17:30 Filip: Talmansvalen är nu klara. Andreas Norlén får fortsatt förtroende och väljs till talman.

Kenneth G Forslund (S) valdes till förste vice talman.

Julia Kronlid (SD) valdes till andre vice talman, efter två omröstningar. I första omröstningen fick hon 173 röster, men hade behövt 176. Tre ledamöter från Kristerssons koalition valde att rösta blankt. I andra omröstningen fick hon 174 röster och blev vald, då 347 ledamöter totalt röstade.

Omröstningen om tredje vice talman går även den till minst två omröstningar. Detta då varken Kerstin Lundgren (C) eller Lotta Johnsson-Fornarve (V) fick en majoritet i det första försöket. Inte heller andra försökte gav en vinst för någon av kandidaterna. I tredje rundan valdes slutligen Lundgren.

21 september

09.00 Filip: Partiet Nyans tar plats i Landskrona och Botkyrka kommunfullmäktige. Man kommer också överklaga rösträkningen i Malmö kommun, om man inte kommer in. Just nu saknas 0,07 procent, alla distrikt är inte räknade.

14 september

19.40 Josefin: Valet avgjort

M+KD+SD+L får 176 mandat.

S+V+MP+C får 173 mandat.

Den preliminära mandatfördelningen blir:

M 68

KD 19

SD 73

L 16

S 107

V 24

MP 18

C 24

16.30 Filip: Anna König Jerlmyr erkänner sig besegrad och avgår som finansborgarråd i Stockholms kommun. Hon säger sig inte vilja sitta i opposition i fyra år. Både M och den styrande koalitionen som helhet har backat. Enligt König Jerlmyr är en förklaring Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna på riksnivå.

Vi har haft svårt att förtydliga att vi i Stockholm inte tänker samarbeta med SD, det borde vi ha gjort bättre, det är viktigare än någonsin att tydligt ta avstånd från SD. Men det har varit en svår balansgång, säger hon till DN.

13 september

13.40 Josefin: Företrädare för de partier som är tänkta att ingå i en högerregering säger inte så mycket nu på tisdagsförmiddagen. M är tysta, Åkesson&Bylund från SD har mest talat med media om att de inte ätit isterband (Åkesson), och att de ska äta isterband (Bylund) – den senare har också meddelat en skara journalister att han är bakfull.

L däremot har glatt förkunnat att de förväntar sig ministerposter – och att de anser posten som utbildningsminister given för sin del. Man får nästan känslan av att de börjat träta internt om vem som ska ha den.

12.05 Josefin: Stockholmarna lär få se ännu fler cykelbanor i sin stad de kommande fyra åren. Miljöpartiet som styrt Stockholm i allians med borgerliga partier känner nu vart vinden blåser i staden, men vill sitta kvar vid makten och söker därför samarbete med S, V och MC.

– Väljarna vill se en förändring, säger partiets toppkandidat Sandra Ivanovic Rubin, till Dagens ETC:

08.00 Boris: I går skilde det 47.000 röster mellan blocken. Sena förtidsröster samt utlandsröster återstår att räkna. Det rör sig om minst 200 000 röster. Dessutom ska de röster som ogiltigförklades vid räkningen i vallokalerna kontrolleras av länsstyrelserna. Det rör sig om 90 000 röster.

I valet 2018 ogiltigförklarades 80 000 röster. 30 procent godkändes senare av länsstyrelserna.

12 september

17.50 Josefin: Tidigare under dagen har en av de stora frågorna varit att L vägrar gå med på att SD ingår i regeringen. Nu verkar det som om SD internt inte är eniga om de ska ingå i Kristerssons regering.

Enligt AB har SD:s vice ordförande i samtal med M förklarat att regeringsplatser inte är nödvändiga.

Men i morse förklarade SD:s partisekreterare Richard Jomshof att det är självklart att man vill diskutera ministerposter.

SD:s stabschef Linus Bylund säger apropå det att: ”Jomshof pratar ganska mycket. Punkt”.

Vad Åkesson själv tycker i frågan vet ingen säkert just nu, möjligen inte han själv heller.

16.08 Josefin:

Göran Greider utnämner sig själv och DN:s politiska redaktör Amanda Sokolnicki till ”anti-SD-blocket”.

Tänk nu inga småaktiga tankar typ – det där var ju inget hinder att tala om – det är ju inte som betongsuggorna på Drottninggatan precis.

Det intressanta med bilden är i stället följande.

Till höger ser ni en man med tillgång till varje kultursida i landet – och han utnyttjar dem också.

Finns heller inte en tv-eller radio-studio där det inte finns en kaffemugg som inte är märkt med hans namn.

Amanda Sokolnicki kontrollerar landets största tidnings ledarsida.

De två har en monumental plats i medial.

Just nu pågår det så kallade eftervalsananlyser. Politiker frågar sig vad de gjort rätt eller fel, beroende på om det gått bra och dåligt.

Vore det då inte naturligt att Greider och Amanda Sokolnicki frågade sig:

”Vi som syns och hörs överallt – varför lyssnade inte tillräckligt många på våra argument?”

Ett möjligt svar på den frågan är att ledar- och kulturskribenter inte i första hand får betalt för att ha rätt, de får betalt om de skriver som de som äger och kontrollerar media vill att de ska skriva.

Det är inte givet att det sammanfaller med vad majoriteten uppfattar som rätt och viktigt för dem som ingår där (vilket inte betyder att majoriteten alltid har rätt – men ska man leka politisk tänkare måste man nog försöka skaffa sig en fri och självständig position – fri från vad de som kontrollerar samtalet tycker, och fri från vad folkmajoriteten tycker).

Men Göran hålla sig inom den fålla Magda byggt (även om han ibland försöker stånga lite mot stängslet för att visa självständighet), och Amanda får snällt hålla sig inom av Bonniers angivna ramar.

Ledar- och kulturskribenter gör aldrig eftervalsanalyser av sig själv, kanske tänker de: ”Men jag går ju redan hos en psykoanalytiker, samt en familjeterapeut – det måste väl räcka med att de analyserar mig?”

15.07 Filip: Läget för AfS i kommunvalen just nu:

Alvesta 0,3%, Gotland 0,3%, Grums 0,6%, Håbo 0,3%, Hässleholm 0,5%, Ljungby 0,4%, Olofström 0,4%, Ragunda 0,3%, Sundsvall 0,3%, Säffle 0,2%, Tierp 0,4%.

14.30 Josefin: 400 000 elever röstade i det svenska skolvalet, som genomfördes på 1580 gymnasie- och högstadieskolor.

Störst blev M följt av SD. Greta Thunbergs skolstrejkande verkar inte ha haft effekt på MP:s siffror.

M fick 27 procent, SD 21, S 16, KD 9, V 8, C 8, MP 4, L 4

13.52 Filip: Det ser inte ut att gå bra för Fi. Man åker ur fullmäktige i nio kommuner. Förutom tidigare nämnda Stockholm åker man också ur i Göteborg.

Den tidigare partiledaren Gudrun Schyman uteslöts ur Fi våras. Men, veteranen har blivit återvald i Simrishamns kommun, där Fi nu åkt ur. Hon kandiderade nu för Klimatinitiativ Simrishamn. Fyra nya år för Schyman således.

13.38 Josefin: Valdeltagandet i år blev rekordlåga 81 procent. Samtidigt var antalet blankröster rekordhögt: 59 000.

13.20 Josefin: Annie Lööf förklarar i SvD att hon tänker sitta kvar som partiledare.Uttalandet kommer helt opåkallat eftersom ingen vad jag vet frågat sig vad hon ska göra nu efter valnatten. Ingen bryr sig, möjligen inte ens hennes partimedlemmar. Hon bara finns där, men är redan på något sätt bortglömd, eller snarare borträknad. Så man förstår hennes behov av att uttala sig.

Hon förklarar också för SvD att dörren till M inte är stängd, bara M inte släpper in SD i regeringen.

13.00 Josefin: Jens Holm, riksdagsman för V angriper Nooshi Dadgostar och ger henne skulden för partiets klena resultat – han gör det i en intervju i ETC.

Jens har inte mycket till övers för tanken på att ett vänsterparti ska vara arbetarnas parti för han säger:

”Strategin att försöka vinna manliga bruksortsväljare har inte fungerat. Vi har förlorat unga progressiva över hela landet, men inte vunnit några nya väljare. Det visar att det var katastrofalt dåligt att lägga om en omtyckt och respekterad klimatpolitik för att förvandla den till en industripolitik som folk inte har förstått.”

Det han då inte gillar är Nooshis turné bland svenska bruksorter, där hon besökte industrier.

Vi får anta att Jens hellre hade sett att Nooshi limmat fast sig på vägbanan framför en ambulans eller brandbil för att rädda någon hotad art av insjömusslor.

