Efter en granskning av Acta Publica framgick det att 64 svenska politiker har kopplingar till den kriminella mc-miljön, främst till Hells Angels och Bandidos. Hittills har åtta personer slutat sina kandidaturer som en följd av avslöjandet.

Regionpolitikern Benny Strandberg från Halland har kopplingar till klubben, nu avstår han sin kandidatur i valet. Han hade trots en uttalad vilja att bekämpa gängbrottsligheten gått på fest hos Hells Angels. Han avgår också som politiker med omedelbar verkan.

Även Kristdemokraterna Magnus Engström i Linköping och Daniel Clason i Tinsgryd har lämnat sina uppdrag. Bland personerna med kopplingar finns tidigare hangarounds och officerare i klubbarna. Vissa har nära vänskaps– eller familjeband med medlemmar eller delar hushåll med medlemmar.

Totalt har 151 personer stått på de nuvarande åtta riksdagspartiernas listor sedan 2006. Det enda parti som inte haft någon kandidat med kopplingar de fem senaste valen är Miljöpartiet.

En annan som lämnat sina uppdrag är Ola Rydell, kommunfullmäktigekandidat för Sverigedemokraterna i Norrtälje. 38 av personerna i granskningen inför årets val är Sverigedemokrater. Näst störst är Socialdemokraterna med nio kandidater och en av dem har nu lämnat sina uppdrag, Thim Borg från Helsingborg.

Senast att avsäga sig sina kandidaturer är Johnny och Anne Tegelaar , båda Sverigedemokrater och kommunpolitiker från Kristinehamn. Johnny har varit medlem i en lokal mc-klubb som haft samröre med Hells Angels. Johnny står fast vid att han inte vill ta avstånd från Hells Angels.

2018 valdes runt 20 kandidater med kopplingar in i fullmäktige i landet och vissa fick uppdrag i kommunala nämnder.

Hells Angels har funnits i Sverige sedan 1993 när Dirty Dräggels i skånska Djurslöv blev officiell avdelning.

Klubben grundades i Kalifornien 1948 och har nu uppskattningsvis 3 600 medlemmar i världen i 59 länder. En av nyckelpersonerna i klubben var Sonny Barger, som gick bort i juni i år.

Internationellt problem

Kopplingen mellan mc-klubbar och politik är inget nytt i västvärlden. Många underrättelsetjänster ser Hells Angels som ett brottssyndikat. Både Hells Angels och Bandidos uppfyller EU:s elva kriterier för grov organiserad brottslighet. Däribland otillbörlig påverkan på politik och medier. Utpressning, våld och mord förekommer i miljön.

I Nederländerna är Hells Angels helt förbjudna sedan juni 2022.

Hells Angels etablerade sig i Kanada 1977 och blev snabbt stora. Man hade en period fler medlemmar per capita än något annat land, inklusive USA.

2002 besökte Torontos borgmästare Mel Lastman en stort Hells Angels-sammankomst i staden, där han sågs skaka hand och ta bilder med en medlem. Han hyllade deras entreprenörskap och sade att ”de är ett gäng trevliga grabbar”. Han påstod senare att han inte kände till att klubben sålde illegala droger. Han fick skarp kritik av Torontos polismästare Julian Fantino som sade att Lastman nu stärkt Hells Angels ställning i Ontario.

2013 skedde en liknande händelse när borgmästarkandidaten Rob Ford poserade på bild med två Hells Angels-medlemmar. Han menade senare att han inte hade någon aning om vilka männen var och att han inte kontrollerar personer som ber om en bild.

2019 sade talmannen i British Columbias delstatsparlament Darryl Plecas att ledarna för maffian och Hells Angels var effektiva, något han sedan bad om ursäkt för.

Enligt en rapport från 2015 hade byggindustrin i Quebec infiltrerats av maffian och Hells Angels till en grad där problemet gränsade till allomfattande. Dessutom fanns det kopplingar mellan politiska donationer och byggprojekt i offentlig regi i delstaten. Dessutom var delstatens byggfackförbund infiltrerat, liksom dess investeringsavdelning och dotterbolag inom fastighetsutveckling.

I USA är Hells Angels en kriminell organisation, enligt Justitiedepartementet och Departementet för inrikes säkerhet.

2020 fick Mark Gjonaj, då medlem av stadsdelsfullmäktige i The Bronx i New York City, byta juridisk rådgivare. Advokaten Edmond Pryor hade hjälpt Hells Angels lokala avdelning att köpa ett nytt högkvarter i Throggs Neck. Något som inte uppskattades av lokalbefolkningen. Pryor lämnade sin roll som rådgivare efter ”djupa tankar och reflektioner.”