Det har varit en närmast galen sommar i Hammarbyland. Aldrig tidigare har väl så många nya spelare kommit in i laget under ett transfer-fönster? Ett par år av metodiskt värvande av talanger som senare kunnat säljas med rejäla prislappar är den moderna fotbollens cyniska sida, och spelare stannar så kort tid i truppen att man fullständigt glömmer bort att de ens har varit där när nästa säsong startar. Förhoppningsvis får man se några av de starkaste profilerna spela ett par säsonger innan de försvinner vidare i karriären. Det svänger om Bajen.

Samtidigt som man skall försöka bedöma en trupp man bara har sett i några få framträdanden är det frestande att jämföra med tidigare lagtrupper. Samtidigt som det är en relativt meningslös sysselsättning att jämföra olika epoker och årgångar av ett lag med varandra fastnar man ofta i den typen av funderingar. Resultatet av dessa meningslösa övningar är att man ofta börjar drömma om återvändare. Bara under den här säsongen har det spekulerats i att få tillbaka spelare som var tongivande i 2018– och 2019 års trupp.

Spelare som Jiloan Hamad och Muamer Tanković har det pratats om i supporterled under det senaste säsongerna. Men Jiloan Hamad dök i stället upp i Örebro SK utan att vara lika dominerande i spelet som under sin tid i Hammarby.  Muamer Tanković var inte intresserad, eller om det var Hammarby som inte var intresserade, det vet man inte.

Men ingen spelare som var med 2019 utom dem som är kvar i truppen i dag finns det anledning att tro att de skulle passa in i dagens Hammarby. Ibland fungerar vissa individualister bra i en viss grupp andra gånger inte. Nikola Đurđić dök upp i Degerfors och har inte nått upp till den nivå han visade i Hammarby. Bjørn ”Strong as Fuck” Paulsen kom tillbaka och inte heller han nådde upp till de tidigare topparna där han dominerade luftrummet såväl offensivt som defensivt, men än går det vågor på Hammarby sjö och var epok har sina stjärnor.

Så var står då Hammarby hösten 2022?

Det är till och med svårt att jämföra med Hammarby våren 2022 efter alla förändringar i truppen. I den kommande drabbningen i länsderbyt mellan AIK och Hammarby talar det mesta för att Hammarby vinner. Veton Berisha har bara startat i två matcher från start men redan gjort tre mål. Under måndagens match mot Degerfors så var Berisha tekniskt sett endast en tålängd från att göra ett hat-trick. Framför allt så visade han upp en löp– och pressvilja som endast en Gustav Ludwigson mäktar med i nittio minuter i ett hårt och högt pressande Hammarby.

Tekniskt kunnande som tidigare har saknats i Hammarby finns definitivt på plats och under matchen mot Degerfors togs äntligen det steg som jag väntat på ett par säsonger nu, en startelva utan Simon Sandberg. Nu ändrade Hammarby äntligen på speluppbyggnaden från att ha utgått från en endimensionell ytterback till att få in mer uppbyggnadsspel från mer tekniska spelare.

Men som vi alla vet så är ett derby en alldeles egen historia. De lever sina egna liv och allt som oftast verkar de helt isolerade från årets övriga seriespel. I år har Allsvenskan erbjudit en mycket tät och intressant kamp i såväl toppen som botten av serien och någon gammal serielunk har det inte funnits plats för. Varje match betyder för mycket i den totala tabellen att ett derby blir än mer kniven på strupen. Varje oavgjord match i år känns som en förlust.

Vad kommer det att innebära att Hammarby saknar avstängde Jeppe Andersen på söndag? Jeppe har växt som fotbollsspelare under sina fem år i Bajen och har blivit en mycket viktig pusselbit. Betyder Jeppes frånvaro mer än det faktum att AIK nu leds av Henok Goitom? Oprövad som tränare och med sin tränardebut avslutad i dur efter vinsten mot Norrköping senast så riskerar han knappast allt för mycket i derbyt mot Hammarby. Ingen kan riktigt lasta Goitom om det skulle bli förlust. Han har ju knappt hunnit in och knyta på sig skorna.

Mitt tips är att det blir nerver och hunger som avgör. Hammarby har en hungrigare och mer teknisk trupp än AIK och skall rent fotbollsmässigt vinna den här kampen. Dessutom så kan Hammarby byta ut vilken spelare som helst med en ersättare som är i samma klass. Bredden i truppen är bättre än någonsin. Frågan är dock om nerverna håller? Att det är bortaplan spelar väldigt liten roll i den här matchen.

Till cupfinalen stack jag ut hakan och förutspådde guld till Hammarby. Att ha fel är ju som bekant det lättaste som finns när det gäller sport, så jag sticker jag ut hakan och påstår att en vinst i länsderbyt mot AIK kommer att betyda en första eller andra plats i Allsvenskan för Bajen. En förlust i derbyt och jag tror att vi slåss om plats två, tre eller fyra.

Med något mindre utsträckt haka tänker jag också påstå att det är en absolut risk att det är ett undermåligt domararbete som avgör matchen. I år har det blivit tydligare än på många år att kvaliteten på domarkåren inte är i närheten av att klara av att bedöma allsvensk fotboll. I tider när man pratar om stora pengar i omlopp för att betala spelare och lag för läggmatcher så borde man kanske syna domarna i sömmarna noggrannare. Men det finns det inte en Hammarbyare som tror att Svenska Fotbollförbundet är intresserade av.