12.27 Peter: Alla distikt har räknats i Malmö kommun. S, V och MP samlar 49,7 procent av rösterna men det är fortfarande oklart om de uppnår en majoritet i kommunfullmäktige. Socialdemokraternas starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh måste dessutom bestämma sig för om hon ska överge den gångna mandatperiodens mittensamarbete med Liberalerna. Till Sydsvenskan säger hon:

– Vi har samarbetat i flera mandatperioder i olika konstellationer. Vårt besked inför valet har varit att vi är öppna för egentligen alla samarbeten utom med Sverigedemokraterna.

Trot att Partiet Nyans blev näst största parti i Rosengård klarar det inte 3-procentsspärren och får vänta på sin plats vid Malmös köttgryta.

(210 av 210 valdistrikt räknade)

Socialdemokraterna: 30,7 % (−0,4)
Moderaterna: 19,5 % (−1,2)
Sverigedemokraterna: 15,1 % (−1,2)
Vänsterpartiet: 13,5 % (+2,4)
Miljöpartiet: 5,5 % (+0,1)
Liberalerna: 4,9 % (−1,1)
Centern: 3,8 % (−0,4)
Partiet Nyans: 2,8 % (+2,8)
Kristdemokraterna: 2,2 % (−0,1)
Övriga partier: 2,1 % (+1,0)

 

12.09 Peter: En mild vänstervind blåser in över Göteborg men det är fortfarande oklart vilka partier som kan bilda styre i kommunen. S, V och MP har fått 48,1 procent av rösterna och kommer förmodligen att misslyckas knappt med att erövra majoriteten i kommunfullmäktige.

Centern i staden har sagt sig vara ovilliga att regera med stöd av SD och sitter nu i en vågmästarroll (eller tungan på vågen-roll). Kommunalrådet Emmyly Bönfors uttalar sig i Göteborgs–Posten:

– Jag resonerar precis som inför valet: jag är beredd att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. Förstahandsvalet är alliansen i och med att vi har många frågor som vi är överens om, men samtidigt vill jag ha igenom så mycket Centerpolitik som möjligt.

Till samma tidning deklarerar Socialdemokraternas Jonas Attenius att Alliansen har fallit.

(407 av 411 valdistrikt räknade)

Socialdemokraterna: 26,5 % (+6,0)
Moderaterna: 17,1 % (+2,6)
Vänsterpartiet: 15,7 % (+3,1)
Sverigedemokraterna: 10,8 % (+2,5)
Demokraterna: 6,2 % (−10,8)
Miljöpartiet: 5,9 % (−1,0)
Liberalerna: 5,6 % (−1,6)
Kristdemokraterna: 4,2 % (+0,9)
Centern: 4,0 % (oför.)
Partiet Nyans: 1,5 % (+1,5)
Feministiskt Initiativ: 0,8 % (−1,5)
Övriga partier: 1,8 % (−1,0)

 

12.05 Boris: Kristerssons problem med att få ihop en regering blir tydliga redan innan rösträkningen är riktigt klar.

Representanter för L säger nu på förmiddagen klart och absolut nej till SD i regeringen.

SD svarar att L har ”SD-tourette” och att de själva gärna sitter i regering med L.

Samtidigt har SD överlämnat en kravlista till M.

Det hela kan tolkas som att L spelar motstånd mot SD i regeringen för att få fler ministerposter. När de fått det får SD vara med.

På samma sätt kan SD:s kravlista tolkas, den kan hanteras med ministerposter.

Det hela blir inte en fråga om politik utan om att säkra bra platser åt det egna partiet. Politiken är underordnad detta.

12.00 Filip: Vi har gått igenom Allsvenskan, där nästan hela omgång 22 är färdigspelad. Och visar vilka som styr kommunerna lagen hör hemma i. Det är just nu stark moderat representation i tabelltoppen.

Djurgården, Stockholm, Moderaterna

Häcken, Göteborg, Moderaterna

Hammarby, Stockholm, Moderaterna

AIK, Solna, Moderaterna

Malmö, Malmö, Socialdemokraterna

Göteborg, Göteborg, Moderaterna

Kalmar, Kalmar, Socialdemokraterna

Mjällby, Sölvesborg, Sverigedemokraterna

Elfsborg, Borås, Socialdemokraterna

Sirius, Uppsala, Socialdemokraterna

Värnamo, Värnamo, Centerpartiet

Norrköping, Norrköping, Socialdemokraterna

Varberg, Varberg, Moderaterna

Degerfors, Degerfors, Vänsterpartiet

Helsingborg, Helsingborg, Moderaterna

Sundsvall, Sundsvall, Socialdemokraterna

Sju lag kommer från Moderatstyrda kommuner. Sex från socialdemokratiskt styrda. Ett från vänsterstyrt, ett från centerstyrt och ett från sverigedemokratiskt styrd. Vi kan notera att valdistriktet Mjällby m fl också är SD:s starkaste i hela Sölvesborgs kommun.

11.55 Filip: Kommuner där MED får fler eller tar nya mandat, i nuläget:

Höör: 5.1% Karlshamn: 3.3% Laholm: 9,4% Österåker: 2.2%.

11.48 Peter: Särskilt utsatta områden, del 4 – övriga landet

Det finns fem särskilt utsatta områden utanför de tre storstadsområdena:

Gottsunda, Uppsala
Skäggetorp, Linköping
Vivalla, Örebro
Norrby, Borås
Hässleholmen/Hulta, Borås

Gottsunda sticker ut med en något mer varierad röstbild. Övriga områden påminner mer om storstädernas utsatta områden med mycket stark vänsterdominans och framgångar för Nyans/övriga partier. Nyans verkar gå särskilt bra i Vivalla där Övriga partier samlar 22,8 procent. I valkretsen Hässleholmen-Våglängdsgatan i Borås spräcker Socialdemokraterna 60-procentsvallen.

Nedan ett nedslag i en valkrets i respektive utsatt område:

Gottsunda centrum, Uppsala
Socialdemokraterna: 34,3 %
Vänsterpartiet: 23,0 %
Sverigedemokraterna: 9,4 %
Moderaterna: 7,5 %
Miljöpartiet: 5,5 %
Kristdemokraterna: 4,2 %
Liberalerna: 4,1 %
Utvecklingspartiet Demokraterna: 3.3 %
Centern: 3,2 %
Partiet Nyans: 2,9 %
Feministiskt Initiativ: 0,7 %
Medborgerlig samling: 0,3 %
Partiet Vändpunkt: 0,3 %
Landsbygdspartiet Oberoende: 0,1 %
Övriga partier: 1,2 %

Skäggetorp 1 (Skäggetorp C), Linköping
Socialdemokraterna: 50,4 %
Vänsterpartiet: 13,5 %
Sverigedemokraterna: 11,0 %
Moderaterna: 7,1 %
Kristdemokraterna: 4,2 %
Linköpingslistan: 3,2 %
Miljöpartiet: 3,0 %
Centern: 2,7 %
Liberalerna: 1,0 %
Övriga partier: 3,8 %

Vivalla östra, Örebro
Socialdemokraterna: 40,4 %
Vänsterpartiet: 16,5 %
Centern: 5,7 %
Sverigedemokraterna: 3,9 %
Kristdemokraterna: 3,1 %
Örebropartiet: 3,0 %
Moderaterna: 2,2 %
Miljöpartiet: 2,0 %
Liberalerna: 0,3 %
Övriga partier: 22,8 %

Norrby Norra, Borås
Socialdemokraterna: 53,3 %
Vänsterpartiet: 17,8 %
Sverigedemokraterna: 7,9 %
Moderaterna: 6,6 %
Partiet Nyans: 5,1 %
Miljöpartiet: 3,9 %
Centern: 2,8 %
Liberalerna: 1,3 %
Kristdemokraterna: 1,1 %
Övriga partier: 0,2 %

Hässleholmen-Våglängdsgatan, Borås
Socialdemokraterna: 60,0 %
Vänsterpartiet: 12,8 %
Moderaterna: 6,9 %
Partiet Nyans: 6,5 %
Sverigedemokraterna: 4,8 %
Kristdemokraterna: 3,3 %
Centern: 2,7 %
Miljöpartiet: 1,9 %
Liberalerna: 1,1 %
Övriga partier: 0,0 %

 

11.19 Peter: Särskilt utsatta områden, del 3 – Malmö

Det finns tre särskilt utsatta områden i Malmö:

Södra Sofielund (Seved)
Nydala/Hermodsdal/Lindängen
Rosengård, Malmö

Södra Sofielund är ett extremt starkt fäste för Vänsterpartiet där det får en tredjedel av rösterna. I Rosengård centrum får Partiet Nyans över 30 procent, men Socialdemokraterna och resten av vänsterblocket samlar ändå 63,7 procent av de boende i valkretsen. Högerblocket skrapar ihop 5,3 procent.

