Kampen om invandrarrösterna hårdnar. Partiet Nyans påstår att socialtjänsten kidnappar muslimska barn och nu ger sig Linda Snecker ut på samma planhalva. “Gängens värsta fiende”, – som liberalen Jan Jönsson kallar sig – kritiserar henne, och det är inte första gången hon skapar rubriker.

Hon riktar in sig på Liberalerna och deras förslag att införa förskoleplikt för små barn som ligger efter i sin svenska språkutveckling. Från scenen på ett valmöte i den utsatta stadsdelen Skäggetorp i Linköping attackerade hon dem:

Man skyller på islam som om det är det stora onda i samhället. Vi har partier som vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska.

“Gängens värsta fiende” Jan Jönsson (L) försvarar sitt parti och säger att Snecker underblåser den misstro som redan finns gentemot myndigheter i utsatta områden.

Politiskt stjärnskott

Linda Snecker började sin politiska karriär i Norrköping och hamnade på Vänsterpartiets riksdagslista för Östergötland redan 2010. Hon kom inte in då, utan det dröjde till 2014.

Som ett ungt stjärnskott valdes hon som ersättare i partistyrelsen på kongressen i Gävle 2009. 2014 blev hon ordinarie ledamot. I dag är hon rättspolitisk talesperson för partiet och ledamot i justitieutskottet.

Stjärnfall?

Hon sticker gärna ut hakan i talarstolen och på Twitter. Morgonposten presenterar Linda Sneckers godbitar:

1. 2010 kandiderade den 27-åriga Linda Snecker till riksdagen för Vänsterpartiet i Östergötland. Tidningen Folkbladet fångade henne när hon kampanjade vid partiets valstuga i Norrköping.

Här kommer att finnas kola, kondomer och något att dricka och så klart massa information om vad Vänsterpartiet står för.

Man kan gissa att längtan till huvudstadens nattliv var stark.

2. Sommaren 2015 valde den föräldralediga riksdagsledamoten Snecker att gå tillbaka i arbete samtidigt som riksdagen tog sommarlov. Hon skulle sitta hemma och skriva motioner. Denna lilla ekonomiska taktik hade kritiserats drygt tio år tidigare och ingen hade vågat göra så sedan dess, men då slog Snecker till. Partiledaren Jonas Sjöstedt skademinimerade och berättade att han skickat ett sms till henne med innehållet: “nu när du tar ut lön förväntar jag mig att du jobbar 40 timmar i veckan”.

Jag tror att Vänsterpartiets väljare är glada att jag är så pass aktiv och att jag kan skriva motionerna när min ersättare kliver av och jag kliver på, försvarade hon sig.

Arbetsmyran Snecker meddelade riksdagen att hon skulle vara föräldraledig under hösten också, fram till den 21 december då riksdagen skulle gå på julledighet.

3. I mars 2020 valde Linda Snecker att försvara straffreduktionen för unga. Dels för att det var för dyrt att låsa in kriminella och dels för att de kunde få covid i fängelset. Hon twittrade:

Regeringen måste backa från beslutet att ta bort straffreduktionen för unga. Att låsa fler unga personer under lång tid i fängelser för småbrott kostar EN MILJARD per år. Det är redan idag fullt på anstalterna, smittrisken för covid-19 är enorm.

Covidpandemin är inte längre lika närvarande i det dagliga livet men det är oklart om hon bytt ståndpunkt sedan dess. Den som ser Snecker på stan med munskydd på, får gärna höra av sig.

4. Linda Snecker vill inte ha hårdare straff för gängkriminella eftersom, som hon säger, kriminella inte blir mindre brottsliga för att dom sitter i fängelse. I maj 2020 förtydligade hon sin position och tweetade:

Straff för sexköp måste höjas eftersom 1 av 10 svenska män köper sex. Högre straff = större benägenhet att inte begå brottet. I jämförelse med ex gängkriminell som inte berörs om straffet är ett, två eller fem år.

Anklagelserna om att hon var inkonsekvent haglade. I marxistiska Nya Arbetartidningen kallades hon för Guds gåva till högern.

5. I september 2020 valde Linda Snecker att språkpolisa vice rikspolischefen Mats Löfving efter att han varnat för att det finns 40 invandrade kriminella klaner i landet som fostrar sina barn i brottslighet. Ordet klan var inte lämpligt att använda.

Han använder ord som klan. I svensk kontext betyder det inte familj, utan någonting som vi språkligt gör en koppling till personer som kommer utanför Sverige.

Den kopplingen kanske finns i språket, och det var just den kopplingen Löfving gjorde. Något som komplicerar det hela är att det miljöpartistiska språkröret Märta Stenevi sagt sig tillhöra en matriarkal klan.

6. Under en debatt i Riksdagen april 2019 tog Snecker på sig att tala för alla kvinnor och å deras vägnar berätta att eftersom de inte kan se vilken man som är våldtäktsman så förutsätter de att alla män är våldtäktsmän. Därifrån skuttar hon obekymrat vidare till att hävda att detta på något vis ger män ett kollektivt ansvar.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Peter är reporter på Morgonposten.