Inflationen är 9,8 procent för augusti, menar SCB. Men matpriserna har stigit med nästan 22 procent.

Den som vandrar omkring bland hyllorna på ICA eller Willys märker att priset på mat knappast kan ha gått upp med bara 9–10 procent. Svaret på hur matpriserna har utvecklats hittar man på Twitter, där användaren Guld & gröna skogar har undersökt inflationen sedan tidigt 2021. Fredrik, som mannen bakom kontot heter, är försäljningschef för Europa på ett utländskt företag, och vill inte skylta med sitt fulla namn. Inflationsstatistiken sysslar han med på sin fritid.

– Min matkasse är “på riktigt” för många, den beskriver inget annat än om det blir dyrare eller billigare att köpa vanlig mat i affären. Ingenting invecklat i det och det gör den populär tror jag. Många experter pratar om olika inflationsmått hit och dit men till syvende och sist är det vad som händer i den egna plånboken som betyder något för folket.

När Statistiska Centralbyrån (SCB) sammanställer sitt konsumentprisindex (KPI) tar de med det mesta ett hushåll kan tänkas betala för, som till exempel sjukvårdkostnader, köp av nya möbler och mobiltelefonräkningar. I Fredriks matkasse finns nio livsmedel vars pris han noterar en gång i månaden i sin Willysbutik i Örebro: mjölk, bregott, apelsinjuice, vetemjöl, Granny Smith-äpplen, fläskfilé, nötfärs, ägg och bryggkaffe.

I augusti 2021 kostade hans matkasse 465:50 kronor och ett år senare kostade den 566:77. Det är en höjning med 21,74 procent på ett år. Den stora ökningen har skett sedan nyår, då priset gått upp med 20,88 procent. En liter mjölk kostade då 8:40 och nu får man betala 11:90. Kilopriset för Gevalias mellanrostade bryggkaffe har stigit från 86:22 till 114:44 kronor. Tropicana-juicen i Fredriks kasse är den vara som stigit minst i pris sedan årsskiftet – från 27:67 till 29:93 kronor.

– För augusti har vi en inflation på knappt 10 procent, och min prisjämförelse säger att mina nio baslivsmedel har stigit nästan 22 procent. Vi har en betydligt högre utveckling på priset på mat än vad som redovias som KPI varje månad från SCB.

På SCB:s hemsida kan man se prisökningar för olika undergrupper. Där är inflationen för augusti för “Livsmedel och alkoholfria drycker” 14 procent.

Fredrik höjer också ett varningens finger för att prisökningarna inte är över. Avtal tecknade innan inflationen rakade i höjden upphör allt eftersom, och behöver förnyas. Producenter som bundit sig till att sälja till ett visst pris under ett år väntar på att få ta igen det de sålt till “underpris” sedan i våras.

Mat, elpriser, räntor

KPI tar i någon mån hänsyn till högre elpriser och höjda räntor, men ändå landar augustisiffran för inflationen på endast 9,8 procent. Banken SEB flaggar för att hushållen står inför en mycket värre framtid än siffrorna i KPI antyder. Den släppte en rapport i förra veckan som fått namnet “Privatekonomiskt stresstest”. I den kan man läsa att hushållsutgifterna för den genomsnittliga tvåbarnsfamiljen med villa kommer att öka med 48 procent, och för det genomsnittliga pensionärsparet med 36 procent.

Värst drabbas tvåbarnsfamiljen med villa i Skåne. Med dyrast el och hög belåningsgrad ökar deras utgifter med 92 000 kronor, eller 54 procent, 2022. Guld och gröna skogar-Fredrik ger sin syn på saken:

– Det är, för att sammanfatta det, ohållbart. Vi mår ganska bra generellt sett i Sverige De flesta människor har haft en överdriven konsumtion de senaste åren, på grund av att man haft mycket pengar att röra sig med. Den disponibla inkomsten har varit otroligt hög, med låga elkostnader och låga boräntor. Väldigt få har sparat i ladorna för en “rainy day”, tror jag. Vi får se hur mycket regeringen är beredd att stötta när det kommer till amortering och sånt. Men många kommer att få det tufft.

Har du någon “quick fix” för att rädda hushållens ekonomi?

– Nej, jag har väl inte det. Om man följt mig på Twitter så har man nog förstått att jag är en sparsam herre. Det hade nog många behövt läsa om tidigare. Det är svårt att vara efterklok, och alla gör som de vill. Det finns väl ingen “quick fix”, mer än att anpassa sig. Att vända och vrida på det man har.

Man får vara först med att sälja huset innan alla andra gör det?

– Ja, kanske det, kanske. Vi ska nog inte gå ut och säga till folk att de ska sälja husen hur som helst, men jag förstår vad du menar.

– Mitt Twitternamn är ju “Guld och gröna skogar”, och jag tror att vi i alldeles för lång tid har haft det alldeles för bra. När vi kommer in i en kris har vi inte sparat några pengar för vi har inte behövt. Det finns alltid något som kan gripa in och rädda oss, vi kanske kan kalla det “välfärdsstaten”.

 

Guld och gröna skogars matkasse just nu (prisökning sedan årsskiftet):

Garant mjölk grön 1 liter: 11:90 kr (+41 %)
Bregott 600 g: 62:90 kr (+34 %)
Tropicana apelsin 1,5 liter: 29:93 kr/l (+8 %)
Vetemjöl Kungsörnen 2 kg: 10:75 kr/kg (+30 %)
Granny Smith äpplen: 34:90 kr/kg (+30 %)
svensk fläskfilé: 199 kr/kg (+13 %)
Nötfärs 1 kg: 109 kr/kg (+16 %)
10p ägg Garant: 3,39 kr/st (+36 %)
Gevalia mellanrost: 114:44 kr/kg (+57 %)

(Pensionärsorganisationen PRO presenterar varje år en matkasse som redovisar priser från olika butiker runt om i landet. Vanligtvis gör de inköpen i november och presenterar sina siffror i januari.)

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.