Nedan ett nedslag i en valkrets i respektive utsatt område:

Södra Sofielund-Seved
Vänsterpartiet: 33,3 %
Socialdemokraterna: 28,0 %
Sverigedemokraterna: 10,2 %
Miljöpartiet: 8,0 %
Moderaterna: 7,9 %
Partiet Nyans: 3,7 %
Centern: 3,3 %
Liberalerna: 1,4 %
Kristdemokraterna: 1,2 %
Övriga partier: 3,1 %

Nydala Sydost
Socialdemokraterna: 42,8 %
Sverigedemokraterna: 17,4 %
Vänsterpartiet: 13,0 %
Partiet Nyans: 10,4 %
Moderaterna: 8,6 %
Miljöpartiet: 2,6 %
Centern: 2,0 %
Kristdemokraterna: 1,5 %
Liberalerna: 0,4 %
Övriga partier: 1,4 %

Rosengård Centrum
Socialdemokraterna: 38,3 %
Partiet Nyans: 30,9 %
Vänsterpartiet: 11,9 %
Miljöpartiet: 11,4 %
Moderaterna: 3,2 %
Centern: 2,1 %
Sverigedemokraterna: 1,7 %
Kristdemokraterna: 0,4 %
Liberalerna: 0,0 %
Övriga partier: 0,1 %

 

11.09 Josefin: Jag sitter ute på Arlanda för att försöka få intervjuer med bland annat Jan Guillou och Jonas Gardell – de har ju lovat att lämna landet om det inte blir röd-grön seger. Frågan är bara hur Guillou ska få med sig alla jakttroféer på planet. Har han chartrat eget transportplan enkom för de uppstoppade björnarna och hjortarna? När det gäller Gardell tänker ni att honom är det ingen att vänta på vid Arlanda – han tar väl av miljöskäl tåget när han emigrerar. Men – han har faktiskt sagt att han tänker dra till Kanada, och jag tror inte han och Mark vill skumpa på tåg eller guppa på en båt hela vägen.

Under min väntan läser jag morgonens ledar- och kultursidor.

I DN vill ledaskribenten Erik Helmerson att valets utgång ska innebära att Magda och Ulf tar varann i hand och bildar regering. Skulle bli lite av ”Runaway Bride” över det hela. Men skulle vara kul att se minerna hos de andra partierna när de blir stående vid altaret. På kultursidorna i tidningen låtsas man nu inte om att det varit val, trots att de sidorna de senaste veckorna handlat mer om valet än om kultur. Men skribenterna kanske inte kommit igång än och hämtat sig efter valvakornas efterfester?

AB:s ledarsida hävdar Zina Al-Dewany att de verkliga vinnarna var Lööf och Stenevi eftersom ”de stod upp för något”. Peter Gustavsson hävdar att ”Valet är över, nu måste hatet och ilskan bort”. Ska vi tolka det som att han vill att Strandhäll och Morgan beläggs med munkavle på Twitter? Tidningens kultursida missar att det varit val och toppar med en recension med rubriken: ”De måste faktiskt inte ligga med varandra”. Eller är det ett budskap kopplat till DN:s förslag om en allians mellan Magda och Ulf, typ: ”Ni kan bilda regering utan att ha sex”. Men tänk om de vill det – det har viskats till mig att Magda brukar rodna lite, och fnittra när hon och Ulf stöter på varandra i riksdagshuset och stannar och pratar, och Ulf brukar sträcka på sig lite extra vid de tillfällena.

Expressens ledarsida oroar man sig för att det inte ska finnas någon som står i valstugorna om fyra år. Medlemmar av alla partier har hotats under årets valkampanj, en till exempel med att hans mamma ska våldtas. Det måste vidtagas åtgärder, säger Expressen. Fin tanke, då kan alla ni som oroar er för förnedringsrån, våldtäkt, skjutningar och misshandel se till att ni står i en valstuga – konstant – och delar ut flygblad – då kommer ni att stå under det beskydd för valarbetare som Expressen ska driva fram genom texter på sin ledarsida. Inte heller på Expressens kultursida uppmärksammas att det varit val, trots att sidan varit genompolitiserad under hösten. Hade alla Stockholms kulturedaktioner en gemensam efterfest i natt någonstans på söder?

SvD har inte lyckats samla sig till en eftervalsledare, kanske förvirrade över att M inte blev största borgerliga parti. På kultursidan har man dock en intressant artikel på morgonen efter valet. Oskar Hultin Bäckersten viftar bort idéen om att den politiska debatten är polariserad:

”När partierna behöver skilja ut sig från varandra med andra medel än tydliga ideologiska skillnader, kan resultatet bli att polariseringen skenbart ökar, när tonläget höjs. Men i hyperpolitisk anda motsvaras inte de retoriska konflikterna av substantiella politiska skillnader.”

Alltså, alla tycker ungefär lika, och ju mer lika de verkar vara desto högre måste de skrika åt varandra för att vi ska tro att det finns några större skillnader.

11.02 Filip: Uppdatering om Stockholms kommun och region.

Socialdemokraterna gör ett kanonval i kommunen. Moderaterna backar, precis som i riksdagsvalet. Sverigedemokraterna ökar marginellt och når bara halva siffran för riksgenomsnittet där man ligger över 20 procent. Noterbart är också att Fi får lämna kommunfullmäktige, då man kom under spärren på tre procent.

Hur mandatfördelningen blir är inte klarlagt just nu, men S, V och MP får tillsammans ungefär 50 procent när 457 av 598 distrikt är räknade. Det kan bli svårt att få en egen majoritet för något av blocken. Anna König Jerlmyr (M) har inte gett upp hoppet utan vill försöka förhandla och sitta kvar som borgmästare. Moderaternas resultat ser ut att bli det sämsta kommunen sedan 1970.

2018 blev MED största parti i övriga, med 0,44 procent. Det är just nu svårt att veta om partiet nått två procent, då både Nyans och AfS ställt upp. Nyans har firat stora framgångar i vissa invandrartäta distrikt.

Kommunvalet

Socialdemokraterna 29,2 (22,3)

Moderaterna 18,7 (20,98)

Vänsterpartiet 14,9 (13,03)

Liberalerna 8,2 (10,08)

Sverigedemokraterna 8 (7,96)

Centerpartiet 6,8 (7,89)

Miljöpartiet 6,1 (8,33)

Kristdemokraterna 3,9 (5,05)

Feministiskt initiativ 1,2 (3,3)

Övriga 3,0 (1,08)

Regionvalet Stockholm

Det ser jämt ut mellan blocken i regionen och ingen kan för närvarande få majoritet. S, V och MP får just nu 72 mandat, vilket är tre från den majoritet som behövs. Borgarna kan få en majoritet om man samarbetar med SD.

Socialdemokraterna 32,9 (26,23)

Moderaterna 20,8 (22,27)

Sverigedemokraterna 11,1 (9,74)

Vänsterpartiet 10,6 (10,57)

Kristdemokraterna 6,9 (7,74)

Liberalerna 6,1 (8,01)

Centerpartiet 5,9 (8,01)

Miljöpartiet 3,7 (5,63)

Övriga 2,1 (0,72)

10.45 Peter: Särskilt utsatta områden, del 2 – Göteborg

Det finns fem särskilt utsatta områden i Göteborg:

Bergsjön
Biskopsgården
Hammarkullen
Hjällbo
Lövgärdet

Miljöpartiet har några starka fästen i Nordöstra Göteborg. Partiet Nyans är starka i Hjällbo. Sverigedemokraterna går anmärkningsvärt bra i Lövgärdet.

Nedan ett nedslag i en valkrets i respektive utsatt område:

Östra Göteborg, Bergsjön Östra
Socialdemokraterna: 40,8 %
Vänsterpartiet: 21,8 %
Partiet Nyans: 12,9 %
Miljöpartiet: 6,9 %
Sverigedemokraterna: 4,9 %
Moderaterna: 3,9 %
Centern: 3,1 %
Kristdemokraterna: 1,6 %
Feministiskt initiativ: 1,6 %
Liberalerna: 0,6 %
Demokraterna: 0,4 %
Övriga partier: 1,4 %

Västra Hisingen, Biskopsgården Norra
Socialdemokraterna: 30,3 %
Vänsterpartiet: 22,1 %
Partiet Nyans: 12,7 %
Moderaterna: 10,8 %
Sverigedemokraterna: 8,0 %
Miljöpartiet: 5,8 %
Demokraterna: 3,8 %
Liberalerna: 2,0 %
Centern: 2,0 %
Kristdemokraterna: 0,8 %
Feministiskt initiativ: 0,6 %
Övriga partier: 1,0 %

Nordöstra Göteborg, Hammarkullen Centrum
Socialdemokraterna: 35,9 %
Vänsterpartiet: 23,3 %
Miljöpartiet: 10,7 %
Partiet Nyans: 10,7 %
Moderaterna: 7,9 %
Sverigedemokraterna: 4,1 %
Centern: 3,0 %
Kristdemokraterna: 1,3 %
Demokraterna: 0,9 %
Liberalerna: 0,6 %
Feministiskt initiativ: 0,6 %
Övriga partier: 1,1 %

