Vi tittar närmare på Hedvig Lindahls situation i Djurgården. Förstod hon inte hur supportrar fungerar i Stockholm? Och, Kylian Mbappés nya transsexuella flickvän har skapat rubriker. Dessutom kommenterar vi den eskalerande tränarkarusellen i europeiska toppklubbar, och det kommande VM i Qatar.

Pengarna styr

Det har riktats hård kritik mot klubbar som Juventus och Real Madrid som vill se en ny europeisk superliga. Mycket av kritiken är välriktad, många vill inte se klubbar lämna sina inhemska ligor.

Ett stort problem som just nu verkar olösligt är att Premier League så fundamentalt gått om övriga storligor ekonomiskt. Under sommaren lade klubbarna i Premier League 24 miljarder kronor på spelarköp, summan för La Liga, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 blir tillsammans 25 miljarder.

Det kommer se ganska likt ut kommande kanske fem år spår jag. Spanska klubbar är erkänt bra i cuper. Men, pengarna i Uefas turneringen kommer inte väga upp mot de inhemska intäkterna i Premier League. Det kan mycket väl bli så att även klubbar i andraligan The Championship på allvar kan konkurrera med klubbar i de andra ländernas högstaligor.

Vad kan man göra åt detta? Det är en mycket bra fråga. En stor anledning till Premier Leagues framfart är pengar från gulfstaterna, Saudiarabien och USA. Skulle man strypa utländska investeringar till europeisk fotboll helt skulle situationen se helt annorlunda ut.

Kylian Mbappés transsexuella flickvän

Kylian Mbappé är Frankrikes störste fotbollsspelare just nu. Hade han inte spelat med Messi och Neymar i PSG hade han garanterat varit nummer ett där med.

Att han är den första stora spelaren som rent tekniskt har en homosexuell relation är förvånande. Och, kanske inte helt klarlagt. Men nyheten kom i början av september, att den 23-årige Mbappé dejtar transkvinnan Ines Rau. Rau är modell och genomförde könsbyte för drygt femton år sedan.

Rau är född av algeriska föräldrar i Frankrike 1990. Hon har bland annat stått modell för Playboy och varit månades Playmate, november 2017. Även Mbappé har utländskt påbrå från Kamerun och Algeriet (berber).

Knappast kulturer som man förknippar med öppen homosexualitet, även om deras hemland Frankrike är känt för att vara liberalismens vagga.

Hedvig Lindahl gör sig obekväm i Djurgården

I juni skrev målvakten Hedvig Lindahl på för Djurgården, som spelar i Damallsvenskan. Lindahl har en lång och framgångsrik karriär, med 181 landskamper på kontot.

Men tiden i Stockholmsklubben har nog inte blivit som hon tänkt. Förutom fem raka förluster i serien har hon också fått mycket kritik av supportrar.

Det började med att hon sågade klubbens träningsfaciliteter, och sade sig varit helt ointresserad när frågan om Djurgården dök upp. Det som övertygade henne var klubbens vision för henne, och målvaktstränare Andreas Isaksson.

I sin andra match för klubben väntade lokalrivalen Hammarby. Inför derbyt hyllade hon Hammarbys framgångsrika publikrekrytering, något som inte togs väl emot i egna led.

Klubbens sportchef Jean Balawo sade då att man skulle prata med henne och förklara hur supporterkulturen fungerar i Stockholm, något man inte hunnit med.

Kritiken kom också efter att hon efter förlusten mot Hammarby tog sig tid att signera en målvaktslandslagströja åt en pojke på läktaren. Pojken var Hammarbyare. Inte uppskattat bland fansen, som precis fått se sig besegrade med 3–0 i derbyt.

Nyligen sade sig Lindahl ha fått ”en tuff insikt i hur det funkar i supporterkulturen, tvingats fråga mig själv var jag står i det hela och många saker har hänt de här första veckorna.”

Vi får se hur Lindahls tid i Djurgården fortlöper, i dagarna blev det klart att man värvat in en till målvakt i truppen.

Sparkade tränare

Tomas Tuchel fick nyligen sparken från Chelsea. Det är inte direkt ovanligt att tränare får sparken, men det finns ändå en tydlig trend här.

Den yttersta gräddan av toppklubbar i Europa tycks sparka tränare oftare nu. Undantagen är Jürgen Klopp och Pep Guardiola som ofta gör åtminstone 4 säsonger i rad i sina klubbar. Och såklart Deigo Simeone som tränat Atletico Madrid sedan 2011.

Storklubbarna strömlinjeformas allt mer, spelartrupperna kan innehålla ett dussin olika nationaliteter. I Premier League är nästan alla tränare utlänningar, speciellt om man räknar in skottar och walesare. Tränarjobbet påminner allt mer om helt andra branscher, där toppjobb annonseras på en internationell marknad.

Det har gått knackigt för Silvio Berlusconis Monza. En poäng på sex matcher i sin historiska debutsäsong i Serie A räckte för att ge tränaren Giovanni Stroppa sparken.

Monza är annars mest känt för sin Formel1-bana och är i praktiken en förort till Milano. Även Silvios son Paolo är involverad i klubben som hedersledamot i styrelsen. Tidigare sportchefen i Milan Adriano Galliani är vd i klubben.

Känslan är att klubben inte hör hemma på den nivån. Likt andra klubbar i Lombardiet som Como och AlbinoLeffe passar man bättre som rekreationsklubbar för storspelare som vill varva ned i lägre divisioner.

Vem längtar efter VM i Qatar?

Att VM i Qatar närmar sig ligger inte direkt i luften. Höstvindar och regn, ett kallare och mer ombytligt väder är det sista som får en att tänka på världens största fotbollsturnering. Turneringen i Qatar blir unik som det första VM att inte hållas under sommaren. Alla arenor är nybyggda, pr-vinsten för Qatar kan knappt mätas i pengar. Det första muslimska land att arrangera VM och man är före både Saudiarabien och Iran. Eller för den delen Marocko och Algeriet, där det faktiskt finns en genuin fotbollskultur.

Jo, det har funnits befogad kritik mot detta VM, på alla nivåer. Men, det spelar ingen roll, eftersom turneringen kommer gå av stapeln som planerat. Det ekonomiska övertaget från gulfstaterna kommer öka som det ser ut nu.

 

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.