Paul Pogba är en meriterad fransk spelare med en gedigen karriär i både Manchester United och Juventus. 2018 vann han VM med Frankrike. Nu uppdagas en allt annan än trevlig historia upp, där fransmannen utsatts för utpressning på 110 miljoner kronor. Och hotats till livet med skjutvapen av syskon och barndomsvänner.

Det var i mars i år som Pogba mot sin vilja togs till en lägenhet i en Parisförort, där han utsattes för hot. Två av männen påstod sig ha ”skyddat” Pogba i hemlighet i 13 års tid, och nu ville de ha betalt.

Nyheten kom efter att Pogbas bror Mathias publicerat en video där han utlovade stora avslöjanden om Paul. Mathias har själv bakgrund som fotbollsspelare i lägre divisioner i Storbritannien. Han framför budskapet på fyra olika språk, franska, italienska, engelska och spanska.

Pogbas advokater, hans agent Rafaela Pimenta och hans mor Yeo Moriba har i ett gemensamt uttalande sagt att videon tyvärr inte är en överraskning. Utan bara en i raden av hot och utpressning.

En rättslig utredning har nu startat, där brodern Mathias och andra barndomsvänner till Pogba är misstänkta. Mathias förnekar dock anklagelserna. I en tweet skriver han bland annat ”det jag förväntade mig har hänt, min bror har nu börjat visa sitt rätt ansikte”.

Hoten mot Pogba har pågått i månader, både i Manchester och nu i Turin dit han flyttat i sommar. Pogba säger själv att han tidigare hjälpt sina barndomsvänner ekonomiskt, när det behövts. Men det har skapat problem, som när en oidentifierad vän använde Pogbas kreditkort och stal två miljoner kronor.

Mathias också ifrågasatt agenten Rafaela Pimentas professionalism. Han säger sig också ha ”viktiga saker” att säga om Kylian Mbappé, den antilopsnabbe anfallaren i Paris Saint-Germain. Han säger också att det kommer fler vittnesmål som kommer styrka hans påståenden.

Pogba har dock sagt att det pågår en desinformationskampanj mot honom. Till exempel har det påståtts att han bett en shaman att lägga en besvärjelse över Mbappé.

Andra franska fotbollsspelare med problem

Karim Benzema är en mycket framgångsrik fotbollsspelare i Real Madrid och det franska landslaget. Men han har haft några mindre smickrande problem i sitt privatliv.

2014 friades han och landslagskollegan Franck Ribéry från sexköp av minderårig, i brist på bevis. Både Ribéry, Benzema och landslagskollegorna Sindey Govou och Hatem Ben Arfa var misstänkta för att ha köpt sex av kvinnor som ingick i en prostitutionskartell på en nattklubb i Paris 2011.

FRIVOLA FRANSOSER? Modellen och underklädesdesignern Zahia Behar var bara 16 år när landslagsstjärnorna frekventerade bordellen hon tog emot kunder på

Men i slutet av 2015 blev det problem igen för Benzema. Han blev då åtalad för medhjälp till utpressning mot sin landslagskollega Matthieu Valbuena.

2021 dömdes han för brottet, där man använt sig av en sexvideo för att utpressa Valbuena. Han fick ett års villkorlig dom och 750 000 kronor i böter. Han väntas överklaga domen.

Men han har fått betala ett annat pris, genom varit portad från landslaget från hösten 2015 till våren 2021. Under tiden tog Frankrike silver i EM 2016 och guld i VM 2018.

Även i fransk damfotboll uppstår kontroverser. Kheira Hamraoui spelar för Paris Saint-Germain och det franska damlandslaget. I november 2021 blev hon överfallen på gatan av två maskerade män, som misshandlade henne med järnrör.

VÄRT DET? T v paret Abidal, t h Diallo och Hamraoui

Varför detta hände är inte helt klarlagt än. En medspelare till Hamraoui, Aminata Diallo, misstänktes först ha organiserat överfallet men släpptes av polisen.

Men Hayet Adibal, fru till förre landslagsspelaren Eric Abidal, har begärt skilsmässa. Detta då Abidal ska haft en affär med Hamraoui. Hamraoui spelade tidigare i FC Barcelonas damlag, då Abidal var sportchef för herrlaget. Under kvällen för överfallet hade Hamraoui en mobiltelefon som stod under Abidals namn.

Avatar photo
Filip är reporter på Morgonposten.