Annie Lööf växte upp i Maramö, dotter till kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson. Hon följde i hans fotspår och gjorde karriär inom Centerpartiet. Från 2011 till och med efter valet 2022 var hon partiledare. Det har varit en tid kantad av personliga framgångar för Lööf, och politiskt kaos för Sverige. Problemen som uppstått under hennes tid som partiordförande har runnit av henne som vatten på en gås. Islamister, pedofiler, massövervakning, massinvandring, inget har hindrat henne från att fortsätta bygga sitt personliga varumärke.

Nu när hon avgått som partiledare kan det vara läge att ta en titt på skandalerna som präglat hennes tid i rampljuset.

FRA-skandalen

Lööf var kritisk till den föreslagna lagstiftningen om FRA 2007. Lagen berörde signalspaning och underrättelseverksamhet på kabelburen trafik, som telefon och internet, över Sveriges gränser. Lagen fick massiv kritik för att vara integritetsinskränkande, då oskyldiga medborgare riskerade kartläggas.

Lööf var under den här tiden integritetspolitisk talesperson för Centerpartiet. 2008 låg förslaget uppe för omröstning igen, och efter en återremiss med ett par mindre förändringar röstades det igenom. Lööf och hennes nära vän inom partiet Fredrick Federley röstade för, trots att de profilerat sig som motståndare tidigare.

Båda överlevde svekdebatten, men Federley kom att lämna politiken efter en annan skandal.

Annie Lööfs nära vän Fredrick Federley

Federley och Lööf är nära förtrogna sedan tiden kring 2006 då de tillsammans startade Liberala gruppen, för liberalt sinnade människor i och utanför riksdagen. Båda är förknippade med Stureplanscentern, en nyliberal fraktion inom partiet som på flera sätt bröt med mycket av partiets ursprungsdemografi, bönderna.

Båda hade sedan en toppkarriär inom partiet. Lööf blev näringsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2011. Federley valdes in i EU-parlamentet 2014 och blev omvald 2019. Han blev också andre vice partiordförande 2015. Man kan lugnt säga att Lööf och Federley under det senaste decenniet stått varandra nära och haft ett enormt inflytande över partiet.

Men i december 2020 tog Federleys politiska karriär slut. Det avslöjades att han hade haft en nära relation med en dömd barnvåldtäktsman. Mannen hade flyttat in hos Federley, som även har en ung dotter.

Vad visste Annie Lööf? Det är ännu höljt i dunkel, men några dagar innan avslöjandet skrev hon en debattartikel där hon krävde högre prioritet för att utreda sexbrott mot barn. Vilket kan tolkas som att hon förberedde sig för en skandal. Hon lyckades hålla sig från att dras med i Federleys fall.

Radikal islamism

Att man får tycka vad man vill och leva precis den livsstil man tycker är bäst, har dragits till sin spets inom Centerpartiet. Under Annie Lööfs tid som partiledare har en stor mängd islamister kandiderat för partiet på olika nivåer. Det har oftast krävts granskning utifrån för att uppdaga detta.

Ett bra exempel är Mikhail Yüksel, numera partiledare för Nyans. 2018 var han andranamn på riksdagslistan i Göteborg, men uteslöts ur partiet för sitt samröre med turkiska nationalisterna Grå vargarna.

Den skolning Yüksel fick i Centerpartiet var viktig när han startade Nyans, som 2022 firade stora framgångar i invandrarförorter runtom i landet.

Någon annan betalar

I augusti 2012 sparkade Lööf Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet. Det hade framkommit att myndigheten brutit mot sina egna regler om representation och lagt 16 miljoner på fester, hotellbesök och konferenser.

Men, Lööf hade själv också gjort fel. Hon hade låtit Näringsdepartementet stå för notan för restaurangbesök åt hennes egen stab. Lööf var vid tiden för detta Näringsminister. Centerpartiet fick snällt betala tillbaka pengarna till departementet. Det rörde främst en nota för en julfest, som redovisats som ett seminarium.

Dessutom blev näringsdepartementet anmälda till Justitieombudsmannen av Aftonbladet. Detta då man fördröjt utlämnandet av offentliga handlingar som låg till grund för tidningens granskning.