Nordöstra Göteborg, Hjällbo Södra
Socialdemokraterna: 31,0 %
Partiet Nyans: 22,9 %
Vänsterpartiet: 21,4 %
Miljöpartiet: 9,9 %
Moderaterna: 4,4 %
Sverigedemokraterna: 3,8 %
Centern: 2,2 %
Kristdemokraterna: 1,8 %
Liberalerna: 0,5 %
Demokraterna: 0,5 %
Feministiskt initiativ: 0,0 %
Övriga partier: 1,5 %

Nordöstra Göteborg, Lövgärdet C
Socialdemokraterna: 40,4 %
Vänsterpartiet: 22,2 %
Sverigedemokraterna: 12,0 %
Partiet Nyans: 10,2 %
Moderaterna: 6,5 %
Miljöpartiet: 1,8 %
Centern: 1,5 %
Liberalerna: 1,0 %
Demokraterna: 1,0 %
Kristdemokraterna: 0,6 %
Feministiskt initiativ: 0,3 %
Övriga partier: 2,4 %

 

10.12 Peter: Särskilt utsatta områden, del 1 – Stockholm

Det finns sex särskilt utsatta områden i Stockholmsområdet:

Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Alby, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

De gröna vänsterpartierna Miljöpartiet och Centern är svaga i Stockholms utsatta områden. Kristdemokraterna är starka i söder, inte minst i Södertälje, tack vare syrianer och assyrier.

Nedan ett nedslag i en valkrets i respektive utsatt område:

Kista 20 Husby Centrum
Socialdemokraterna: 39,0 %
Vänsterpartiet: 28,6 %
Sverigedemokraterna: 7,7 %
Moderaterna: 7,5 %
Centern: 2,1 %
Miljöpartiet: 2,0 %
Kristdemokraterna: 2,1 %
Liberalerna: 2,0 %
Feministiskt initiativ: 0,3 %
Övriga partier: 8,7 %

Spånga 17 Rinkebysvängen Norra
Socialdemokraterna: 34,3 %
Vänsterpartiet: 22,3 %
Moderaterna: 5,2 %
Sverigedemokraterna: 3,8 %
Centern: 3,4 %
Miljöpartiet: 2,1 %
Kristdemokraterna: 1,0 %
Liberalerna: 0,7 %
Feministiskt initiativ: 0,5 %
Övriga partier: 6,9 %

Albydalen Centrum/Rotemannen
Socialdemokraterna: 47,9 %
Vänsterpartiet: 19,3 %
Sverigedemokraterna: 6,7 %
Moderaterna: 5,9 %
Kristdemokraterna: 5,9 %
Miljöpartiet: 4,6 %
Liberalerna: 1,4 %
Centern: 1,3 %
Tullingepartiet: 0,1 %
Övriga partier: 6,9 %

Fittja Värdshusvägen
Socialdemokraterna: 41,8 %
Vänsterpartiet: 17,7 %
Moderaterna: 13,1 %
Kristdemokraterna: 4,7 %
Sverigedemokraterna: 4,4 %
Miljöpartiet: 4,1 %
Centern: 1,9 %
Liberalerna: 0,9 %
Tullingepartiet: 0,2 %
Övriga partier: 11,3 %

Hallunda Centrum
Socialdemokraterna: 40,0 %
Vänsterpartiet: 14,7 %
Sverigedemokraterna: 11,9 %
Moderaterna: 11,7 %
Kristdemokraterna: 10,8 %
Miljöpartiet: 2,0 %
Centern: 2,1 %
Liberalerna: 0,8 %
Tullingepartiet: 0,3 %
Övriga partier: 5,7 %

Södertälje 55 Ronna Norra
Socialdemokraterna: 41,0 %
Kristdemokraterna: 16,1 %
Moderaterna: 11,5 %
Vänsterpartiet: 9,7 %
Sverigedemokraterna: 6,8 %
Miljöpartiet: 4,5 %
Liberalerna: 2,7 %
Centern: 2,7 %
Realistpartiet: 2,7 %
Telgelistan: 0,0 %
Övriga partier: 2,3 %

 

10.03 Filip: Inget av småpartierna lyckades ta sig in i riksdagen. Men flera firade triumfer i kommunvalet. Medborgerlig Samling lyckades fördubbla sig i Laholm. Det innebär fyra mandat, i den Halländska kommunen.

09.45 Filip: Örebropartiets firar stora framgångar det här valet och går fram starkt i både kommun och region.

Kommunfullmäktige

I kommunen går man fram starkt och preliminärt ökar man sina mandat från två till fem. Man är nu femte största parti, bara 0,4 procent efter Vänsterpartiet och 2,7 efter Sverigedemokraterna.

Resultat med 2018 års resultat inom parentes:

Socialdemokraterna 30,6 (32)

Moderaterna 17 (17,6)

Sverigedemokraterna 10,7 (9,92)

Vänsterpartiet 8,4 (8,13)

Örebropartiet 8 (3,01)

Centerpartiet 7,5 (8,43)

Liberalerna 6,8 (7,18)

Kristdemokraterna 5,9 (7,73)

Miljöpartiet 3,7 (5,09)

Övriga 1,5 (0,52)

Region Örebro

Partiet ställde också upp i regionvalet. I år fick man 4,6 procent av väljarna vilket preliminärt ger tre mandat, från noll 2018.

Resultat med 2018 års resultat inom parentes:

S 32,1 (34,49)

Moderaterna 18,5 (18,2)

Sverigedemokraterna 14,6 (12,54)

Vänsterpartiet 7,8 (8,31)

Kristdemokraterna 6,6 (7,65)

Centerpartiet 6,4 (7,59)

Liberalerna 4,8 (5,48)

Örebropartiet 4,6 (1,26)

Miljöpartiet 2,9 (3,61)

Rädda Akutsjukhusen 0,8

Landsbygdspartiet Oberoende 0,4 (0,37)

Övriga 0,6 (1,76)

Moderaterna och Liberalerna säger till Nerikes Allehanda att man vill återuppväcka Alliansen i kommunen. Tidigare har den styrts av C i samarbete med S.

SD går fram en knapp procent i kommunen, samtidigt som Örebropartiet mer än fördubblas. Enligt kommunrådet Helena Ståhl har ÖP bara kopierat deras politik:

De har ju i mångt och mycket kopierat vår politik vilket gör att dom som tycker om vår politik kanske även tycker om Örebropartiet i viss utsträckning. Men det är som sagt för att de använder väldigt mycket av vår politik och presenterar den som sin, säger Helena Ståhl.

00.40 Därmed avslutar vi vår valbevakning för kvällen. Tack för att ni följt oss. Vi återupptar bevakningen i morgon.

00.35 Boris: Valmyndigheten meddelar att ett färdigt resultat föreligger först på onsdag. Det återstår cirka 250 000 röster att räkna. En tredjedel av dessa röster är utlandsröster, resten är sena förtidsröster.

Med tanke på att M+SD+L+KD nu leder med tre mandat är det inte sannolikt att S+V+Mp+C kan få tillräckligt många röster för att segra. M brukar ta en tredjedel av utlandsrösterna.

00.32 Peter: 37 av 74 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Umeå:

Socialdemokraterna: 36,2 %
Moderaterna: 18,2 %
Vänsterpartiet: 12,6 %
Centern: 8,5 %
Sverigedemokraterna: 6,8 %
Miljöpartiet: 6,1 %
Kristdemokraterna: 3,7 %
Liberalerna: 3,6 %
Demokratiska sekulära socialister arbetarepartiet: 3,4 %
Feministiskt initiativ: 0,3 %
Övriga partier: 0,7 %

00.22 Peter: När 166 av 210 distrikt är räknade i Malmös kommunval ser Sverigedemokraterna ut att backa med 1,1 procentenheter till 15,2 procent. Övriga i högerblocket backar också. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med 1,7, 0,1 respektive 1,3 procentenheter.

Vänsterpartiet går framåt med 2,3 procentenheter och Partiet Nyans går från noll till 3,1 procent av rösterna.

00: 20 Filip: Rättvisepartiet socialisterna ligger på 3,4% i Haninge kommun med hälften av distrikten räknade. Övriga partier i Järfälla ligger just nu på 4,9%, både MED och Nyans lär finnas i den stapeln. I Nacka ligger Nackalistan på 22,3% och lär bli näst största parti efter Moderaterna. MED ligger just nu på 0,9% i Nynäshamn.

00.07 Peter: Nooshi Dadgostar tar Vänsterpartiet bakåt på riksnivå. 2018 fick partiet 8,0 procent av rösterna, och nu ser partiet ut att få 6,7 procent. I Göteborgs kommunval går det åt andra hållet. Daniel Bernmar leder partiet från 12,6 procent 2018 till 15,6 procent i detta val (när 319 av 411 valdistrikt är räknade).

