All ära åt filosofiska, historiska och politiska kreatörer, men ibland sitter man där och har svullat i sig så mycket information av blandad kvalitet att man blott vill kräkas och då behöver man den mentala ekvivalenten till en fasta.

Det ideala är givetvis att packa ned spritbrännaren och kåsan och vanka ut i skogen och koka sig en kopp kaffe när man sitter på en stubbe och njuter av fåglarnas kvitter men det är inte alltid man har tid eller helt enkelt orken göra det. Då finns den rekorderlige norrlänningen Erik Normark där för oss.
Normark gör alla de där skogs-, fjäll- och skärgårdsutflykterna som vi drömmer om. Till fots, på skidor, på skridskor och i kajaken så utforskar han sitt närområde runt Skellefteå i korta turer blandat med längre vistelser i Sarek och de andra magnifika nationalparkerna som Norrland kan bjuda på.

Människor i fjällen med kamera i handen är ingen bristvara, det som särskiljer Normark från alla andra är hans fantastiska känsla för att fånga det vackra och stämningen i varje miljö han befinner sig i både visuellt men, kanske ännu viktigare, även auditivt. Man både ser och hör att man är där ute med honom och allt som saknas är egentligen dofterna. Han har även den stora disciplinen att låta naturen tala för sig själv. Som en riktig norrlänning så är han fåordig och de ord han säger är alltid av värde och yttrade i lugn och ro. Han är Sveriges egna zenmunk i skogen. Ibland låter han stycken av egenkomponerad musik berika filmerna och då han gör det smälter de ihop med den naturliga ljudmiljön så att det berikar upplevelsen.

Det finns helt enkelt ingen annan på Youtube som kommer i närheten av att fånga naturen på det sätt som Normark gör och han gör det helt utan att söka sig till de spektakuläraste platserna. Den enkla skogen, den lilla tjärnen, bäcken som lugnt porlar fram eller den anspråkslösa kobben i skärgården, han visar magin i sådana enkla platser som vi alla har inom räckvidd. Man behöver inte nödvändigtvis ta sig till Sarek eller Abisko för att hitta de sagolika miljöerna, man behöver inte bestiga de svåraste topparna eller gå på de längsta lederna för att uppleva naturen. En stubbe, en brasa och en kopp kaffe räcker långt.

Några av mina personliga favoriter bland hans videos är:

Skidturen genom Muddus nationalpark som är nära mina egna hemtrakter.  Scenen med stugan som i vintermörkret lyses upp av sin öppna spis är nog en av de vackraste som filmats.

Skridskoturen på den frusna älven.

Blåsig vinterdag i vindskydd

Tre dagars höstvandring i skogen

Det är inte många kreatörer som får mina surt förvärvade riksdaler men Normark är en av dem och det är ett billigt pris att betala för alla de ovärderliga små stunder av ro som han skänkt mig och den inspiration han skapat inom mig för att ge mig ut i naturen. Så hoppa in på hans Youtubekanal eller Patreon och njut av naturen.