Dessutom blev regeringen anmäld till Konstitutionsutskottet av Leif Pagrotsky (S). Detta då Lööfs pressekreterare förekommit Aftonbladets granskning genom att meddela Sveriges Radios Ekot-redaktion först. Till dem påstod Hultgren att man gjort en intern utredning om notorna. Grundlagsvidrigt, menade Pagrotsky.

Men detta var inget som satte käppar i hjulet på Lööfs karriär.

Gymnasielagen

Den enorma invandringsvågen som kom 2015 gav efterdyningar i svensk politik. Ett politiskt slagfält blev om gruppen som kallas ensamkommande. Själva utgav de sig för att komma från Afghanistan. Men det visade sig att de flesta var hazarer från Iran. Gruppen saknade i praktiken asylskäl, men någon utvisning blev det inte tal om, mycket tack vare ett intensivt kampanjande från Centerpartiet. Man anslöt sig här till den S-ledda regeringens hållning.

Lösningen blev den hårt kritiserade gymnasielagen, som tillfälligt gav fortsatt uppehållstillstånd till ensamkommande, förutsatt gymnasiestudier. Den blev till nya gymnasielagen, som godkändes i migrationsöverdomstolen 2018.

2020 ställde man sig tvekande till regeringens nya förslag om ändringar i lagen. Här kunde man börja märka en skiftning i den tidigare helt invandringsliberala attityden. En av Lööfs nära allierade Johanna Jönsson, även hon en del av Stureplanscentern, lämnade politiken helt 2021. Hon var tidigare migrationspolitisk talesperson för partiet och Lööfs högra hand i invandringsfrågor.

Citatet som försvann

2013 sade Lööf ”Jag äter hellre upp min högra sko än blir ett stödhjul åt Socialdemokraterna.” Citatet blev omtalat och har dykt upp varje gång Centerpartiet gjort eftergifter åt Socialdemokraterna under åren efter Alliansens valförlust 2014. MUF anordnade en kampanj med skoinsamling åt Lööf 2019, något hon besvarade med ”Jag tilreder en skopytt.”

Men, plötsligt var det inte Lööf som sagt de bevingade orden. I juni 2021 tog hennes tidigare presschef Anna-Karin Nyman på sig skulden och sade att Lööf själv kanske hade valt egna ord, men att hon uttalade sig å partiledarens vägnar. Påpassligt att det uppdagades ett år innan valet. För i augusti meddelade Lööf, till synes utan förankring i partiet, att hon ville sitta i en Socialdemokratisk regering.

Toppstyrning i partiet

I mars 2022 rapporterades det att 15 personer har sagt upp sig från partiets kansli sedan förra hösten. Flera har också sjukskrivit sig på grund av hög arbetsbelastning.

Flera tidigare anställda berättade för Aftonbladet att det finns en ledartrojka som toppstyr partiet. Det är också förbjudet att föra interna diskussioner om partiets politiska vägval. Detta är något som även personer som fortfarande är anställda bekräftar.

Lööf verkade hålla i taktpinnen med fast hand, även när marken skakade lyckades hon hålla sig kvar. Hela debatten om hur partiet skulle gå vidare efter ett eventuellt partiledarbyte förhalade hon till efter sitt avhopp. Kaoset i partiet får andra reda ut.

Tappar fattningen i debatt

Hur uttrycker du dig?!?

Det är det numera klassiska utfallet mot Jimmie Åkesson i en debatt inför valet 2018. Åkesson menade att vissa invandrare har svårt att få jobb för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige. Det fick Lööf att gå i gång på alla cylindrar.

Självupptagen in i det sista

Något som präglade Lööfs partiledarskap var odlandet av den egna personkulten. Likt influensers skapade hon en egen Youtube-kanal. Där kunde man bland annat se Lööf kommentera sina egna insatser i debatter.

I sitt avskedstal var fokuset också på hennes egen säkerhet. Den har hon givetvis råd att betala mycket för, jämfört med en vanlig person. Hon nämner ingenting om utvecklingen i landet och den eskalerande grova brottsligheten med rån, mord och gängkriminalitet.

I P1-morgon lägger hon ut texten om hot mot sig själv och sin familj. Men ingen reflektion över sitt och Centerpartiets ansvar för samhällsutvecklingen.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.