-åriga iransk-kurdiskan Mahsa Aminis död.

Mahsa och hennes familj var på besök i huvudstaden Teheran den 13 september när de stoppades på en motorvägspåfart av regeringens moralpolis. Hon hade valt att inte följa Allahs påbud och bära sin slöja på rätt sätt, så hon fick följa med till polisstationen. Därifrån skulle hon sedan skickas till ett omskolningscenter för att få lära sig hur man klär sig ordentligt, men i stället fick hon köras till sjukhus. Något hade hänt.

Hon anlände till Kasra-sjukhuset i koma och dog på intensivavdelningen den 16 september. Resan tillbaka till hemstaden Saqqez får ske i en kista. Regeringen har förklarat att hon aldrig hann skickas på omskolning för hon drabbades av en hjärtattack. Mahsa Aminis familj bedyrar att hon var vid god hälsa och inte hade några hjärtproblem.

Efter hennes död bröt det ut protester i Saqqez och på andra ställen. Folkmassor på upp till tusen personer har demonstrerat i minst 15 städer runt om i landet.

Oroande, säger Ann Linde

Polisen har fått tillgripa tårgas och skarp ammunition. Enligt Reuters har minst åtta personer dött i demonstrationerna. Avgående utrikesminister Ann Linde säger till TT att uppgifterna om döda är oroväckande, och fortsätter:

– De mänskliga rättigheterna, yttrande- och demonstrationsfriheten är otroligt kraftigt begränsade i Iran och det tar vi alltid upp i våra samtal med dem på alla nivåer, säger hon.

Ann Linde valde att bära slöja vid sitt besök i Iran 2017. Då uttryckte hon stolthet över att hon rest dit med en svensk delegation bestående av en majoritet kvinnor, som alla bar slöja.

– Det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna, försvarade hon sig då.

Nyligen reste Lesley Stahl, journalistikon och mångårig programledare för amerikanska CBS nyhetsmagasin 60 minutes, till Teheran och fick tillåtelse att intervjua president Ebrahim Raisi. Hon satte också på sig en slöja.

Linde och Stahl satte på sig slöjan utan den iranska regimen behövde hota med tårgas och kulor. Linde behövde sina handelsavtal och Stahl behövde sin intervju.

Malmö lyder modet

Malmöpolisen använder inte tårgas och kulor. Slöjan tar över ändå. Staden visar stolt upp sin nya look i utställningen Modest fashion på Slottsholmen.

– Det är en väldigt tydlig trend, som spänner från allt från street-mode till haute couture. Det här är en modetrend som verkligen finns på Malmös gator, sa Malmö Muséers utställningschef Josefine Floberg till Morgonposten i juli.

Regimen förnekar

Iransk polis säger att Mahsa Aminis död var olycklig men att de inte gjort något fel. Till stöd för detta har landets statstelevision visat vad som påstås vara en övervakningsvideo där Mahsa Amini till synes spontant kollapsar i ett väntrum.

Avatar photo
Peter är reporter på Morgonposten.