00.02 Josefin: Stenevi och Bolund framträder på valvakan. Bolund har Strandhäll-ögon och förklarar att MP fått ”svenska folkets stöd”. Alla jublar. Har de inte sett resultaten hittills?

Bolund gör också ett stort retoriskt misstag när han säger att partiet ”varit nere för räkning”. Ledare för MP bör undvika r-ordet annars påminns vi alla bara om våra elräkningar.

23.54 Josefin: MP dansar just nu till Rednex på sin valvaka i Stockholm. För en gångs skulle blir en analys omöjlig.

Väldigt många män med rakade huvuden omger Annie Lööf på C-valvakan – om det inte vore för männens hörselsnäckor skulle man kunna tro att hon startat en buddistsekt – erfarenheten av att leda en sekt har hon ju förvisso redan.

23:53 Filip: Örebropartiet har just nu 4,7% av rösterna i valet till Region Örebro, med ungefär en fjärdedel av distrikten räknade.

I kommunfullmäktige ligger man just nu på 8%, med mer än hälften av distrikten räknade.

23.49 Peter: 134 av 212 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Malmö:

Socialdemokraterna: 31,1 %
Vänsterpartiet: 16,3 %
Moderaterna: 18,6 %
Sverigedemokraterna: 14,9 %
Vänsterpartiet: 13,8 %
Miljöpartiet: 5,5 %
Liberalerna: 4,6 %
Centern: 3,7 %
Partiet Nyans: 3,4 %
Kristdemokraterna: 2,2 %
Övriga partier: 2,2 %

 

23.48 Peter: 211 av 411 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Göteborg:

Socialdemokraterna: 27,2 %
Vänsterpartiet: 16,3 %
Moderaterna: 16,1 %
Sverigedemokraterna: 10,5 %
Demokraterna: 6,1 %
Miljöpartiet: 6,0 %
Liberalerna: 5,4 %
Kristdemokraterna: 4,0 %
Centern: 3,8 %
Partiet Nyans: 2,0 %
Feministiskt initiativ: 0,8 %
Övriga partier: 1,8 %

23.36 Peter: 15 av 59 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Sundsvall:

Socialdemokraterna: 41,2 %
Moderaterna: 16,8 %
Sverigedemokraterna: 16,2 %
Vänsterpartiet: 7,3 %
Kristdemokraterna: 6,3 %
Centern: 5,6 %
Liberalerna: 3,7 %
Miljöpartiet: 2,2 %
Alternativ för Sverige: 0,3 %
Övriga partier: 0,4 %

23.34 Peter: 25 av 81 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Jönköping:

Socialdemokraterna: 30,4 %
Moderaterna: 16,9 %
Sverigedemokraterna: 15,3 %
Kristdemokraterna: 13,6 %
Centern: 8,2 %
Vänsterpartiet: 6,8 %
Liberalerna: 4,1 %
Miljöpartiet: 3,3 %
Kommundemokraterna: 0,5 %
Medborgerlig Samling: 0,2 %
Kommunistiska Partiet:0,2 %
Feministiskt initiativ: 0,1 %
Övriga partier: 0,4 %

23.33 Peter: 38 av 94 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Helsingborg:

Socialdemokraterna: 33,8 %
Sverigedemokraterna: 22,0 %
Moderaterna: 20,4 %
Vänsterpartiet: 6,5 %
Kristdemokraterna: 4,2 %
Liberalerna: 4,1 %
Centern: 3,6 %
Miljöpartiet: 3,0 %
Övriga partier: 2,4 %

23.33 Boris: Enligt Svt:s Valu skulle S+MP+V+C fått 57 procent av rösterna – om bara kvinnor fått rösta.

23.30 Josefin: Vänsterpartiet måste en framträdande roll i en rödgrön om det blir en sådan, säger partisekreteraren Hanna Gedin.

Men det säger de i samband med varje val.

Hittills har det inte blivit så. De brukar nöja sig med att få ta en fika med för tillfälligt ledig S-minister.

Vänsterpartister säger också att de rödgröna kommer att säkra sin seger när utlandsrösterna räknas. Det strider mot all tidigare erfarenhet – men det kan ju finnas stora grupper tidigare inte kända svenskar boende i Venezuela och på Kuba och i Zimbabwe.

23:21 Filip: Stockholms kommun med 192 av 598 distrikt räknade. Fi ser ut att lämna kommunfullmäktige, i nuläget.

S 28,7%

M 17,9%

V 16,1%

SD 8,3%

L 7,4%

C 6,5%

MP 5,9%

KD 3,8%

Fi 1,2%

Övriga 3,1%

23.20 Peter: 28 av 102 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Örebro:

Socialdemokraterna: 30,7 %
Moderaterna: 16,7 %
Sverigedemokraterna: 10,6 %
Vänsterpartiet: 8,4 %
Örebropartiet: 7,9 %
Centern: 7,6 %
Liberalerna: 6,9 %
Kristdemokraterna: 6,5 %
Miljöpartiet: 3,6 %
Övriga partier: 1,2 %

23.15 Peter: 36 av 105 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Linköping:

Socialdemokraterna: 28,8 %
Moderaterna: 19,5 %
Sverigedemokraterna: 12,0 %
Linköpingslistan: 9,1 %
Centern: 7,0 %
Vänsterpartiet: 7,0 %
Miljöpartiet: 6,0 %
Liberalerna: 5,0 %
Kristdemokraterna: 4,8 %
Övriga partier: 0,8%

23:16 Filip: Fi har kommenterat det nuvarande läget i rösträkningen för riksdagen och säger att det är hoppfullt att rödgröna leder. Detta var dock innan högerblocket tog ledningen.

Partiets toppkandidat i Göteborgs kommun Soraya Post avslöjades i veckan ha delat en film som stöttar romani kris. Alltså romernas egen domstol. Post var tidigare EU-parlamentariker för partiet.

23:15 Filip: Uppdatering från Uppsala och Norrköping.

Uppsala kommun

S 27,2%

M 15,8%

V 13%

SD 12%

C 8,4%

KD 7,4%

MP 5,1%

L 4,4%

Utvecklingspartiet demokraterna 2,5%

Partiet Nyans 1,6%

Landsbygdspartiet Oberoende 0,9%

Fi 0,7%

MED 0,4%

Övriga 0,5%

Norrköping

S 29,1%

SD 19,8%

M 19,1%

V 11,3%

KD 6,3%

C 5,3%

L 3,5%

MP 2,7%

Landsbygdspartiet Oberoende 0,4%

Övriga 2,6%

23.08 Peter: 154 av 411 valdistrikt har räknats i kommunvalet i Göteborg:

Socialdemokraterna: 27,6%
Vänsterpartiet: 16,6 %
Moderaterna: 15,5 %
Sverigedemokraterna: 10,6 %
Miljöpartiet: 6,0 %
Demokraterna: 5,8%
Liberalerna: 5,3%
Kristdemokraterna: 4,0%
Centern: 3,8%
Partiet Nyans: 2,2%
Feministiskt initiativ: 0,8%
Övriga partier: 1,8%

23.05 Josefin: DN har börjat trösta sina läsare. Nyss skrev kulturchefen Wiman en krönika med rubriken: ”I årets val klev vi över en ny tröskel – nu gäller det att begränsa skadan”, alldeles innan hade ledarskribent Helmerson levererat text med rubriken: ”Demokrati är att bli besviken”.

I månader har vi hört att koncentrationsläger kommer att uppföras om regeringen faller. Nu verkar det hela kunna hanteras med Salubrin och ett plåster på själen.

22.51 Boris: Nu är AB:s Anders Lindberg i studion. Han har slutat vara ideolog och blivit talmystiker. Säger att det är svårt att vinna en tredje mandatperiod. Verkar dyster. Förlorar S ser vi här deras försvarslinje: det var inte fel på politiken. Det var en mandatperiod för mycket bara.

22.48 Boris: Och nu gick lag SD+M+KD+L upp i ledningen även när det gäller mandat och har 176 mandat mot andra lagets 173.

22.45 Nu leder SD+M+L+KD i procent, men det skiljer fortfarande ett mandat. Men klyftan minskar.

22.40 Josefin: Jag ska sluta vara ironisk. Nu dök Maud Olofsson upp i rutan. Vem härnäst? Adelsohn?

22.30 Josefin: Ett märkligt blått sken skimrar och liksom vibrerar i både KD:s och M:s valvakelokaler. Samma blåa sken man kan se på offentliga toaletter där man vill förhindra att narkomaner tar en spruta. Brottas partierna med drogproblem?

22:22 Filip: Översikt över Nyans framgångar i förorter runt Stockholm och Uppsala.

