Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand har blivit blockerad från att nå sidor kopplade till sitt konto. Det gäller hans eget offentliga konto med 22 000 följare och partiets konto med 60 000 följare. Det har gjort att han sedan i söndags inte kunnat dela information om den pågående valkampanjen.

Blockeringen har gjort att han inte heller kan svara på frågor eller kommentarer. Från Facebook har han bara fått veta att han inte är ”auktoriserad” och att det finns ett problem med uppgifter han lämnat. Facebook ger ingen information om vad problemet är, eller möjlighet att överklaga beslutet.

Kasselstrand får en fråga på Twitter om varför han över huvud taget använder Facebook. Han menar att det inte finns något fullvärdigt alternativ ännu.

En annan av partiets riksdagskandidater är Evelina Hahne, som fått sitt TikTok-konto avstängt till dagen efter valet. TikTok har kommit att bli en väg att nå unga väljare och alla etablerade partiet är aktiva på plattformen.

Facebook är världens största sociala medier-plattform och har 9,2 miljoner användare i Sverige. Exakt hur många av användarna som är aktiva på plattformen är okänt.

Men Facebook har ett nära band till den svenska regeringen genom sina serverhallar i Luleå. Det är det första datacentret i Europa och servar 800 miljoner av plattformens användare.

Nyligen riktade Riksrevisionen skarp kritik mot regeringens sockrade avtal med utländska IT-jättar. Dessa har byggt serverhallar runt om i landet och betalar betydligt lägre pris för el. Dessutom har man väldigt låga krav på att vara energieffektiva, och man tar stor del av det svenska elnätet i anspråk.

Man kan fråga sig om Facebook med sin koppling till svenska staten ska kunna stänga av politiska kandidater inför ett val.

Valpåverkan av Facebook

Facebook hamnade i stort fokus inför presidentvalet i USA 2020. Tillsammans med andra stora plattformar valde man att blockera en artikel av New York Post. Artikeln av information om Hunter Biden, son till dåvarande kandidaten Joe Biden, med mycket komprometterande information. Hunter Biden var drogberoende och det fanns bilder på honom och prostituerade, bland annat.

Det framkom först efter valet att innehållet i artikeln faktiskt var äkta. Men många förhindrades ta del av det på grund av plattformarnas agerande.

Facebooks vd Mark Zuckerberg ställde nyligen upp i en intervju i Joe Rogans podcast. På frågan om plattformens agerande skyllde han helt på FBI, den federala polisen i USA. Han menar att FBI varnade Facebook för att artikeln och liknande var valpåverkan från främmande makt. Zuckerberg menar att FBI är en pålitlig organisation och de tog informationen på största allvar.

Han ville inte ta något ansvar för konsekvenserna av beslutet att spärra artikeln. Utan menar att han bara förhöll sig till FBI och de hade nationens bästa för ögonen. En kort tid efter intervjun hos Joe Rogan sade Timothy Thibault upp sig, han var toppchef inom FBI och ansvarig för utredningar mot Hunter Biden. Enligt FBI hade han nått pensionsålder.

Stötta Morgonposten

Den fria pressen krymper för varje år som går. När den gamla annonsfinansieringsmodellen inte längre är lönsam väljer allt fler nyhetsredaktioner att vända sig till staten för allmosor och bidrag eller säljer tidningen till globalistiska storbolag; ofta både och. Oavsett blir resultatet detsamma: en slätstruken och agendadriven journalistik där sanningen inte länge står i fokus.

Morgonposten har privilegiet att fortfarande kunna rapportera fritt och oberoende om världshändelser utan att riskera bli tystade. Men för att kunna fortsätta vårt viktiga arbete förlitar vi oss på våra läsares genirositet som är beredda att betala för nyheter.

Om du också vill vara med och stötta Morgonposten är det bästa sättet att prenumera på EXTRA! för bara 99 kr/månaden. Förutom att du hjälper oss att fortsätta driva Morgonposten får du även tillgång till exklusiva reportage, dokument, domar, landets mest intrerssanta kommentarsfält samt vårt anonyma forum där du kan diskutera nyheterna vidare.

premumerera på EXTRA!
Profilbild
Filip är reporter på Morgonposten.