Botkyrka

Albydalen Ö 5,9%

Stockholm stad, Yttre Västerort

Kista Akalla C 11,3%

Kista Trondheimsgatan 17,4%

Kista Oslogatan 11,3%

Spånga Hjulsta V 14,1%

Spånga Rinkebysvängen N 23 %

Spånga 12 Nydal 13,2%

Stockholm stad, Östra Söderort

Vantör Rågsved N 7,5%

Vantör Rågsved S 5,2%

Stockholm stad, Västra Söderort

Skärholmen Portholmsgången mfl 8,2%

Skärholmen Ekholmshöjden 8,3%

Skärholmen Skärholmen S 6,4%

Skärholmen Vårberg S 8%

Skärholmen Bredäng mellersta 5,9%

Skärholmen Vårberg C 6,1%

Huddinge

Vårby gård östra 6,9%

Flemingsberg norra 6,2%

Haninge

Haningen Brandbergen N 5,6%

Uppsala

Gränby sydvästra 10,5%

Valsätra sydvästra 11%

22.14 Peter: Med 175 av 411 räknade distrikt i Göteborg har S 29,4 %, M 17,0 %, SD 15,1 %, V 13,6 %, MP 7,2 %, C 5,4 %, L 5,3 %, KD 4,1 % och Övr 2,9 %. Obs! riksdagsvalet.

22.12 Peter: Det blir ingen riksdagsplats för partiet Nyans från valkretsen Malmö kommun. Med 56 av 212 räknade distrikt har Övriga partier 3,8 procent, vilket är långt ifrån 12-procentsspärren.

Partiet kan glädja sig åt att det får 28,2 procent av riksdagsrösterna och 30,9 procent av kommunrösterna i Rosengård centrum. I Kryddgården Södra får partiet 14,5 respektive 15,6 procent.

22.11 Peter: I valdistriktet Nordöstra Göteborg, Gårdsten Centrum, får Övriga partier 16,8 procent av rösterna. Där är även kommunvalet räknat och där skrivs det ut att Partiet Nyans får exakt samma siffra: 16,8 procent.

22.07 Josefin: Litet märkligt att i valreportagen nu under kvällen låter man uttjänta, milt sagt mindre lyckade  politiker uttala sig om läget i valet – som om de på något sätt vore visa äldre statsmän: Sahlin, Wetterstrand, Borg och Bildt.

Nu väntar jag bara på att Maud Olofsson ska komma upp ur källaren där hon väl fortfarande odlar EU-finansierad svamp.

En del säger sig ha sett Federley stryka omkring på C:s valvaka – tror jag inte på. Han passar istället förstås på att sitta barnvakt åt C-folk som vill vara med på vakan.

21.53 Boris: S-ideologen Daniel Suhonen hyllar Magda i Svt och hävdar att S siffror beror på Anderssons ”allvar och ansvarstagande”. Där bärgade Suhonen lite mer anslag från rörelsen till de egna tankesmedjorna.

Strax därefter dyker Staffanstorps starke man Sonesson (M) upp i rutan: ”Nu dansar vänstern, men när utlandsrösterna är räknade tar vi över.”

21.51 Boris: Efter 1800 räknade distrikt:

S 30,1 procent

V 7,8 procent

MP 5,3 procent

C 6,8 procent

L 4,4 procent

KD 5,3 procent

M 17,7 procent

SD 20,8 procent

21.45 Peter: Rösterna i riksdagsvalet är räknade i förortsdistriktet Gårdsten västra i Göteborg. Största partier: S 40,2 procent, V 19,9 %, SD 14,4 % och M 9,4 %.

Noterbart är att kategorin Övriga partier får 7,2 procent av rösterna.

21.36 Boris: Så röstar utrikesfödda – S och V skulle få ensam majoritet (enligt Svt:s Valu)

S 38 procent av rösterna

V  18 procent av rösterna

SD 12 procent av rösterna

21.30 Boris: Efter 500 räknade distrikt. L åker ur – som det ser ut nu.

S 30,1 procent

V 7,9 procent

MP 4,9 procent

C 7,1 procent

L 3,7 procent

KD 5,5 procent

M 16,3 procent

SD 22,3 procent

21:22 Filip: AfS uppmärksammar att en person som vid ett tillfälle försökt förhindra flygbladsutdelning nu är röstmottagare.

 

21.06 Boris: När en procent av rösterna är räknade hamnar L och MP under fyraprocentsspärren. Men det är bara små distrikt på landsbygden som räknats, inte precis de starkaste fästena för de partierna.

20.51 Peter: Representanter för Partiet Nyans blev under dagen avvisade av väktare när de kampanjade utanför en vallokal på Rosengårdsskolan i Malmö.

20.43 Boris: I Svt:s och Fyrans reportage från partiernas centrala valvakor märker man att stämningen är god överallt. Det viktiga är ju inte att vinna och gripa makten, det viktigaste är hålla sig kvar i riksdagen. Om man sitter i opposition eller i regering är inte det avgörande, förstahandsmålet är att partiapparaten kan få sin försörjning tryggad.

20.34 Boris: Skillnaden i blocken är knappt 20 000 röster om man utgår från Svt:s vallokalsmätning.

I mätningen ingår inte den okända faktorn utlandsröster samt sena förtidsröster, totalt beräknas det röra sig om 200 000 röster. Som vi tidigare påpekat har moderaterna varit största parti tidigare med cirka en tredjedel av rösterna.

Så en förändring mellan blocken är inte omöjlig under de kommande dagarna.

20.15 Peter: Göteborgsposten rapporterar att den gamle folkpartisten Olle Rudholm i Göteborg har röstat. Olle är 105 år och har röstat på Folkpartiet och Liberalerna sedan 1936. Statsvetaren Sören Holmberg har dödförklarat Göteborgsliberalismen men Olle Rudholm lever.

20.00 Boris: Svt:s vallokalsmätning:

S 29,3 procent

V 7,0 procent

MP 5,8 procent

C 7,7 procent

L 4,7 procent

KD 5,2 procent

M 18,8 procent

SD 20,5 procent

176 mandat till S+V+MP+C

173 mandat till SD+M+KD+L

Att M inte blev större än SD lär betyda att Ulf Kristersson avgår – om inte ikväll så snart.

19:40 Filip: Gustav Kasselstrand har lagt sin röst.

Ilan Sadé visar upp en present från en väljare.

Gudrun Schyman delar ett inlägg av Klimatalliansen om hur man röstar.

Fi Stockholms Paulina Sokolow vill se ett vänsterstyrt Stockholm utan vårdkollaps:

19.28 Peter: Socialdemokraterna i Malmö höll på att tappa makten 2018. Alliansen såg en möjlighet att ta över makten med stöd av SD, och skulle då kunna styra med ett mandats övervikt. Efter stormiga förhandlingar slutade allt med att Liberalerna valde att byta sida och stödja S. De båda partierna styr i en egen mittenkoalition.

Socialdemokraterna har haft makten i Malmö kommun, i olika samarbeten, sedan 1994. L:s starke man Roko Kursar har sagt att han förstavalet är att ingå i ett borgerligt styre, men det sa han för fyra år sedan också.

Partiet Nyans hoppas att komma in i kommunfullmäktige och för att få ett mandat behövs drygt 6 000 röster. S har backat i alla kommunalval sedan 1994 och nu måste de svara upp mot detta nya hot som riskerar att “stjäla” invandrarröster.

19.20 Boris: Nu börjar siffror komma från Svt:s vallokalsundersökning, de pekar på att:

• 38 procent har bytt parti.

• 27 procent bestämde sig sista veckan.

• 10 procent har bytt politiskt block.

Bland dem som bytt block kan man utgå från att en stor del är S-väljare som gått till SD, och L-väljare som gått till C.

Enligt vallokalsundersökningen var L- och MP-väljare vanligast bland dem som bestämde sig sista veckan.

När det gäller dem som har bytt parti finns det många flöden. De vanligaste är nog arbetarväljare som går till SD, besvikna vänstersocialdemokrater som går till V (på grund av Nato), socialliberaler som går till C (av fruktan för SD). I tidigare val har det varit vanligt att de som har sympatier för de stora partierna S och M taktikröstat på andra mindre partier för att hålla dem kvar i riksdagen. Med dagens läge är det tveksamt om det varit speciellt vanligt i årets val. Svårt att se att M-väljare  vill se SD bli större – och röstar därför på sitt vanliga parti.

19.05 Boris: S har personer på sin valvaka i Stockholm som sitter och sista-minuten-ringer väljare, och frågar om de röstat.

Om den uppringde svarar nej är ju frågan vad argumentet blir för att få dem att gå och rösta?

Och vem skulle vilja rösta på ett parti som utstrålar så total desperation att de ringer någon timme innan vallokalerna stänger?

Men ska vi gissa på att de som säger sig vara beredde att rösta blir hämtade med taxi av Annika Strandhäll?

18.56 Peter: M, KD och L kan tänka sig att styra vidare i Göteborg med stöd av SD. Centerpartiet har, som på riksplanet, tagit avstånd från sådana idéer. Vid en oklar maktbalans efter valet är det inte otroligt att C hoppar över till den andra sidan.

18.48 Peter: Göteborg har haft ett splittrat och intressant kommunfullmäktige den senaste mandatperioden med fem block. Tre av dem har bestått av partier som ingen velat samarbeta med: Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna. De två största blocken har utgjorts av de styrande allianspartierna M, L, C och KD, respektive V, MP och FI.

Efter förra valet blev V, MP och FI större än S, men S ville inte tillåta att de mindre partierna dikterade villkor. Därför gjorde de slut med S. Alliansen har delvis styrt med vänsteroppositionens tillåtelse men har också sökt stöd hos Demokraterna och SD. Socialdemokraterna och Demokraterna har hittat samsyn i olika frågor flera gånger under mandatperioden.

Opinionsmätningarna under våren och sommaren har visat att S, V och MP gått mot runt 50 procent av mandaten, och tipset har varit att Göteborg ska få tillbaka det rödgröna styre staden hade mellan 1994 och 2018. GP/Sifos sista mätning visar dock att S backar, och att S, V, MP skulle få 45,5 procent. En viss osäkerhet har alltså inträtt.

18.35 I Svt:s valvaka konstateras just nu att valkampanjen påmint om en amerikansk presidentvalskampanj. Partiledarna sägs ha varit både statsmannalika och folkliga. Vi bad vår skvaller- och stilkolumnist berätta om sitt intryck. Hon kommer att återkomma senare också under kvällen och bedöma partiledarnas kläder och allmänna framtoning.

18.40 Josefin: Chefredaktören har bett mig kommenterare hur jag uppfattat partiledarnas försök att bygga personliga varumärken under de senaste veckorna. Jag har därför tittat på tre partiledardebatter, och många valfilmer samt lyssnat på ett stort antal intervjuer. Det är uppenbart att de alla försöker framstå som lugna, trygga och stabila – för att locka till sig väljare som själva känner sig oroliga och vilsna; och som undrar vad som händer i världen och Sverige. Partiledarna försöker vara moderliga och faderliga i framtoningen – men det blir mest lite ”Löjliga familjerna” över det hela, och så här uppfattar jag dem:

Magdalena Andersson: Påminner om en förälder som på jobbet försöker sälja saker som barnens idrottsklubbar kränger för att få in pengar – det kan vara bingolotter, en platta med kokosbollar eller ett tiopack tubsockor.

Alla har redan köpt förra månaden och tittar bort. Tubsockorna fick hål på stortån efter tre dagars användning, kokosbollarna smakade tandkräm och hade konsistensen av torkad sådan. Aldrig vann man på bingolotten.

Magdas insäljning präglas av att hon är medveten om detta, och den är därför inte speciellt entusiastisk, och genomförs med insikten om att hon kommer att bli tvungen att köpa allt själv.

Igen.

Märta Stenevi & Per Bolund: Du har mött dem förr. Mamman och hennes son från Jehovas vittnen som ringer på och vill komma in och prata om domedagen. Mamma Märtas min är sträng och kroppsspråket hotfullt, men samtidigt verkar hon hoppfull – som om hon var säker på att hon, och bara hon, kan vara säker på att överleva apokalypsen. Du kommer på dig själv med att tänka: ”Vill jag verkligen överleva domedagen om det innebär att bara jag och hon befolkar världen?”

Sonen Per framför samma budskap som mamman, som noga inpräntat budskapet om översvämningar och allt förtärande bränder i honom. Men hans nervösa skratt visar att han inte riktigt förstår vad han säger, men han säger det han förväntas säga – för han vet att mamma Märta annars inte spar på riset.

Nooshi Dadgostar: Ilsken tonåring som inte får veckopengen höjd. Det har blivit dyrare att få gubbarna på bänken vid bolaget att köpa ut åt henne inför helgens fester, och veckopengen räcker inte längre. Hon vet att det argumentet inte biter på pappa och mamma så hon försöker med: ”Men ba va, vet ni vad medlemskap i Greenpeace och Amnesty kostar!? Bryr ni er inte om andra, skiten ni i vad som händer i världen!?” Sympatipoäng till henne dock. Vem har inte varit i samma sits.

Annie Lööf: Hästtjejen som vill bli medlem i ridklubben på den nya orten men får veta att alla platser i klubben, liksom stallplatserna är upptagna. Blir dock inte nedslagen eftersom hon får veta att det finns en ny sport som heter käpphästridning, och startar därför en förening som hon kommer att styra med järnhand, alltmedan hon för alla förklarar att: ”Det här är också en ridsport”.

Johan Pehrsson: Den förvirrade – och avlägsna – släktingen på den årliga familjeträffen. Ingen vet riktigt vem han är, eller vem han är släkt med och hur. Har i årtionden velat hålla tal på släktträffen, men aldrig släppts fram. När han äntligen får möjligheten visar det sig att han glömt vad det var han ville säga.

Ulf Kristersson: 18-åringen, som nyss tagit körkort och vill låna familjens bil, men hela hans gestalt – när han ställer frågan – utstrålar osäkerhet (eftersom han vet att det kommer att bli ”nej”). Hans lite barnsliga framtoning bara förstärks av försöken att verka lugn och vuxen. Fortsätter att köra raggarrunda på elsparkcykel.

Ebba Busch: Tonårstjejen som viger all sin fritid åt scoutrörelsen. Den första som berövats sitt medlemsskap som Blåvinge därför att hon är alltför hurtig. Gjorde sig också känd för att under en övning i hur man slår knopar ha så svårt för att förstå hur man skulle göra att hon slog knut på sig själv. Blev dock färdig först av alla i gruppen och menade därför att hon klarat provet bäst.

Jimmie Åkesson: Den i skolan mobbade killen som kommer tillbaka efter sommarlovet, då han under två månader tränat, ätit råa ägg och proteinpulver; nu är han muskulös och tror att han ska bli upptagen i gemenskapen – men upptäcker och inser att han inte varit mobbad på grund av att han är spinkig.

18.16 Josefin: Någon har viskat i mitt öra att MP kommer att genomföra sin valvaka på Globen. Nej, nej, inte arenan – utan på hotell Globen som ligger intill. Jag är lite förundrad. Hade tippat att de skulle samlas ute i det fria, och i lä av ett vindskydd dricka örtte och lyssna på sammanräkningen med hjälp av en gammal transistorradio. Nu vakar de istället på ett hotell placerat bredvid en stor motorväg – märkligt. Men det kanske är ett undermetvetet val präglat av de dåliga siffrorna för partiet. Hotellet ligger mellan Slakthusområdet och Skogskyrkogården.

18:05 Filip: Enligt Nyans partiledare Mikail Yüksel kommer partiets röster levereras i ”särskilda påsar”. Enligt Valmyndigheten är Nyans ett så kallat rapportparti i bland annat Västra Götaland, där man beräknas ta ett kommunmandat. Men partiet är inte ett rapportparti till riksdagen.

17.35 Filip: Region Stockholm leds just nu av M, L, KD, C och MP. Finansregionråd och landstingsstyrelsens ordförande är Iréne Svenonius (M). Svenonius tid på posten har kantats av kritik rörande sjukvården, speciellt angående Nya Karolinska sjukhuset. Den autonoma vänstern har vandaliserat hennes hus

De fem största kommunerna i Stockholms län, exklusive Stockholm stad, visas nedan. Tillsammans har de drygt 410 000 invånare.

Huddinge. Kommunstyrelsens ordförande har sedan 2009 varit Daniel Dronjak (M)*. Moderaterna har styrt i olika konstellationer senaste mandatperioderna, senast med lokalpartierna Drevvikenpartiet och Huddingepartiet.

*Dronjaks bror Oscar är gitarrist och grundare av hårdrocksbandet Hammerfall.

Nacka. Har styrts av borgarna sedan 2006, kommunstyrelsens ordförande är Mats Gerdau (M). Sverigedemokraterna har i två val växt på borgerliga partiers bekostnad.

Solna. Har styrts av borgerliga partiet sedan 1998, två gånger har kommunstyrelsens ordförande varit liberaler/folkpartister. Kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) har suttit sedan 2012.

Järfälla. 2018 tog borgerliga partier över styret från Socialdemokraterna. Kommunen har växlat fram och tillbaka regelbundet sedan 1994. Emma Feldman (M) är kommunstyrelsens ordförande.

Botkyrka. Styrdes 2010 till 2018 av S, V och MP. 2018 styrs kommunen av S, KD, MP, L och C i en blocköverskridande allians. Marcus Ekman (S) är kommunstyrelsens ordförande.

17.15 Josefin: Greta Thunberg lade sin röst i dag iförd munskydd. Eftersom covidlarmen ju är avblåsta får vi anta att hennes vallokal hade råkat placeras på en infektionsklinik.

17.05 Josefin: Ulf Kristersson har nyss förklarat att han inte kommer att avgå om hans sida inte får tillräckligt många röster för att kunna bilda regering. Det är svårt att tänka sig något som gör att Kristersson avgår. Han har väntat så länge på att bli partiordförande, kan vänta ännu längre på att bli statsminister. Han är den svenska politikens svar på prins Charles. Och de gillar ju båda att avbildas när de är ute i naturen.

16.50 Boris: Landets synskadade har kunnat få valsedlar sig tillsända i kuvert som är punktskriftsmärkta. Uppenbarligen har det rått organisationskaos på valmyndigheten – för nu har Synskadades riksförbund upptäckt att det ligger fel valsedlar i kuverten – och synskadade kan därför ha röstat på ett annat parti än vad de ville rösta på. Det finns inga uppgifter om det finns något system i felaktigheterna – och om något speciellt parti därför gynnats.

16:45 Filip: Anna König Jerlmyr, Stockholms borgmästare, avgår vid en eventuell valförlust. Hon vill inte sitta i opposition en gång till.

Gustav Kasselstrand (AfS) vill ställa förre statsministern Fredrik Reinfeldt inför riksrätt.

Örebropartiet har uppmärksammat misstänkt valfusk i två vallokaler.

Totalt ställer 24 lokalpartier upp i Stockholms län:

Tullingepartiet

Ekeröpartiet

Öpartiet

Drevvikenpartiet

Huddingepartiet

Lidingöpartiet

Nackalistan

Roslagens oberoende parti

Nykvarnspartiet

Pensionärspartiet i Nynäshamns kommun

Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Rönningepartiet

Sigtunapartiet Samling för Sigtuna

Sollentunapartiet

Solnapartiet

Vägval Stockholm

Telgelistan

Realistpartiet

Väsbys Bästa

Vaxholmsdemokraterna

Waxholmspartiet – borgerligt alternativ

Mitt Parti Värmdö

Skärgårdspartiet

Roslagspartiet

16.15 Boris: Ett vanligt knep bland politiker för att undvika en besvärlig verklighet är att förneka problemen människor upplever.

Ett annat sätt är att måla upp andra problem, som är mycket, mycket större än de väljarna genomlider i sin vardag, en slags skrämseltaktik. Tanken är då att de i det här valet ska glömma bort elbrist, gängkriminalitet och inflation, och istället rösta för att avvärja ett direkt och livsfarligt hot.

Det finns de som gärna tar på sig denna uppgift, och som sett till att tonläget blev extra uppskruvat under senaste veckan. Speciellt ”historikern” Henrik Arnstad har utmärkt sig genom att i ett antal tweets förklara att valet i dag står mellan fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav och koncentrationsläger.

Det har varit mycket om Hitler, och förintelsen i hans tweets, typ:

”När Sverigedemokraterna vill genomföra folkmord i Sverige så ta det på allvar. Historiskt vet vi att fascismen är fullt kapabel till det.” eller:

Och SR Ekots tidigare inrikespolitiske kommentator Willy Silberstein går i samma spår och i dag på Facebook förklarar han att om väljarna inte röstar mot SD – på något sätt – så blir det som i Tyskland 1933. Silberstein har under sin långa journalistiska karriär också haft många uppdrag som moderator – alltså haft som uppgift att se till att deltagarna i en debatt är sakliga.

Men Arnstads tweet om att senaste onsdagen kanske var den sista onsdagen i ett demokratiskt Sverige är svårslagen. Frågan är bara varför det just är onsdagar Arnstad kommer att sakna.

15.45 Filip:

Jag bevakar mindre partier och Stockholm. Resultatet för partier utanför riksdagen presenteras efter Länsstyrelsens omräkning, och inte ikväll. Men, man kan ändå spekulera och dra vissa slutsatser om man tittar på partiernas framgångar i kommun och region. Och hur stor procent Övriga partier får i riksdagsvalet.

Fler uppdateringar om kommuner i Stockholms län kommer senare.

Alternativ för Sverige

Ställer i år upp i riksdagen, ett tjugotal kommuner och fyra regioner. Tog tre mandat i kyrkofullmäktige i fjol, vilket man använt sig av i valturnén i år. Talar om att nå en procent och bli största parti utanför riksdagen. Vid en procent får man valsedlar utlagda automatiskt. I år har man delat ut 1,2 miljoner flyers med reklam för partiet. Partiledare är Gustav Kasselstrand.

Partiet Nyans

Ställer upp i riksdagen, kommuner och regioner. Riktar in sig till minoriteter, främst sunnimuslimer. Turkar, bosnier, somalier, palestinier och andra. Statsvetare och opinionsinstitut har uppgett att det är svårt att mäta partisympatier för Nyans. Men väntas komma in i flera kommunfullmäktige. Partiledaren Mikhail Yüksel påstår att man ligger nära 12,5 procent i en valkrets i Malmö.

Medborgerlig Samling

Utmanar främst borgerliga partier som M och KD om väljare. Har fyra kommunmandat sedan 2018. Menar själva att man ligger nära tre procent i kommunvalet i Stockholm stad och har riktat mycket uppmärksamhet dit. Ställer upp i elva regioner och 63 kommuner samt riksdagen. Partiledare är Ilan Sadé.

Feministiskt initiativ och Klimatalliansen

Partiet har 22 kommunmandat. Ställer upp i riksdagen, 15 kommuner och sex regioner. Har tidigare haft en representant i EU-parlamentet. Partiledare sedan 2021 är Teysir Subhi från Göteborg, lärare till yrket.

Tidigare partiledaren Gudrun Schyman kandiderar nu för Klimatalliansen, som primärt utmanar Miljöpartiet.

Örebropartiet

Partiet har två mandat i kommunfullmäktige. Ställer i år även upp i region Örebro. Har ett antal systerpartier i andra kommuner, ställer inte upp i riksdagsvalet. Partiledare är Markus Allard.

Stockholm stad

Opinionsundersökningarna innan valet har visat på en stark uppryckning av Socialdemokraterna och ett stort fall för Moderaterna. Moderaterna har styrt staden tillsammans med KD, L, C och MP sedan 2018. Då blev

I de två senaste valen har ett mandat avgjort segern, kan bli liten marginal även i år.

15.00 Välkommen till Morgonpostens valvaka. Under eftermiddagen kommer redaktionen att bevaka utvecklingen, redovisa, kommentera och spekulera.

Har du frågor besvarar vi dem löpande. E-posta till boris@morgonposten.se

Vi som följer utvecklingen är:

Boris: Kommenterar riksdagspartiernas kamp om regeringsmakten.

Filip: Bevakar Stockholm, samt i hela landet partierna Medborgerlig samling, Alternativ för Sverige, Nyans samt Örebropartiet.

Peter: Bevakar Göteborg, och Malmö – samt vakar över sensationer i övriga landet.

Josefin: Kommenterar politikernas utseende, framtoning, klädsel och försök att få till ett personligt varumärke in i det sista. Givetvis redovisar hon också synpunkter hur de beter sig under valvakorna, och i tv-sofforna.

Jacob: Bildredaktör.

15.05 Boris: Senaste opinionsundersökningen kommer från Demoskop och publicerades i går. Där får:

S 29,5 procent

V 6,9 procent

MP 5,3 procent

C 7,9 procent

L 4,9 procent

KD 5,3 procent

M 18,7 procent

SD 20,5 procent

Övriga: 0,9 procent

L har under veckan drabbats av att kända medlemmar i förre folkpartiledaren Bengt Westerbergs efterföljd förklarat att de inte tänker rösta på sitt parti. Westerberg själv kommer att rösta på C. Orsaken är att han anser att L är beredda att ge SD makt och inflytande.

Om detta innebär att socialliberaler följer Westerbergs exempel kan det bli farligt för L, som ligger nära spärren på fyra procent. Frågan är om de kan räddas av taktikröstande moderater? Tveksamt. De som tänkt rösta moderater är nog ändå mest oroliga för att SD ska bli mycket större i valet – å andra sidan, utan L i riksdagen försvagas M i förhållande till SD. En del bestämmer sig nog först i vallokalen.

15.10 Boris: Vad vi bör minnas under kvällens räkningar är att utlandsrösterna kan få en helt avgörande roll. Mer än 80 000 utlandsröster ska räknas – och det antalet är stort nog att avgöra hur mandat hamnar, och också bestämma vilka regeringar som blir möjliga. De rösterna hinner inte räknas under kvällen och natten – och det kan medföra att ett slutgiltigt resultat inte finns förrän på onsdag eller torsdag.

Den mest ordentliga undersökningen som gjorts efter tidigare val av hur utlandssvenskar rösta visade att M fick 36 procent, medan S halverade sitt resultat och fick 15 procent.

S+V+MP+C fick 35 procent, med M+SD+L+KD fick 65 procent.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Boris är chefredaktör för Morgonposten.
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.
Profilbild
Jacob är bildredaktör på Morgonposten.